Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak výrobci her ovlivňují recenzenty

Přiznali se k nátlaku na hodnocení Two Worlds II.

Společnost TopWare nyní čelí nařčení několika anonymních britských novinářů, podle kterých měl vydavatel ovlivňovat finální hodnocení u recenzí Two Worlds II. Pokud by se web nátlaku nepodřídil, zařadil by jej TopWare na černou listinu - přestal by s nimi komunikovat a poskytovat jim materiály (tiskové zprávy, obrázky, preview a review kopie her...).

Podle jednoho zdroje trval TopWare na zvednutí známky pro Two Worlds II alespoň na sedm z deseti a vyhrožoval právě ukončením spolupráce s nejmenovaným webem. Druhý zdroj tvrdí, že u TopWare není takové chování nic nového a dělo se to již dříve. Vydavatel prý trval na tom, že recenze s hodnocením pod sedm bodů z deseti jsou "urážlivé" a že je pro ně "zklamáním", když si některý z recenzentů dovolí udělit tak nízké hodnocení.

"Osobně znám jednoho člověka, kterému kvůli obsahu recenze hrozili TopWare právníky. Slyšet, že TopWare umisťuje weby na černou listinu, mě vůbec nepřekvapuje. Jen to potvrzuje to, co jsem o tomto vydavateli slyšel dříve," řekl novinář Jim Sterling v novince na Destructoidu.

Web Beefjack přišel s dalším anonymním zdrojem, který tvrdí, že TopWare vyhrožoval stažením velmi lukrativní reklamy z jednoho webu kvůli recenzi. Recenze měla být údajně negativní a PR zástupce TopWare se dožadoval jejího přepsání.

Samotný TopWare všechna tato nařčení popírá: "Mohu říct, že jsme zvýšení hodnocení nikdy nepožadovali. Web, o kterém mluvíte, tvrdil, že je pro ně průměrem pět z deseti. My si myslíme, že to je daleko od toho, co za průměr považuje zbytek světa. Zbytek světa by považoval pětku za katastrofu a to je naše obava. Recenze je názor daného webu, ale jejich hodnotící systém je, podle našeho názoru, špatný," napsal zástupce TopWare webu Beefjack. Pak také vyvrátil to, že by snad byl nějaký web umístěn na černou listinu.

Pod článkem na Destructoidu se objevil James Seaman z TopWare, který také všechna nařčení popřel. Prý se jen PR tým TopWare dohadoval s webem o systému hodnocení, ne o jeho změně. Hrozba právníků jinému webu prý neměla nic společného s obsahem recenze, ale s podezřením, že redakce získala nelegální verzi hry a recenzovali ji z pirátské kopie. V tomto případě šlo prý ale o nedorozumnění a web měl legitimní kopii hry.

Uživatelé Destructoidu ale Seamena v komentářích řádně nahlodali a ten jakoby se pomalu začal přiznávat: "TopWare není zdaleka perfektní, udělali jsme chyby, obzvláště v Anglii. Ty jsme nedávno zdědili po South Peaku. Můj tým a já musíme udělat krok stranou. Musím se ujistit, aby se nic podobného nikdy nestalo, ale někteří moji lidé dali do hry srdce i duši a prostě potřebují udělat krok stranou," napsal Seaman.

V dalším příspěvku pak Seaman uznal i to, že napadat systém hodnocení na webu byla "hloupost" a omluvil se. Prý se jich dotklo průměrné hodnocení na Metacriticu a už se to nestane. "TopWare je dobrá firma, ale lidé dělají chyby a my jsme se omluvili. Dokonce se ujistíme, aby měl ten web možnost vyzkoušet multiplayer, který v jejich původní recenzi chyběl," ukončil Seaman v diskuzi pod novinkou na Destructoidu.

Z dalších obvinění, která anonymní novináři proti TopWare vytáhli, můžeme jmenovat například ovlivňování hodnocení GameStats, aby tak zlepšili pozici Two Worlds II na IGN a u různých prodejců. Web GameReactor musel stáhnout svoji recenzi z preview verze hry - ne snad proto, že by byla z preview verze, ale proto, že byla příliš negativní. Jiné weby, které hru recenzovaly z preview verze, své texty stahovat nemusely.

Zaměstnanci TopWare také psali pozitivní uživatelské recenze na Amazonu, komentáře na YouTube a další komentáře na různých webech, aby generovali pozitivní reakce na svoji vlastní hru. Podplácení se dočkal i Destructoid, na kterém měli TopWare reklamu na Two Worlds II - zaplatili ovšem půlku a druhou polovinu chtěli doplatit až poté, co by Destructoid udělil hře minimálně 8.5/10.

Objevil se dokonce i email, ve kterém vedení TopWare přímo nařizuje pozitivní komentování traileru na YouTube a to několika různými uživatelskými jmény. "Chci mít vaše uživatelská jména a komentáře ve vašich týdenních pracovních výkazech. Tohle je prioritní." Výše uvedená obvinění nepochází z jednoho zdroje, ale z mnoha a to skrze celý herní průmysl - od různých vývojářů, přes novináře, až po samotné zaměstnance TopWare.

James Seaman nařčení o uplácení novinářů skrze reklamy kategoricky popřel: "Neexistuje absolutně žádná spojitost mezi hodnocením a nakupováním reklam. My ani nemáme dostatečný rozpočet na reklamy, které by lidé vůbec brali vážně. Navíc TopWare v Evropě styk s novináři vůbec neřeší, o to se stará naše mateřská společnost, Zuxxez Entertainment."

Jim Sterling z Destructoidu mluvil s mnoha evropskými novináři a všichni prý měli s TopWare negativní zkušenosti. Jeden dokonce řekl: "Aby chlap z TopWare psal do komentářů, že nedávali weby na černou listinu, je strašný kec." Dokonce i web tohoto nejmenovaného novináře na černé listině už je. Destructoid se také dostal ke kopiím několika emailů, ve kterých je důkaz minimálně o jednom manipulování s hodnocením, a to přímo od Jamese Seamana. V emailu se píše: "Recenzi sundali, stáhněte to rychle z Metacriticu. Recenzuje to ale znova. Kontaktujte ho a dejte mu cokoliv, co bude potřebovat, aby zvedl hodnocení."

Nekalé praktiky přiznal i bývalý PR manažer z TopWare, Jake DiGennaro. "Rozhodně jsem dělal věci, které nebyly po morální stránce v pořádku. Byl jsem nesvůj z toho, co po mě požadovali a to je i částečně důvod, proč jsem tehdy odešel." Podle Seamana je DiGennaro samozřejmě "lhář", který chtěl TopWare zničit. Tak si tedy vyberte... Detailní report o celé kauze je k nalezení na Destructoidu.

Read this next