Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

DOJMY ze Sir, You Are Being Hunted

Lovnou zvěří v nezávislém unikátu na anglickém venkově.

Jim Rossignol je odvážný chlap. Jako jeden z mála herních publicistů totiž obul vývojářské boty a s pomocí dvou přátel vyrobil počítačovou hru. Ehm... tedy, ve skutečnosti těch přátel bylo kapku více. Téměř pět tisíc lidí mu totiž prostřednictvím Kickstarteru přihodilo bezmála devadesát tisíc liber a s takovým obnosem si lze plnit i ty nejnáročnější sny. Sir, You Are Being Hunted si ale zaslouží každé nabyté penny. V churavém počasí jsem si totiž odskočil do veřejné alpha verze tohoto projektu a už po několika minutách hraní jsem dostal zoufalou chuť na černý čaj. „Sir", jak ostatně zkráceně přezdívají hře samotní tvůrci, je totiž nezávislý unikát, který však rozhodně NENÍ pro každého. Pobavíte se právě vy?

Vítejte do zlých časů

Oficiální materiály hovoří o tvídové střílečce či netradičním zážitku z britských vřesovišť a hráč tak může být oprávněně zmatený. Kdyby se mi navíc při hraní díval přes rameno vyznavač lineárních a dějově přísně vedených her, asi by se mu na první dobrou v Sirově světě nelíbilo. A já bych mu nemohl nic namítat. Sir je bezesporu střílečkou, do níž je potřeba se ponořit. Poznat zdejší pravidla, naladit se na vlnu vývojářů a neusoužit se přitom z nevlídné atmosféry anglického venkova. Vzít na vědomí, že projekt má žánrově o něco blíže k DayZ než třeba ke Stalkerovi. Žádné NPC postavy, efektní videa nebo snad mise a hromada questů. Zde vám v přežití nikdo pomáhat nebude.

Rovnou se totiž probudíte na tzv. centrálním ostrově a vypravěč vám směšným anglickým akcentem objasní situaci. Jste tu sám, všude vládne lezavé sychravo a nabroušení roboti s puškami na vás pořádají hon. Abyste se dostali pryč, je nutné nasbírat veškeré magické artefakty a vložit je do kamenného obelisku uprostřed herní mapy. Jejich nacházení je tak hlavní náplní Sira. Povětšinou jsou však artefakty dobře hlídané několika roboty a jejich likvidace či odlákání a následný útěk není vůbec nic snadného. Přesnost nepřátel společně s omezeným systémem ukládání totiž podporují zásadní tvrzení: Sir, You Are Being Hunted je obtížná a nekompromisní hra.

Pro sváteční střelce

Slabý kouřový signál v dálce mi radí, že se blížím k jednomu z artefaktů. Dvě červená světýlka poblíž mi zase dávají vědět o dvou hlídajících robotech s laserovýma očima. Oddělat dva nepřátele a vzít si kořist zní zdánlivě jednoduše. Jenomže! V rukou držím brokovnici se dvěma náboji a pistoli s šesti.

Hlavní hrdina navíc není žádný ostrostřelec a potřebuje dobrou pozici a klidnou mušku aby zaručeně trefil cíl. Pro eliminaci byť jen dvou robotů je tak zapotřebí mamutí porce taktiky. Pracně oba dva zastřelit a ztratit cennou munici? A co takhle připlížit se křovím a o kousek dál hodit prázdnou láhev nebo šutrák? Ano, kromě palných a chladných zbraní si můžete pomoci i odlákáním a mnohdy jsou tyto stealthové metody právě těmi účinnějšími.

V alpha verzi jsem vyzkoušel sílu pistole a brokovnice, jež se hodí spíše na kratší vzdálenosti. Slušným pomocníkem je i puška. Je účinná na dálku, avšak dlouho se přebíjí. Střelivo do zbraní je ale doopravdy velmi vzácné a je tak zapotřebí pálit s rozvahou. Ono ani ze zastřelených robotů toho většinou mnoho nekápne a pobíhání po mapě bez jediného náboje tak není ničím neobvyklým. Ano, je to tuhé a nekompromisní, zvláště když ukládat můžete jen u centrálních kamenů nebo při přesunech na jiný ostrov. Ale jak praví název hry, v tomto světě čaje a sušenek jste lovnou zvěří a proto nepočítejte s jakýmkoliv druhem převahy.

Čaj na zdraví

Tuhý survivor s temnou atmosférou jak z Doylova Psa Baskervillského je zde obalen v kouzelné nadsázce. Roboti jsou navlečeni do teplého tvídu a vy máte pocit, že po lovu společně odjedou zpátky někam do Downtonu a povečeří ovocný crumble. I z tohoto důvodu vás zřejmě nepřekvapí, že namísto lékárniček zde doplňujete kolonku s vitalitou teplým čajem, sušenkami, medem anebo sáčkem mentolek.

Video z hraní

Když vás ale zasáhne rána od nabroušeného robota, jsou vám takovéto pochutiny k ničemu. Na řadu musí přijít obvazy a pokud je ve svém baťohu nemáte, za pár sekund vykrvácíte přímo do anglických mokřad. Práce s inventářem a případné rychlé volby jsou v alpha verzi zatím velmi surové a doufám v jejich vylepšení.

Prostředí hry je převeliké a navíc náhodně generované, tudíž si napodruhé užijete souostroví v jiné podobě. Řada slibovaných lokací, mezi které patří trosky hradu nebo industriální severní Anglie, se však v Sirovi zatím nevyskytují a ostrovy jsou si v současnosti velmi podobné. Co se však s plnou verzí již nezmění, je nemožnost vstupovat do domů. Dle autorů by se jednalo o velmi složitý zásah do enginu a kořist v domech se tak třídí pouhým poklikáním na jejich vchody. A mě osobně je to putna. Takto mi to bohatě stačí.

Hra Sir, You Are Being Hunted pro PC je k zakoupení ze Steamu v programu předčasného přístupu.

více o ní na homepage.

Předzvěst velké hry

Kdo se tedy u Sir, You Are Being Hunted nejvíce pobaví? Především příznivci tíživých sandboxových survivorů á la DayZ a ti, co si libují v jinakosti. Sir neútočí špičkovým moderním enginem, ale atmosférou, která funguje. Až tvůrci přidají tomu hodící hudbu, více polarizují prostředí na jednotlivých ostrovech a nasadí další stylové roboty, dost možná se bude hovořit o jedné z nejlepších her roku.

Verze, jíž si již nyní můžete pořídit na Steamu za devatenáct eur, je zkrátka typická „alpha" a je zapotřebí na ní nahlížet v jistých intencích. Působí však nesmírně sympaticky a na každou připravovanou změnu se vážně těším. A to i na ten avizovaný multiplayer, který mi zatím do celého „sám proti všem" konceptu příliš nesedí.

Read this next