If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Tomb Raider

Představení zkrvavené a ubrečené Lary bojující o přežití.

To je ale probuzení! Všude kolem neproniknutelná tma, ale Lara jasně slyší, jak někdo táhne cosi těžkého po čvachtavé podlaze. Chvíli se ozývá tlumené hekání, pak zvuky utichnou a Laře se pomalu začne vracet zrak. Cítí, jak se jí chvěje krk, uvědomuje si, že něco je tu opravdu velmi podivné - a vzápětí zjistí, že ve skutečnosti visí vzhůru nohama svázaná v jakési jeskyni. Místnost osvětluje jen zář několika svíček na podlaze a ve stínech lze rozeznat druhé zavěšené tělo někoho, kdo před pár chvilkami naposledy vydechl. "Já nechci zemřít takhle!" propukne Lara v hysterický pláč a začne sebou zuřivě a zoufale škubat. Marně.

Tak asi takový bude nový Tomb Raider, ve skutečnosti drsná a realisticky zpracovaná hra o přežití, která má s někdejší sérií skoro arkádově pojatých akčních adventur společného jen velmi málo. Ten příběh asi všichni znáte: v druhé polovině 90. let se postavička neohrožené sexy vykradačky hrobů Lary Croft stala snad vůbec první virtuální celebritou, která překročila hranice světa videoher. Drsná a neohrožená Lara se svými smyslnými rty, božskými křivkami, dlouhýma nohama a vlasy do culíku ztělesňovala stereotypní erotické sny každého druhého pařana a svého času se dočkala dokonce i dvojice filmových zpracování.

Zrození nové Lary

Věhlas série ale postupně upadal a vývojáři z Crystal Dynamics dnes ví, že jestli chtějí Laru vrátit zpátky do hry, musí vsadit všechno. Proto padlo u vydavatele Eidosu zásadní rozhodnutí restartovat celou sérii a vrátit se na úplný začátek, kdy ještě Lara není ani z poloviny tak vyvinutá, ba ani natolik zkušená či neohrožená. Z kyberhrdinky se v nově představeném Tomb Raiderovi stane obyčejná křehká dívka, která neumí zabíjet, která při každém větším akrobatickém čísle krvácí nebo si odírá kůži, která pláče a třese se, ale která se také rychle učí a je neuvěřitelně odhodlaná.

Půvabná mladá Robinsonka z obálky Game Informeru.

Ne že by nebyla hezká, ostatně obálka nového Game Informeru, který hru jako první odhalil, už na diskusních fórech vzbudila vzrušené diskuse o předloze téhle roztomilé mladé tvářičky. Tentokrát ale Laru nepoznáte ani podle obličeje, ba ani dle jejích tradičně sexy oblečků nebo dokonce dvou pistolí u boku. Jediné, co autoři zachovali, jsou trochu smyslnější rty a proporce mezi nosem, očima a ústy. Pokud lze vývojářům věřit, interní statistiky prý dokázaly, že při pohledu na novou Laru Croft lidé nejčastěji zírají na její půvabné obočí - a nikoliv poprsí.

Jen se na ní podívejte: roztomilá mladá dívenka z nóbl archeologické rodiny Croftů právě oslavila své jedenadvacáté narozeniny a konečně dostudovala. Ne na prestižním Camebridgi, kam povýšeně odmítla vkročit, nýbrž na jedné málo známé univerzitě, kterou zvolila jen natruc rodičům a všemu, co jejich svět luxusních vil a zámožných večírků ztělesňuje. Lara má stejné problémy jako každá jedenadvacetiletá dívka: ráda by se zamilovala, ráda by vystoupila ze stínu svých rodičů a ráda by také zažila nějaké opravdové dobrodružství.

Osudová plavba

Asi proto se přihlásila do posádky obrovské nákladní lodi Endurance, která měla vyplout pod vedením bývalého mariňáka kapitána Conrada Rotha, známého tím, jak vesele a lehkomyslně obchází každý zákon, který mu stojí v cestě. Endurance i s Larou na palubě mířila k jednomu neprozkoumanému japonskému ostrovu, kde se mají údajně nacházet pozůstatky starodávné civilizace, jenže těsně před cílem se loď ocitla v obrovském tornádu, které trup Endurance přelomilo na dvě půlky. Poslední, co si Lara pamatovala, byl pád do rozbouřeného černého moře - nu a teď tu jen takhle bezmocně visí v jeskyni a zdá se, že její osud je taktéž na vlásku.

Chvíli vám bude trvat, než pochopíte, že jste už ve hře a musíte něco dělat: nový Tomb Raider se vyznačuje nejen velmi líbivou grafikou, ale také tím, že příběh vypráví přímo za chodu a narozdíl od svých předchůdců si nemusí vypomáhat extra animovanými filmečky. Na výběr beztak nemáte, tak se začnete vrtět do stran, až Lara pochopí, že ustavičným houpáním nabírá rychlost a tudíž i sílu. V jednu chvíli konečně narazí do bezvládného těla zavěšeného vedle ní a mrtvola se sesuje přímo na oheň stovek zapálených svíček na podlaze, kde tělo začne za příznačně strašidelných zvuků pomalu hořet.

Zvuk spáleného lidského masa rozhodně není ničím, na co byste v Tomb Raiderovi byli zvyklí, ale to nejhorší teprve přijde: jestliže se odsud totiž Lara má dostat, musí se houpat tak dlouho, dokud se nedostane těsně na zem a nepodaří se ji přepálit provazy ohněm ze svící. Náramně bolestivá záležitost, srovnatelná s normálním mučením, a tak není divu, že Lara pláče, vzlyká a štká bolestí - ale když se konečně podaří a hrdinka celá otřesená spadne na zem, nabodne se k tomu všemu na nějaký ostrý kovový předmět trčící ze země.

Roztrhané kalhoty

Další vlna hysterického řevu; a ještě jedna ve chvíli, kdy si Lara ostrý bodák v detailním záběru vytáhne ze stehna. Ještě jednou se na ní podívejte: roztomilá mladá dívenka obalená v bahně, zpocená, uplakaná, se špinavými vlasy, zářezy od krve, spáleninami a několika zaschlými strupy od krve. Jak z tohohle ven?

Brzy se ukáže, že Lara je v nějakém labyrintu podzemních chodeb. Zdánlivě opuštěných, ale to jen do chvíle, dokud v další rozlehlé místnosti ve světle svící neobjevíte druhou zavěšenou mrtvolu, tentokrát zabitou očividně jen před pár desítkami minut. "Proboha, co ti to udělali?" ptá se Lara nahlas, když zaslechne zvuk blížících se kroků. Blíží se, stále se blíží a Lara nemá vůbec žádnou zbraň, nemá kam se schovat..., ale v poslední chvíli kroky uhnou do jiné místnosti. Uff, tady by se někdo měl ozbrojit, ale čím? Letmý pohled kolem dokola a ukáže se, že z trošky pohozených hadrů by se snad dala vyrobit alespoň louče.

Problém je v tom, že suchá látka shoří během několika chvilek a tak musí Lara chvíli co chvíli obalovat kousek dřeva dalšími a dalšími kousky látky; v jednu chvíli zase jako by zapomněla na fyzikální zákony, to když v jiné podzemní jeskyni projde s loučí skrz vodopád a ještě se diví, jak to, že oheň zhasl. Že je to realistické? To počkejte, až se budete poprvé plazit úzkým kamenným tunelem - až vylezete ven, zjistíte, že si Lara dočista roztrhala kalhoty.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Tomb Raider

PC

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments