Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Star Wars MMO koupíte jen na EA Origin

A proč ze Steamu zmizelo Crysis 2?

Update (17:30): BioWare potvrdili, že ačkoliv digitální verze Star Wars: The Old Republic se bude prodávat pouze v obchodu EA Origin, krabicová verze nebude vyžadovat instalaci tohoto klienta. Origin tak bude vyžadován k hraní pouze v digitální verzi hry. Na instalačním DVD přesto najedete kopii Originu pro případ, že byste službu sami chtěli nainstalovat.

Update (16.6.): Nebyli to sami EA, nýbrž Steam, kdo se rozhodl stáhnout Crysis 2 z prodeje. S tímto zjištěním přišel server IndustryGamer, podle něhož se Valve rozhodlo stáhnout hru na základě přerušené dohody o prodeji.

"Je nešťastné, že Steam ze své služby odebral Crysis 2. Tohle nebylo rozhodnutí EA ani důsledek jakýchkoliv kroků EA," řekl mluvčí EA Andrew Wong.

Na vině jsou podle něho složité smluvní požadavky a nároky, kterými Steam zatěžuje vývojáře i vydavatele, a protože vývojáři z Cryteku si sami domluvili digitální prodej s jinou službou, Crysis 2 bylo ze Steamu odstraněno.

Viceprezident globálního odboru EA David DeMartini také popřel, že by jejich nová služba Origin měla přímo ubírat zákazníky Steamu. "Nedíváme se na Origin a Steam jako na souboj kdo s koho. Jen proto, že se někdo rozhodně hrát Battlefield 3 [na Originu] neznamená, že si nebude moci zahrát i jinou střílečku [na Steamu]," řekl DeMartini. "Čekáme, že lidé budou nakupovat na Originu i Steamu zároveň."

Původní text: EA chtějí, aby se jejich nový Origin EA Store postupem času vyvinul v plnohodnotnou konkurenci Xbox Live, Steamu nebo PlayStation Network. Jednou z cest, jak k tomu dospět, je podle nich exkluzivita her - jako třeba u onlinovky Star Wars: The Old Republic.

Tu si podle nejnovějších informací serveru Games Industry opravdu nekoupíte ani nestáhnete odnikud jinud, stejně jako vybrané budoucí hry od EA. Konkrétní seznam ovšem zatím není k dispozici.

Stejné pravidlo začíná navíc platit retroaktivně: EA čerstvě stáhli Crysis 2 ze Steamu a nyní hru oficiálně prodávají pouze na Origin Store, ačkoliv několik digitálních prodejců (D2D, Impulse) ji má stále v nabídce.

Zřejmě jde ale jen o otázku času, než Crysis 2 stáhnou i oni a Games Industry naznačuje, že podobný osud nejspíš čeká i čerstvě vydanou PC verzi Alice: Madness Returns. "Chceme ale i nadále být partneři s našimi krabicovými prodejci, kteří podnikají také v digitálním prodeji," ujistil dnes šéf EA GAmes Frank Gibeau.

EA doufá, že postupem času se z něj stane stejný "lídr v digitální distribuci", jako je firma podle svého přesvědčení na trhu s krabicovými hrami. "Origin je platforma a komunita, která má stejné plusy jako Steam, PSN nebo Xbox Live," tvrdí Gibeau.

Oficiálně to ještě nikde nezaznělo, ale je velice pravděpodobné, že nejen onlinovky, ale všechny klíčové tituly od EA jako třeba Battlefield 3 se budou digitálně distribuovat už jen přes platformu Origin.

Bude toho EA litovat? Těžko říct, ale jak správně poukazují fanoušci na diskusních fórech, Valve tohle s Half-Life 2 před lety udělalo nachlup stejně a dnes je ze Steamu absolutní jednička v prodeji digitálních her.

Read this next