If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze Traktor Simulátor 3

Opravdu je to zemědělství taková velká zábava?

Oni si ti Němci nedají a nedají pokoje a furt chrlí jeden simulátor všehomíra za druhým. Když pomineme naprosté úchylnosti typu simulace popeláře nebo jeřábníka, tak simulátor traktoru až tak špatně nezní. Však dřívější díly nebyly vyloženě špatné a naše Zetory se za těch pár stovek ovládaly minimálně několik hodin docela zábavně. Nyní to vypadá, že tu máme další řízení strojů s velkými koly, ale je zde malý háček!

Zběsilý marketing nade vše

Traktor Simulátor 3 totiž není tím, za co se vydává. Český distributor TopCD takto pojmenoval zcela jinou hru. Řadu traktorových simulátorů (v němčině Landwirtschafts Simulator a v angličtině Farming Simulator) totiž tvoří jiná firma, než Traktor Simulátor 3. Tato hra náleží do portfolia agrárních simulátorů (v originálu Agricultural Simulator a v angličtině Agrar Simulator), což jsou původně spíše tituly o farmaření a vedení zemědělského družstva, než o řízení traktorů.

Název Traktor Simulátor je tak mírně zavádějící, protože pod stejným označením se k nám dovezla zcela jiná herní řada od jiného výrobce. I zde se sice můžete posadit za volant traktoru a dalších zemědělských strojů, nicméně to je už pouze minoritní náplň. Ta hlavní by se dala pojmout jako simulátor předsedy JZD. Hlavní prim zde hraje ředitelování vlastní farmy, tedy nakupování plodin a strojů, verbování zemědělců a jejich učení, případně samotné obdělávání polí, chov zvířectva, či zvelebování vlastních statků.

Manažer JZD

Je toho poměrně dost co dělat, však v kostce si dáte do kupy celé polnosti a farmy, což je zejména zpočátku docela motivující činnost. A samozřejmě můžete na všechno jen dohlížet a práci přenechat svým nádeníkům, nebo se rovnou chopit otěží, volantů a pák, a vydat se na pole osobně. Musíte se tak příkladně starat nejen o nemovitosti, ale i o své pracovníky a chovaná zvířata, což vás ale opustí asi po několika hodinách farmaření, kdy po pár herních dnech a týdnech sklidíte a prodáte svoji úrodu.

Poté totiž hru prohlédnete skrz naskrz a zjistíte, že se jedná o málo promyšlené dílo, takovou Potěmkinovu vesnici. Sice tu máme servírované úkoly pro větší variabilitu hry, nicméně když poznáte, že se zde dají peníze opravdu velice lehce vydělat, tak vás to po několika balících slámy a prachů přestane bavit, protože dále už vám hra nemá co nabídnout a celý koloběh můžete pouze opakovat do aleluja.

Jakkoli hra sice nabízí mnoho různých činností v zemědělství, její obsah už je slabší, což signalizují pouhé čtyři licencované značky techniky, mezi nimiž už nenajdete mnohé velké výrobce, kteří v opravdové sérii Traktor Simulátor nechybějí. Podobně i druhů zvířat snad mohlo být více. Pro velké starosti je toho ve hře sice i tak požehnaně, ale zde až moc brzo nastupuje docela zlý stereotyp, což je ale vlastnost, prakticky očekávaná i ve starších dílech.

Pohledná cuketa

Přitom grafika není na takový titul od studia nevalné pověsti vůbec špatná, překvapí pěkná a volná vesnická krajina německého typu, solidní dohlednost a dokonce i rozmanité počasí a denní cyklus. Jenže hra má za to naprosto příšernou optimalizaci a jsa neblaze překvapen tímto faktem, jsem stejně na všech třech počítadlech, kde jsem hru testoval, dostal buď velkou cukačku, nebo s přimhouřením oka plynulý chod, ale na nízké a už nesympatické detaily, jak ukazují obrázky. Ne ne, já udělal dobře, že německým studiím moc nevěřím, protože jsem byl navíc svědky mnoha nepříjemných a doslova školáckých bugů.

Velmi často jsem s traktorem zapadl vedle silnice do imaginární ďoury, z níž už jsem se nemohl vyhrabat. Tudle se mi kombajn na pěkném políčku za humny propadl doslova skrze textury až k protinožcům, kdy si poletoval v imaginárním nadprostoru a občas si postavili hlavu i moji pracovníci, kteří pouze předváděli práci bez valného užitku. Nakonec se nemá cenu bavit ani o fyzice, kterou naši západní sousedé tradičně moc neovládají. Ani zde to není v pořádku, některé pracovní úkony a pohyby vozidel vypadají hodně podezřele, však ani koutkem zde nepocítíte velkou hmotnost strojů, jež se spíše chovají jako dětské hračky.

Zábava na poli?

Abych řekl pravdu, dřívější a ten pravý Traktor Simulátor mě i díky domácím Zetorům docela bavil - minimálně ten jeden den, než se opakující úkony staly nudnými. Zde jsem ale už po pár hodinách umíral nudou a absencí větší výzvy, neboť osít půlku Bavorska mi nepřišlo jako životní cíl, kvůli němuž bych se měl rozkrájet. Na obranu hry ale musím také dodat, že ji lze kooperativně hrát po síti s dalšími rolníky, u čehož se alespoň parádně zasmějete, hra má české titulky a za ty necelé tři stovky jí třeba hodně prominete.

Trailer

VERDIKT: Začíná to chaotickým českým názvem, pokračuje stereotypní hratelností, a končí špatnou optimalizací a hromadou školáckých bugů, které u lepších tvůrců dávno nenajdete. Traktor Simulátor 3 je vtipnou hrou na předsedu JZD, která ale svůj potenciál poměrně rychle vystřílí. Ostatně, řídí se tu hodně, ale nikoli traktor, jako spíše celá farma. Pokud je váš sen provozovat vlastní kolchoz, tak prosím, za pár stovek by vám hra sednout mohla, ale já si ty brambory raději koupím, než abych je virtuálně pěstoval.

4 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article
Related topics
PC
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments