Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Druhá strana mince Star Wars: The Old Republic

Střízlivý pohled na čtyři pilíře MMO od člověka na 50. levelu.

Star Wars: The Old Republic (recenze, 9/10) jsem začal hrát 14. prosince, level 50 jsem pak dal 2. ledna. Měsíc poté hru opouštím jako skoro dohranou. The Old Republic (dále už jen TOR) jsou v podstatě dvě hry. Příběh, na poměry online hry v revoluční kvalitě, je napsán právě do levelu 50. A poté už je hra jen průměrný hon za výbavou a podprůměrné PvP. Ale ani WoW dodělaný z dvd nevyskočil a musel si na mnoho funkcí počkat. Jenže on už není rok 2004 a co tehdy prošlo Blizzardu, nemusí projít Bioware.

Herní konkurence pozorně sleduje, jak TOR uspěje. Především hry, co mají k vydání daleko, jako Titan od Blizzardu nebo třeba EverQuest Next, budou ovlivněny. Není to náhoda, že až teď, když je TOR venku, se naplno rozjel vývoj EQ Next.

Technická stránka

TOR funguje skoro bezproblémově. Trošku zlobil systém instancí, ale to způsobí jen malé zdržení. Bugů je málo a stále jich ubývá. Pár jich bylo otravných a opravovali je podivně dlouho, ale opravili. A upřímně, většina MMO má po vydání problémy mnohem většího kalibru. Nemožnost jakkoliv customizovat a modifikovat interface je diletantství - všichni víme, že tohle je nutnost. Módy nevyžaduji, ale posouvat a zmenšovat okna je základ! Nevím, proč něco takového má být do hry přidáno až měsíce po vydání.

Grafický výkon herního engine je problém. Řeči, že to poběží na všech PC, vzaly za své ve chvíli, kdy byla zprovozněna PvP zóna na Ilumu. Jakmile začne bojovat cca 40 hráčů, je to skoro nehratelné. Nastavení grafiky a konfigurace PC téměř nehraje roli. Mám GeForce GTX 570, čtyřjádro 3,4 GHz a SSD disk. Sešlo se zde asi 150 hráčů a nikdo z nich neměl více než 20 DPS.

Mnohem větší bitvy jsme hráli před 5 lety v Lineage a před 10 lety v Ultimě Online. TOR je ale dělaný na partu čtyř a velké akce jsou vedlejší. Další průšvih je, že High nastavení grafiky je zablokované. Vy si ho můžete nastavit, ale hra se nastaví na Medium. High grafiku vidíte jen v dialogových scénách. Vývojáři to zdůvodnili optimalizací a nastavení Medium přejmenovali na High.

Čtyři pilíře podle Bioware

Bioware bylo ve svém prvním online titulu odhodláno přinést "čtvrtý základní pilíř MMO - Příběh", který podle jejich tvrzení doposud v MMO chyběl. Začátky v SW:TOR skutečně jsou něčím výjimečným. Po dosažení max. levelu ale tento pilíř padá a hra se snaží stát na zbývajících aspektech MMO: objevování, boj a vývoj postavy.

1. pilíř - Objevování

V dnešním světě, trpícím akutním nedostatkem sci-fi MMORPG, je pobyt na planetách Coruscant, Nar Shaddaa nebo Corellia doporučovanou, nadstandardní léčbou. Coruscant z toho tria nakonec vyšel ještě jako nejslabší, jakoby tuto planetu, stejně jako Dromund Kaas, vývojáři dělali dříve.

Nar Shaddu kdosi designoval s láskou. Celkový dojem i detaily jsou povedené. Fanoušci Star Wars si musí připravit papírové kapesníky. Corellia je pouze město Coronet, ale vydařené. Jeho největší atrakcí jest tramvaj. Jen škoda, že je zaneřáděná instancí a nemůžete mávat lidem okolo. Někdo tu zvolil snadnou, temnou stranu kódu.

Zbývající planety jsou buďto fantasy-like (posekaná travička - Alderaan, Balmorra...) nebo bažinné či průmyslové stoky, či sněžné pláně. A Tatooine. Mix je to dobrý, hra vás protáhne světem Star Wars. Není poznat, že se to odehrává dlouho před filmovou sérií Star Wars. Planety jsou pochopitelně bez větší svobody pohybu. Každé místo je precisně designované. Tatooine, Hoth a Alderaan jsou prostorné docela dost.

Kodex

V kodexu je zapsané, co jste v TOR objevili. Má to být systém motivující k odhalování a sbírání. Rasy, lokace, organizace. Poražení bossové, získané tituly a datacrony. To jsou krabičky rozmístěné po celém světě, které vám nepatrně posilují postavičku. Geniální je, že datacrony jsou poschovávány tak, aby i s návodem je chvíli trvalo získat. To je jedna z nejlepších věcí na hře. Za ostatními stránkami kodexu není nic. Vývojáři slibovali, že to časem změní. Doufám že ano, protože by to hráče motivovalo znovu navštívit všechny planety.

Stylizovaná grafika

Na rozdíl od realistické zastarává pomaleji, hra má osobitý styl a poběží to snad na všech PC. Třetí tvrzení byla lež. Prvních několik momentů v betě jsem byl pestrobarevností trochu šokován. Už za několik hodin mi ale hra a její pohyb přišly na pohled přirozené. Sám musím uznat, že grafiku nakonec zvládli až nadprůměrně dobře.

Vadí mi ale obrovitost staveb a nábytku. Musí mít všechny dveře aspoň pět metrů na výšku? Než jsem dospěl na padesátku, tak jsem to ale začal ignorovat. Zbytek designu chválím. Na židle se sednout nedá, aspoň že tam jsou. Nemám rád RPG, které se neobtěžují vytvořením kulisy fungujícího světa.

2. pilíř - Boj

Většině hráčů TABulátorové zaměřování vyhovuje a stačí. Stejně tak mačkání ikonek na hotbaru. Náš zákazník, náš pán, přistupuji na to. Ale i pokud se omezíme na tento zastaralý systém, je zde prostor pro inovaci. TOR v bojovém systému nic neinovuje. Není doslova co zmínit, všechno znáte.

PvE

NPC se chovají obvykle, občas mají nějakou tu schopnost, které je potřeba se vyhnout nebo ji přerušit. Překvapením je množství droidů. Vytknout lze PvE asi jen to, že NPC jsou statická a nepřekvapí. Postávají seřazená ve stejných skupinkách a čučí, sem tam prochází jedna stráž. Čekal bych za těch deset let nějaký pokrok, asi si ještě musíme počkat.

Společník je v PvE nezbytností. Ve své partě máte zástupce všech specializací, můžete si je patřičně vybavovat a ovládat jejich schopnosti. Mně stačil společník jeden a ostatní jsem nepotřeboval.

Flashpointy

Dungeonů je tu hodně, a to na každém levelu. Jsou nápadité, hlavně ty první, kterým asi bylo věnováno více času. Na levelu 50 jsou Hard módy, kde získáte fialovou výbavu. Parta je ale jen pro čtyři, včetně společníků. Přidávání flashpointů pomalu pokračuje. Ten první, co přidali, je výborný, přesto jsem ho prošel dvakrát. Místo něj by mohli udělat tolik jiného, čím by se hráč mohl bavit každý den. Naopak Huttball, kde jsem strávil desítky hodin, je jedna malá aréna.

Operace

Zatím jsou dvě a v přípravě asi další tři, jedna by mohla vyjít v březnu. Tři úrovně obtížnosti odpovídají úrovním kořisti. Navíc jsou verze pro 8 a 16 lidí. Jenže kromě vyšší obtížnosti z té pro 16 nic víc nezískáte, takže se nechodí. A osmičlenný dungeon nelze označit za raid. Proč má skupina 4 místa a Operations jsou pro 8? Hráči to tak prý chtějí, aby se dala parta rychle dohromady. Lepší odměny za verze pro 16 hráčů vývojáři potvrdili jako nepříliš vzdálenou budoucnost.

Bossové jsou nápadití, zábavní, nároční na pohyb a často ve fantasy stylu obrovští. Je potřeba je jak vodit, tak uhýbat. Mají hodně schopností, návodům se nevyhnete. Namísto nějakého pokračování galaktického konfliktu a příběhu je jedna Operation podzemní chrám plný fantasy, kde jeden z bossů je dokonce lávové monstrum. Asi někoho z vývojářů vyhodili z jiné firmy a on vzal kus práce s sebou. Druhá Operation je pak Huttský palác.

PvP

Rozdíl mezi PvP a PvE serverem je minimální. Na planetách se s nepřítelem téměř nepotkáte. Navíc za zabití není žádná odměna, prý aby se to nezneužívalo. Oscar za carebearství... Warzony, PvP arény 8v8, jsou zatím tři. Jedna je assault, druhá obsazování tří bodů a třetí něco originálního - Huttball. Je to míčový sport (!), je geniální a slouží také jako kompenzace, když má jedna strana na serveru početní převahu (umožňuje hrát proti stejné frakci).

Na našem serveru je Huttball skoro vždy Impérium proti Impériu. Kazí to týmového ducha, nesnášíte pak některé lidi z vlastní frakce. To je ironické, když vezmeme v potaz, že s druhou frakcí téměř nelze komunikovat, aby se nenadávalo. Místo toho si nadáváme Imperiálové mezi sebou. Získávání medailí je špatně nastaveno a od bety se na tom nic nezměnilo. Další warzona snad vyjde v březnu. Failem PvP jsou ochromovací schopnosti (a neviditelnost). Každý jich má plno a ve výsledku jste třeba třetinu celého boje ochromeni. Tohle nemá v PvP vůbec co dělat. Boj hráče proti hráče má být AKTIVNÍ a nemá nastat situace, že jste bezbranně mláceni. Chybí mi tu kolize postav. Ta jediná featura vydá za realističtější a bohatější situace než všechny ochromovací schopnosti dohromady. Bohužel asi neměli koule na najmutí skutečného PvP developera.

Ze dvou otevřených PvP zón je k něčemu dobrá jen jedna - k tomu hoaxu s Tatooinem se nebudu vyjadřovat. Ledový Ilum už ujde, ale jediná mechanika zde je skoro bezpředmětné obsazování několika bodů. Jinak zabíjení je za PvP zkušenosti a tokeny. Atmosféru galaktické války mají navodit statické tanky, co střílí do prázdna. Občas se sám sebe ptám, koukali jsme vůbec na ty samé Star Wars? Za PvP level a tokeny lze sbírat výbavu různých úrovní (jako ultraborec jsem získal skoro vše nejlepší). Že není o moc horší než nejlepší PvE výbava, je předmětem mnoha sporů. Ale kvůli malému obsahu hry je to celkem jedno.

Žádný "konflikt v galaxii, společná věc, MY versus ONI" po završení levelu 50 není. Na serveru není "válečná situace", co by se vyvíjela a měnila. První pomoc přijde v březnu v podobě PvP žebříčků. Bioware napsalo, že zájem o PvP je větší než čekali a budou na něm více pracovat. Hra se ale k PvP nikdy moc nehlásila a výsledek tomu odpovídá.

3. pilíř - Vývoj postavy

Osm Imperiálních a Rebelských povolání si je zrcadlovými protějšky s minimem rozdílů. Nejhlavnějším jest ten, že Impové jsou ti nezkorumpovaní, nezbabělí, necelibátní bojovníci za světový řád. A republikáni jsou rebelská, demokratická spodina slabochů.

Většina povolání může zastávat dvě role ze tří - tank, útočník, léčitel, podle rozdělení skill bodů. V tom je specializace bohatá. Bodů máte na to dost, jeden ze tří stromů si vyplnit na konec a pár bodíky si přilepšit vedle. Nejvyšší schopnost je u většiny stromů natolik ultimátní, že nevyplnit strom až nahoru je rarita, spíše pro PvP guru. Smutné je, že ve stromě musíte utratit tolik bodů, že si můžete NEVZÍT asi jen tři boxy.

Zkušenosti získáváte i z PvP warzon a vesmírných misí. Takže jsem byl stále s levelem napřed před příběhem, což hru usnadňuje. Vystřídal jsem asi pět modelů výbavy - hodně se opakují stejné modely jen v jiných barvách. Je tu ale vynikající systém modování - z výbavy vyndáte mody, co jí dávají statistiky, a dáte si je jinam. Tímto způsobem si lze upravit vlastní vzhled. Bohužel, v tuto chvíli to nefunguje u fialových level 50 věcí, vývojáři ale mnohokrát potvrdili, že to později půjde. Je tu řada vzhledových odměn bez statistik (za social level), které je možné takto využít. Třeba kovové bikiny. ;) Na druhou stranu, vozítka tu jsou jen animace rychlejšího pohybu, nemají jinou funkci.

Level, PvP level, Social level, Dark Side/Light Side, Crew Skills, Legacy - progress systémů je tu hodně. Legacy ve hře není, první část přidají v březnu, levely se ale už sbírají. Jedná se o sdílený level (a příjmení) všech vašich postav na jednom serveru, za který budou další odměny.

Nekonečná lékárnička

Levelování craftingu i obstarávání běžných surovin je manažerská minihra, kdy společníkům zadáváte úkoly. Do levelu 50 byl skoro každý se svým craft povoláním spokojen. Od 50 jsme všichni přešli na Biochem, protože nic jiného dál není zapotřebí. Recepty na lepší předměty jsou příliš vzácné a většinou nejsou lepší, než co získáte v PvE. Vývojáři slibují recepty další a lepší.

Týpek, co v Bioware přišel s nápadem "nekonečná lékárnička" (z Biochemu), byl konkurencí asi dost mastně podplacen. Tento jeden nápad rozvrátil celý craft systém. Všichni si vzali nekonečnou lékárničku a jiný craft smazali. Od té doby to oslabují a opravují. Jo, a craft lze z nuly na max vytáhnout za jeden den, poloAFK.

Velké zklamání s malou lodí

Loď mají zástupci jednoho povolání absolutně stejnou a ve stejném hangáru. Nelze ji nijak vzhledově upravit, i když je tu asi 10 modulů pro boj, které je nutné vylepšovat. Společníci uvnitř stále stojí na svých postech. A tato loď měla být housing útěchou, náhradou baráčku. Ten je dnes téměř v každém novém MMO (i když více v asijských). Guildovní lodě vývojáři potvrdili, ovšem až jako vzdálenou budoucnost.

Zajímavé je, že v lodi se už dá sednout na židle. Proč zrovna tam, když nikde jinde ve hře nejste tak sami, jako právě tam? Ono totiž JDE vstoupit do lodi jiného hráče. Jen to nemá žádný smysl. Vesmírný boj je jen pro pilota. Věže pro střelce, jako třeba ve Star Wars: Galaxies (SWG), tu nejsou. Spolucestující dokonce ani nevidí vesmírnou bitvu z kokpitu.

Vesmírný boj je tunelovka, kdy loď letí po určené dráze a vy míříte a uhýbáte překážkám. Takže minihra. Zábavná - každý den jsem si pár misí udělal, a výnosná - na XP i peníze. Ale minihra. Kdyby Star Wars nebylo z půlky o létání ve vesmíru a nebylo tolik Star Wars simulátorů, nemuselo to vadit. I když se zdá, že letecký simulátor moc RPG hráčů nebaví. V SWG se propracovanému pilotování věnovali jen málo. I z toho důvodu, že stejně jako v TOR, boj ve vesmíru nebyl navázaný na ostatní postup ve hře.

Lobby na flotile

Imperiální/Republikánská flotila je místo, kde vaše sága začíná i končí, kde se vám galaxie otevře, i zavře. Po projití celého světa budete sedět na vesmírné stanici, připomínající lobby z nějaké free hry (naprosto stejná je kruhová základna v Global Agendě). V jednotlivých stáncích postávají všechny typy vendorů, uprostřed je banka, na stranách jsou vchody do flashpointů a operací. Je to menu, kde místo myši jezdíte postavou na speederu.

Navíc je tahle základna identická pro Republiku i Impérium, jen v Republice někdo vytuneloval prachy na údržbu, tak je víc sešlá. Na hlavní města si po levelu 50 vzpomenete až ze screenshotů. Pokud si tedy neuděláte novou postavu.

Guildy a roleplaying

Nejsou tu chatovací bubliny, takže i tváří v tvář si píšete přes chatovací okno. RP moc nefunguje, když se řeč nepíše nad postavou, ale v chat kanále. Uspořádali jsme také závod o tučnou výhru, ale někteří z naší guildy neměli zájem, protože jim to "nezlepší výbavu". Asi ví o nějakém tajemství, k čemu ta výbava je, kromě těch dvou operací, ve kterých se získává. Jsou hry, kde se vytváří komunity, příběhy, aliance, nepřátelství, události. TOR je honba za výbavou, která je po jejím získání k ničemu.

Nejsou serverová fóra, jen společná. Tím je znemožněno, aby na serveru vzkvétala komunita, když nemá jak komunikovat. Jediný komunitní prvek v celém TOR jsou warzony. Jediné místo, kde získáte nějaký přehled o lidech a guildách na serveru. Kdo to umí, kdo ne. Kdo se hádá. Kdo jsou ti, co si nejlíp nahrávají. Kdo je ten imba healer.

Není zde seznam guild. Není webový portál s profily a statistikami. Žádný guildovní level, achievementy, ani guildovní sídlo. Guilda je název nad hlavou, chatovací kanál a seznam kdo je online. Spíše taková permagrupa, jako kdyby guildy do hry ještě ani nepřidali. V březnu přidají guildovní banku...

4. pilíř - Příběh

Žádné MMO nemělo tak propracovaný příběh jako TOR. Díky hlavnímu příběhu stojí za to si zahrát více postav. Příběh vašeho povolání vás provede všemi planetami. Na každé planetě se k tomu přidá příběh místní a řada vedlejších úkolů. Příběh je docela napínavý, má kvalitně udělané scény, dialogy a zlomové body. Vyloženě vedlejší questy jsou zabij 0/15 a jsou na škodu, jen kvůli nim ztrácíte přehled o příběhu. Dabing je opravdu 100% a pokud anglicky umíte, doporučuji nastavit si tlačítko na ztlumení teamspeaku, protože nechcete, aby vám někdo svými kecy kazil to nejlepší, co v TORu je. Mohu potvrdit, že po hraní TOR se těžko vrací k RPG bez dabingu. Člověk se pořád kouká, jestli nemá vypnutý zvuk, nebo co, že je furt ticho.

Minscu sakra mel něco!

Myslel jsem, že v příběhovém MMORPG se bude hráč odlišovat právě svým postupem v příběhu. Myslel jsem, že budu moci být pyšný, jak jsem si svou postavu vyprofiloval, jak jsem se JÁ popral se světem. Není to tak. Ať uděláte jakákoliv rozhodnutí, nakonec všichni příslušníci jednoho povolání dopadnou stejně. Když si vedle nejvíce light side bounty huntera stoupne nejvíce dark side a porovnají výsledek, nenajdou rozdíl. Společníci mají každý svůj příběh, ten se dozvíte z dialogů. Dialogy se vám zpřístupní, když u nich dosáhnete nové úrovně přátelství. To lze tím, že společníka vemete ke questovým dialogům a rozhodujete se tak, aby s vámi souhlasil, podle jeho charakteru.

Nebo mu dáváte dárky. Celá hra ale nestačí na dodělání vztahu ani u jednoho společníka, takže nakonec musíte všem dát spousty dárků. Ale jen první společník má svůj quest, u ostatních se dočkáte jen dialogů na lodi, pak odejdou si něco vyřídit a vrátí se. Někdo tam nedodělal quest, místo kterého je tam střih. Po posledním dialogu váš společník končí, nikdy už ho nepotřebujete, ani s ním nepromluvíte a už si ani nepamatuji jejich jména. Stejně je na tom i ten takzvaný "romantický vztah".

Vaše rozhodnutí nehraje roli

Příběh je plný rozhodnutí, která vás zaujmou. Podle srdce bych se jednou rozhodnul tak, podruhé onak, ale pokud chcete zvyšovat svoji Light nebo Dark Side, musíte tomu svoje rozhodnutí přizpůsobit. Někdy je tam možnost neutrálního kompromisu. A někdy nechápete, podle čeho autoři určují, které rozhodnutí je Light nebo Dark Side.

Vyvrcholením je zjištění, že to vůbec nic neznamená. Vliv Dark Side na váš vzhled jde vypnout. A těch několik předmětů, co vyžadují tu nebo onu stranu, lze jednoduše nahradit jinými a lepšími. Většina postav nemá NIC, co by jakkoliv bylo ovlivněné jejich stranou síly. Rozhodnutí v příběhu můžete odmáčknout náhodně, nic neovlivní. Příběh pokračuje po stejné linii, vždy.

Nic víc, nic míň

Nemůžeme se na hru zlobit, že nemá to, co neslibovala. Není to živý svět, ale předpřipravený příběh, jaký jinde nenajdete. Multiplayer hlavně pro 4 a 8 členné skupiny. Nikoli pro masu.

Že vaše rozhodnutí neovlivní NIC a na konci hry nic neznamenají, že jména kompanionů zapomenete, protože jsou k ničemu, to je dost nedodělaný čtvrtý pilíř. Ten pilíř stojí do levelu 50, stejně jako objevování, pak končí a hra stojí už jen na progressu a boji. Boj není v TORu ničím nadprůměrný a progress končí s nejlepší výbavou, což je v případě PvP otázka několika týdnů, v případě PvE o něco déle.

Kroutím hlavou nad návody "Jak dát nejrychleji max level". Co chtějí na levelu 50 jako dělat? Bioware zjistilo, že hra nepřitáhla očekávané množství hráčů singleplayer RPG, spíše přetáhla online hráče z jiných her, a ti jsou mnohem více hardcore. SW:TOR má několik měsíců na to, poprat se o své místo na výsluní. Star Wars mám rád a tak jim fandím, stejně jako si přeji, aby se EA tato investice do MMO vyplatila. Sága SW:TOR teprve začala...

Read this next