Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

TÉMA: Vyprodané Diablo 3 v Čechách

Proč se tak rychle rozebralo a kdy přijde další várka?

Původní zpráva - Tento týden jednoznačně opanovalo Diablo 3 a našinci jím žijí o to více, že jsme na rozdíl od zahraničí stále ještě baštou PCčkářů. Jenže s tím souvisí nemilá věc, že v mnohých obchodech je už od úterý vyprodané a to nikoli vinou jejich špatného odhadu pro odběr potřebných kusů. Eurogamer se proto zeptal distribuční společnosti ABC Data na důvod neuspokojené poptávky.

"Závoz (množství licencí) Diablo 3 na den vydání byl předurčen společností Activision Blizzard. V rámci poslední fáze vyjednávání se nám podařilo množství standardní edice pro Českou republiku mírně navýšit a zároveň předjednat první doobjednávku v nejkratším možné termínu, protože zájem o hru rapidně gradoval až do poslední hodiny před uvedením," vysvětlil produktový manažer Pavel Šrůta.

Podle něj se tento limitovaný počet kusů týkal i ostatních zemí z kategorie emerging markets (rozvojové trhy), do kterého formálně spadá i ČR. Kvůli tomu jsou nyní všichni domácí zájemci odkázáni jen na koupi digitální distribucí z Battle.net, kde však hra stojí 60 eur (1500 Kč), tedy o pár stovek více než krabicovka u nás.

Počet prodaných kusů Diablo 3 v ČR za úterý zástupce ABC Data neprozradil. Podle odhadů Eurogameru může jít řádově o pár desítek tisíc kusů, tedy číslo srovnatelné s úvodním závozem Battlefieldu 3 nebo Mafia 2, ale tady existuje pouze PC verze. Stejně jako u Zaklínače 2 před rokem, jehož odbyt však určitě byl nižší (méně populární série).

"V delším časovém horizontu (kvartál) se Diablo 3 může stát nejúspěšnější hrou vydanou naší firmou, pokud zájem vydrží, zatím je v první trojce," řekl nám Pavel Šrůta.

A protože v současnosti má většina obchodů pouze minimální zásoby nebo je již zabírají rezervace zákazníků, to hlavní, co teď asi každého zajímá, je termín opětovné dostupnosti hry. Očekávaný termín distribuce druhé várky Diablo 3 v ČR je podle aktuálních informací konec května (23.-29.5.). Některé obchody, jako třeba Xzone, pro jistotu uvádějí začátek června.

"Tato již schválená doobjednávka standardní edice čítá tisíce kusů a i její velikost stanovil výrobce hry," uzavřel produktový manažer ABC Data, který nyní zařizuje třetí várku, která však přijde až koncem června.

Vydání Diabla 3 monitorujeme v liveblogu se zápisky z recenzování a natočili jsme videodojmy z rozehrání plné verze i reportáž z půlnoční premiéry.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Diablo III

Video Game

Diablo III: Reaper of Souls

Video Game

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments