Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

TÉMA: Postoj distributorů k PS4/Xbox One a zdražení her po oslabení koruny

EA, ConQuest, Cenega, Comgad, ABC a Playman odpovídají.

Vlastní zpráva - Uvedení konzolí PlayStation 4 a Xbox One v zahraničí vyvolalo řadu otazníků, na které není úplně jednoznačná odpověď. Eurogamer proto oslovil přední české distributory her, aby objasnili, jak to vlastně bude s vydáváním jejich her ve verzích pro nové platformy, resp. kolik budou stát korun. A v neposlední řadě to asi nejdůležitější: jestli nebudou nuceni zdražovat kvůli nedávnému oslabení koruny po intervenci České národní banky, jako to již učinila Sony u PS3 i PS4.

Za EA Czech odpovídal produktový manažer Farid Dilmaghani, za ConQuest ředitel Josef Kantor, za Playman marketingový manažer Tomáš Daněk, za Comgad PR manažer Jan Pexa, za Cenegu šéf marketingu Chalid Himmat a za ABC Data produktový manažer Pavel Šrůta. Odpovědi jsou seřazeny dle rychlosti reakce jednotlivých osob na email. Anketa proběhla na začátku prosince.

1) Vydává vaše firma v ČR během podzimu nějaké krabicové hry i pro PlayStation 4 a Xbox One? Pokud ano, které to jsou a kdy?

EA Czech - Ano, letos to jsou tři tituly: Battlefield 4, FIFA 14 a Need For Speed Rivals. Data vydání jsou vždy shodná s evropskými.

ConQuest - Letos uvádíme na trh tyto hry pro nextgen: Just Dance 2014 pro PS4/Xbox One (1299 Kč, 22.11.), Fighter Within pro Xbox One (1399 Kč, 22.11.)

Comgad - V letošním roce přineseme na český a slovenský trh titul Zumba World Party pro Xbox One od 505 Games za doporučenou cenu 1399 Kč. Datum vydání je stanoveno na 13.12.

Playman - Na nextgen vydáváme letos jenom Assassins Creed 4: Black Flag (verze pro PS4 a Xbox One byly odloženy na 13. prosince).

Cenega - Letos to pro nextgen platformy jsou Injustice: Ultimate Edition, LEGO Marvel Super Heroes a NBA 2K14.

ABC Data - Angry Birds Star Wars PS4, Xbox One dle reálné dostupnosti v prodeji - 51. týden (titul samotný již byl vydán na ostatních platformách, stejně jako dříve Call of Duty: Ghosts pro PS4/Xbox One).

2) Jak hodláte přistupovat k faktu, že Xbox One v ČR nebude oficiálně vydaný od Microsoftu ještě minimálně několik měsíců? Budete čekat nebo pro něj vydávat hry už teď?

EA Czech - EA hry na Xbox One budou k dispozici v českých obchodech ve stejný den jako jinde v Evropě, jinými slovy nebudeme čekat na pozdější oficiální uvedení hardwaru.

ConQuest - Všechny budoucí hry vydáme ve stejných termínech, jako je oficiální termín v Evropě.

Comgad - Budeme se snažit dodržet planované EU datum vydání takové Xbox One hry i u nás, ale počet kusů bude omezen podle reálného zájmu zákazníků o danou hru během předobjednávek.

Playman - Tituly na Xbox One budeme vydávat tak, jak budou vycházet. AC4: BF4 vychází ve dvou verzích - Day 1 edice (ta v den vydání) a speciální edice, zatímco na Xbox One nebude Day 1 edice, ale jenom ta speciální.

Cenega - Na oficiální uvedení hardwaru v ČR s vydáváním verzí pro Xbox One nečekáme.

ABC Data - Dodáváme standardně veškeré dostupné tituly na dané platformě, ale pouze omezená množství. Activision/Blizzard respektuje situaci na lokálním trhu.

3) Kolik budou verze vašich her pro PlayStation 4 a Xbox One stát korun? Bude maloobchodní doporučená cena vyšší než u her pro PS3/X360? Budete reagovat na oslabení kurzu koruny po nedávné intervenci ČNB zdražením her?

EA Czech - Doporučená maloobchodní cena našich letos vycházejících her pro PS4 a Xbox One je 1799 Kč. Tyto ceny platí i po kroku ČNB, u EA v tomto žádná změna. U PC, PS3 a X360 jsme dokonce na Vánoce dost zlevnili.

ConQuest - Just Dance 2014 je o 100 Kč dražší než PS3/X360 verze. Do konce roku ceny zvyšovat nebudeme (nenastane-li další šok s kurzem), po Novém roce určitě ano, všechny produkty. Watch Dogs pro PS4/Xbox One zatím nevíme přesně, asi 1799 nebo 1899 Kč.

Comgad - To nelze takto obecně říci, dost velké cenové rozdíly jsou i mezi jednotlivými PS3/X360 hrami. Budeme se snažit, aby lokální cena PS4/Xbox One her nebyla vyšší než v zahraničí. Zatím ceny her navyšovat nebudeme, do budoucna uvidíme podle dalšího vývoje kurzu koruny.

Playman - Ceny platí tak, jak byly oznámeny u AC4 pro nextgen: PS4 i Xbox One verze v češtině MOC 1799 Kč.

Cenega - Po dlouhých jednáních se zahraničními vydavateli a lokálními prodejci se nám podařilo zvrátit trend zdražování her pro nové konzole. Je třeba dodat, že to všechny zúčastněné stálo dost úsilí, ale shodli jsme se na tom, že není správné chtít na zákaznících vydělávat za každou cenu. Doporučené malochodní ceny konkurenčních titulů se pohybují v hladině od 1799 Kč do 1899 Kč. Cenega však své novinky uvádí za doporučené maloobchodní ceny od 1299 Kč (Injustice), přes 1499 Kč (LEGO Marvel Super Heroes) až po 1699 Kč (NBA 2K14). Tímto krokem se podařilo dosáhnout toho, že jsou doporučené ceny u novinek v Česku nyní nižší nežli ve zbytku EU. NBA 2K14 se prodává za 55 liber, Injustice 45 liber a LEGO Marvel Super Heroes za 50 liber. V přepočtu to tedy s aktuálním kurzem vychází podstatně dráže! Novinky pro příští rok se pak budou pohybovat v podobných hladinách, kupříkladu u očekávané reinkarnace kultovní série Thief očekáváme doporučenou maloobchodní cenu pro PS4 a Xbox ONE okolo 1599 Kč a u Tomb Raidera ještě nižší!

ABC Data - Nutnou cenovou úpravu jsme již realizovali v podstatě vzápětí po změně kurzu po intervenci ČNB na stávající portfolio a veškeré nové tituly vychází a budou vycházet z této nové situace taktéž. Maloobchodní ceny našich nextgen her se liší titul od titulu. Obecně lze zdražení definovat kolem 3-5% dle titulu, aktuálního kurzu a cenového nastavení oproti předchozím MOC Kč cenám vztaženým k dlouhodobému kurzu okolo 25,50 - 26 Kč za euro.

Důležitá poznámka od redakce: Všichni distributoři v článku hovoří o maloobchodních doporučených cenách (MOC), kterou se ale ve skutečnosti řídí jen některé obchody. Naopak většina obchodů, zejména těch online, poskytuje oproti MOC zvýhodněnou cenu o pár stovek, takže reálné ceny PS4 a Xbox One verzí her budou o něco nižší, než mnozí distributoři uvádějí.

Read this next