Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Shrnutí novinek od Sony

320GB bundle, prodeje, PSP2 a PS Phone.

V posledních dnech se toho kolem firmy Sony děje až nezdravě mnoho a abychom vás nezatěžovali kvantem článků, rozhodli jsme se všechny události posledních dnů shrnout na jednom místě. A vezmeme to pěkně od nejnovějších informací.

Prodejní úspěchy PlayStationu 3

Dnes ráno firma oznámila výsledky druhého fiskálního kvartálu, který skončil k 30. září. Vyplývá z nich, že dramaticky poklesly hlavně prodeje původního PSP: z loňských celoročních 4,3 na 3,7 milionů, přičemž v tomto fiskálním půlroce se místo loňských tří prodalo jen milion a půl. Relativně dobře se naopak dařilo softwaru pro PSP, který z 21,3 klesl pouze na 20,2 milionů prodaných kusů .

Stále naopak rostou prodeje konzole PlayStation 3, oproti loňským 4,3 milionům jich v polovině letošního roku šlo na odbyt celých 5,9 milionů. Doslova raketový vzestup pak zaznamenal software pro tuto konzoli s 60 miliony prodaných kopií her/softwaru, což je téměř o půlku víc než v loňském roce. Divize firmy pro síťové produkty a zařízení se také z loňského mínusu přehoupla do plusu.

320GB bundle

Důležitou zprávou je vydání nového 320GB bundlu PlayStation 3, který již míří do obchodů. Sony velký harddisk zdůvodňuje hráčskou poptávkou po digitálním obsahu. Česká cena zatím není známá, v přepočtu z amerických dolarů by se měla pohybovat někde okolo 6100 Kč, což je asi o 900 Kč méně než v srpnu představený 320GB bundle se zařízeními Move a Eye, plus plnou verzí Sports Champions.

Spekulace o PSP2 a PlayStation Phone

Údajná fotka telefonu PlayStation Phone, jak ji zveřejnil server Engadget.

Asi největší pozornost tento týden ale vyvolaly opakované spekulace o konzoli PSP2. Bylo jich tolik, až server VG247 nakonec s odkazem na anonymní zdroj uvnitř firmy upozornil, že Sony patrně úmyslně šíří dezinformace s cílem odhalit, odkud z interní komunikace firmy unikají. Což by zároveň znamenalo, že alespoň některá z mnoha uveřejněných zpráv by mohla být opravdová - těžko ale říct, která to je.

Podle zpráv serveru Kotaku bude mít PSP2 zhruba 1GB RAM, čili dvakrát tolik operační paměti, co konzole Xbox 360, obsáhne také trackpad na zadní straně a nebude číst klasická fyzická média. Sony prý stále neví, zda nakonec bude i nadále podporovat zařízení UMD.

Jiné zdroje mluví o tom, že se má zařízení jmenovat "Veta" a podle dalších má zase PSP2 podporovat nativní HD rozlišení s obrazovkou o velikosti někde mezi 5-6". Všechny zdroje se nicméně shodují, že PSP2 vyjde nejdříve koncem roku 2011.

Další vlnu spekulací na téma telefonu PlayStation Phone zase rozvířil server Engadget, podle kterého se má zařízení jmenovat "Zeus" (na tom se ostatně shodují i další zdroje). Technologicky prý má vycházet ze současného PSP, což by vzhledem k vývoji PSP2 bylo přinejmenším podivné a současně na něm beží operační systém Android ve verzi 2X, byť při vydání se počítá s verzí 3.0.

Neoficiální technické specifikace telefonu zase mluví o tom, že obsáhne 1GHz procesor Qualcomm MSM8655, 512MB operační paměti, 1GB ROM, a obrazovku o velikosti někde mezi 3,7" a 4,1". Pro srovnání: stávající PSP má procesor 333GHz a pouhých 32MB RAM.

Výročí PlayStationu 2 a další

Za zmínku stojí i dvě další drobnosti: protože PlayStation 2 v těchto dnech slavní desetileté výročí, oficiální PlayStation Blog zveřejnil seznam nejoblíběnějších her pro PS2 od současné vývojářské špičky. Dočtete se v něm třeba, že Cliff Bleszinski na konzoli hrál nejraději GTA: Vice City, že trojka Warren Spector, David Cage a David Jaffe si nejvíce oblíbili ICO a Ken Levine třeba Dark Cloud 2. Kompletní seznam naleznete zde.

Takeši Kadžii z japonské pobočky Sony zase poprvé připustil, že firma by možná "jednoho dne" mohla vyrobit pokračování oblíbené středověké akce Demon's Souls. Momentálně to ale rozhodně není na pořadu dne, byť neutuchající podpora hráčské komunity už Sony přinejmenším asi zviklala k tomu, aby nad dvojkou případně uvažovali. Autoři původní hry momentálně pracují na novém titulu jménem Project Dark, který má být stylově velmi podobný.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

PlayStation Move

PS3

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments