If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony žaluje, hackeři se brání

Další vývoj kauzy prolomení PS3.

Playstation 3 se už může zařadit do dlouhé řady prolomených systémů, ostatně jak jsme podrobně rozebrali již dříve. Proto se společnost Sony snaží, seč může, aby zabránila dalšímu šíření pirátství, jenže na to už je teď bohužel asi pozdě. Samozřejmě se Sony obrátila na soud, aby pomocí předběžného opatření zabránil šíření nyní volně dostupných šifrovacích klíčů a upravených firmware na PS3. Včetně žaloby na George Hotze, tedy jednoho z hackerů, který má lví podíl na úspěšném prolomení konzole.

Tato začínající právní bitva ale podle amerických komentátorů zatím nemá jasného vítěze a může trvat pěkně dlouho, stejně jako se může prodražit oběma stranám. Problém Sony a hlavní fakt, o kterém se bude v prvním stání slovíčkařit, je skutečnost, že škoda již byla způsobena a nelze ji nyní pomocí právních kroků již nijak zastavit. Alespoň tak se brání krokům Sony najatý právní zástupce Hotze, Stewart Kellar: „Jejich kroky jsou v tuto chvíli irelevantní, protože kód potřebný pro Jailbreak už je dávno na internetu. Kočku už nelze lapit zpátky do pytle," říká Kellar. Což ale na skutkové podstatě činu nic nemění, se chce dodat.

Sony ve své žalobě mluví o tzv. „zavření dveří", ovšem podle Kellara je na stole jasný fakt, že žádné dveře prostě zavřít už nelze, protože tu zkrátka nejsou. Kód už bude vždy dostupný přes vyhledávání na internetu a zastavení jeho šíření je nyní prakticky nemožné. Přitom Sony bude muset dokázat, že únik na veřejnost způsobil právě Geohot, což nemusí být pravda. Kellar dále namítá, že „jakékoli současné kroky Sony jsou neopodstatněné, protože jejich vymahatelnost právní cestou je sporadická". Ano, právník v tom, jak se zdá, také umí chodit, když rozpitvává a napadá skoro každé slovo v žalobě Sony.

Také argumentuje proti podmínkám použití služby Playstation Network, která podle ujednání dává Sony pravomoc stíhat jejich porušení mimo jiné i přes kalifornský soudní systém, jenž je v tomto hodně přísný. Právě ve své žalobě se Sony odvolává na porušení těchto podmínek, což tvoří jeden ze středobodů jejich obrany. Jenže Kellar po prostudování spisu dospěl k závěru, že PSN nebyla vůbec použita pro vyřazení ochrany konzole a škodlivý kód nebyl vůbec nijak šířen po této síti. Jinými slovy Geohotův zásah nemá s PSN nic společného.

Potká PS3 podobný osud jako PSP, nebo ne?

Takže Kellar kontruje: „Když nebyla PSN použita ani pro tvorbu cracku, ani pro jeho šíření, tak jak může Sony vůbec podávat žalobu u soudu, pod jehož jurisdikci normálně tento případ vůbec nepatří?" Dále Sony hackera napadá, že Geohot na své rozporuplné činnosti ještě vydělává. Prý bylo na jeho webu napsáno, "že jej mohou návštěvníci podpořit jako osobu, která odhalila exploity a napsala tyto nástroje"... To bylo ale ještě v souvislosti s prolomením iPhonu, nikoli ohledně PS3, brání se Hotze. Přitom Aple už podobnou při, jaká se pro Holtze rýsuje proti Sony, prohrál a hacker nebyl shledán na vině, což může působit jako precedens.

Pro Sony je to ale jasný důkaz, že na hackingu nehorázně vydělává. V žalobě cituje jednodolarovou (!) platbu, která mu byla přes PayPal zaslána. Geohot tvrdí, že po nikom žádné peníze nepožaduje a ještě to výslovně píše na svém webu. A Kellar k tomu navíc dodává, že podle historie na účtu PayPalu, byla tato jednodolarová platba zadána přímo žalobcem... Kellar se pak Hotze zastává, když je v jeho očích pouze šikovný programátor, jenž přidal další funkce do konzole, kterou Sony sama tituluje jako počítač.

Kellar objasňuje, že „Sony ve svém marketingu hlásá, jak je PS3 univerzální a multifunkční zařízení nikoli jen pro hraní her". A hned druhým dechem dodává, že Geohotovi nejde o nějaké pirátství, ale o svobodné využívání hardware, které bude plně v režii jeho majitele a nikoli svázané omezeními a diktáty výrobce, jenž vám nařizuje, co se smí a co nesmí. Což sice může být pravda, ale Geohot samozřejmě musí vědět, že jeho práce jistě vede k pirátství, i když on sám kód na spouštění her nenapsal. Každopádně ať už soud dopadne jakkoli, Sony nemá moc trumfů v ruce, jak se účinně bránit. Prakticky jediné, levné a rychlé, co může udělat, je zabránit upraveným konzolím v přístupu na internet, potažmo do PSN. A to je tak asi všechno. Tedy kromě toho, že Geohota případně pošle do vězení a bude po něm požadovat tučné odškodné.

Podobně jako proti Geohotovi, tak Sony podává žaloby v Kalifornii také na členy hackerské grupy Fail0verflow, která má v prolomení konzole také prsty, což je ale spíše úsměvné, protože drtivá většina této stohlavé skupiny nežije v USA a není ani americkými občany. Navíc jejich jediná identita jsou většinou jen jejich nicky, sami hackeři se velice dobře maskují, takže nějaký pozitivní výsledek v tomto Sony asi ani nemůže očekávat. Ale zase využívá všechny možné prostředky, což se jí nelze divit.

Také Fail0verflow namítají, že jejich jediným zájmem je vrátit do konzole funkci OtherOS a nic jiného. A že nikdy nepodporovali pirátství. Stejně jako nikdy nezveřejnili žádné kódy pod duševním vlastnictvím Sony, pouze své vlastní pro homebrew aplikace a Linux. Přitom první upravený a funkční firmware, který na PS3 umožňuje svobodné spouštění aplikací třetích stran a přes funkci OtherOS samozřejmě i Linux, jenž Sony dříve zakázala, vyšel již zkraje ledna. Ovšem ten už není z dílny Geohota ani Fail0verflow, ale zcela jiného hackera.

Osobně tipuji, že bude záležet hlavně na schopnostech právníků obou stran, jak proces dopadne, byť si klidně vsadím, že to bude záležitost na měsíce snad i roky. Zatím každá strana si hájí to svoje. Sony podává žaloby na všechny strany a odvolává se na svá právní ujednání, o nichž Geohot a jeho najatý právní zástupce tvrdí, že nemají s případem souvislost, interpretace žaloby je špatná, a navíc podaná u nesprávného soudu. Na jakou stranu byste se postavili vy?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS3
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments