Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

To hlavní z konference Sony

PlayStation Vita, Bioshock s Move, ale už ne GTA V.

Sony nenechalo nic náhodě. Zatímco hardcore hráči trpěli u konference Microsoftu plné poskakujících dětí u rodinných Kinect her, v Sony se rozhodli zaměřit právě na hardcore hráče, protože, co si budeme povídat, právě na ně je celá E3 zaměřená. A nabídli toho hodně. Hodně toho oznámili, měli pár překvapení, a ačkoliv nedošlo na Grand Theft Auto V, o kterém se hojně spekulovalo (a dle našich informací mělo být na Sony konferenci skutečně oznámeno - netušíme, co se na poslední chvíli zvrtlo), byla i spousta jiných věcí. Takže to vezmeme popořadě.

Nové hry, nové ukázky

Bylo jasné, že konference nemůže začít ničím jiným, než prezentací Uncharted 3 (když nepočítáme omluvu Jacka Trettona za PSN kauzu). Naughty Dog ukázali nový level odehrávající se na obrovské potápějící lodi zmítající se v bouři na vodě. Ačkoliv pasáž neměla na některé epické scény z Uncharted 2 (kdo by si pořád nepamatoval na útok vrtulníku a bortící se domy), rozhodně dokázala nalákat. Ostatně, podívejte se sami. Hra se také podle konference Sony začne prodávat 1. listopadu 2011.

Uncharted 3 - E3 2011 předváděčka

Chybět nesměla také předváděčka Resistance 3, která ukázala, že grafika od jedničky hodně pokročila. Teď už tahle FPS série připomíná ty nejlepší hry svého žánru.

Resistance 3 - E3 2011 záběry z hraní

A co bylo obrovským překvapením? Když se na pódiu objevil Ken Levine, aby ukázal nový trailer na BioShock: Infinite a prozradil, že hra bude podporovat Move. Nejprve zmínil jeden svůj rozhovor, ve kterém Move haněl. Prý velice krátce poté dostal telefonát od Sony, kteří se s ním chtěli sejít. Obával se toho, ale místo, aby mu nadávali, mu ukázali, co všechno Move u FPS žánru dokáže a Kenovi Levinovi se ty možnosti zalíbily natolik, že se podporu Move do BioShocku rozhodl zakomponovat (a určitě s tím neměl nic společného kufřík plný bankovek, fakt ne!). A to není zdaleka všechno. Irrational Games budou dělat také na nové BioShock hře exkluzivně pro PS Vita (dříve nazvaný NGP handheld alias PSP2) a pouze pro PS3 bude na Blu-ray disku společně s BioShock: Infinite také první BioShock jako bonus zdarma.

BioShock Infinite - E3 trailer v češtině

Ačkoliv jsme neviděli nic z God of War 4, o kterém se také spekulovalo, fanoušci téhle série nemusí smutnit. V září totiž půjde do prodeje alespoň God of War: Origins Collection, PS3 předělávka původně PSP her God of War: Chains of Olympus a Ghost of Sparta. Obě hry budou mít přepracovanou grafiku a budou s plnou podporou 3D. Dozvěděli jsme se také, kdy se konečně dočkáme obdobných předělávek Ico a Shadow of the Colossus. Ty budou k dispozici také v září.

Co ještě v Sony ohlásili? Další díl oblíbené PlayStation série Sly Cooper: Thieves in Time (čtvrtý díl), který by měl vyjít v roce 2012, nebo exkluzivní akční hru Dust 514 od tvůrců EVE Online. Ta vyjde na PlayStation Network na jaře 2012, a měla by "sdílet vesmír s EVE Online". Ať to znamená cokoliv. Sama o sobě by to ale, i podle ukázek, měla být sci-fi FPS střílečka.

DUST 514 - E3 2011 trailer

3D kam se podíváš

Sony tlačí na 3D od začátku rozšiřování této technologie, takže není divu, že i tisková E3 konference začínala video intrem ve 3D pro diváky v sále. Spousta her bude v budoucnu 3D podporovat a Sony dokonce představila speciální 3D monitor s certifikací PlayStation, který se bude prodávat spolu s 3D brýlemi, HDMI kabelem a hrou Resistance 3 za 499 dolarů. V přepočtu tedy zhruba 8400 Kč.

Hodně zajímavé u tohoto 24palcového monitoru je zejména to, že když s někým budete hrát v kooperaci lokální multiplayer, nebudete mít rozdělenou obrazovku. Každý hráč uvidí svůj vlastní obraz přes celou plochu monitoru. Samozřejmě, bude to fungovat pouze pokud se budete oba dívat přes 3D brýle.

Spousta novinek na Move

V Sony samozřejmě nezapomněli ani na Move. Však se ho podle jejich slov doteď prodalo 8,8 milionů kusů. Spousta her jej bude podporovat. Resistance 3 se bude dokonce prodávat v bundle spolu s Move ovladačem, pistolovým nástavcem a EyeToy kamerou za 150 dolarů (cca 2500 Kč).

Podporu Move bude mít také, kromě již zmiňovaného BioShock: Infinite, NBA 2K12, kdy můžete hrát basketbalové zápasy trošku podobně jako RTS strategie. Prostě pomocí Move jako s myší ukazujete, komu máte přihrát nebo zda máte střílet na koš. Vypadalo to o dost jednodušeji než při klasickém ovládání, ale pro sportovní začátečníky proč ne?

Představena byla také exkluzivní hra pro Move, Medieval Moves: Deadmund's Quest, ve které prostě bojujete se spoustou monster. Sekáte, střílíte z luku a podle dema, které bylo na konferenci předvedeno, za vás hra i chodí. Nic pro hardcore hráče.

Exkluzivity pro PlayStation 3

Sony se podařilo zajistit také pár exkluzivních věcí. Saints Row 3 bude s exkluzivním herním obsahem pouze na PS3, v SSX můžete sjíždět japonskou horu Fudži, Need for Speed: The Run bude se sedmi novými auty a na Blu-ray disku spolu s Battlefield 3 bude zcela zdarma Battlefield 1943. Nestačí vám to? Nová Star Trek hra, o které jsme informovali už dřív, a která vychází z filmu J. J. Abramse, bude nejenže podporovat Move, ale na PlayStation Network k ní vyjde také prequel.

Není to PSP2, není to NGP - je to PlayStation Vita!

A už se dostáváme k asi největšímu oznámení - novému handheldu od Sony. Jeho oficální název je tedy Playstation Vita, čemuž se asi nikdo příliš nepodiví, protože se o tom mluví už pěkně dlouho. Zajímavá je ale cena. A kdy půjde do prodeje.

Poměrně velkým překvapením je, že na pultech obchodů by se měla PS Vita objevit už o těchto Vánocích. A cena také překvapila. Není totiž vůbec tak vysoká, jak se všichni obávali. Verze pouze s Wi-Fi bude stát 249 dolarů, nebo 249 euro (zhruba 6000 Kč) a verze s Wi-Fi a 3G bude za 299 dolarů a 299 euro (7300 Kč). To je podstatně méně, než za kolik se prodávalo zpočátku první PSP.

A co na Vitu vyjde? O spoustě her se už mluvilo a velkým tahounem bude další odnož Uncharted. Zahrát si na PS Vita ale budete moct také ModNation Racers (včetně toho, že si můžete dělat své vlastní tratě stejně jako na PS3), LittleBigPlanet, a Capcom na konferenci oznámil také Vita verzi jejich Street Fighteru X Tekken. Do kterého, jako bonus, přibude také jakožto bojovník Cole z inFamous.

Zajímavým, nově oznámeným titulem je také Ruin - akční RPG ve stylu Diabla z izometrického pohledu. Ten skvěle představuje schopnost PS Vita ukládat do Cloudu. To znamená, že si rozehranou hru uložíte na Vitu, pak přejdete k PS3 a můžete pokračovat ve hře přesně z toho místa, kde jste skončili na handheldu.

PlayStation Vita - oznámení na E3

Sony sice s PSN problémy, ale pro hardcore

Když člověk sledoval rozhovory po skončení konference na GameTrailers, všichni se tam shodli - Sony předvedla zajímavější konferenci než Microsoft a Nintendo bude mít zítra v podvečer co dělat, aby japonskou společnost překonalo.

A to jsme tam ještě mohli mít to oznámení GTA V. To by byla teprve pecka!

Zpravodajství z veletrhu E3 sponzoruje Conquest entertainment - www.mojenintendo.cz.

Read this next