If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Tropico 4

Diktátor si hraje se sopkami, požáry i ministry.

Od té doby, co série simulátorů diktátorství Tropico přešla od Take-Two Interactive pod křídla Kalypsa, možná mírně klesla její mediální sledovanost, ovšem na kvalitě zatím posledního třetího dílu ani následného datadisku se to zásadně nepodepsalo. Po formálním oznámení Tropico 4 v létě minulého roku jsou o náplni hry, vznikající ve studiích bulharských Haemimont Games, nyní známy první bližší informace a na nějaký průšvih to vůbec nevypadá. Ba naopak.

Lead designér hry Bolan Spasov v rozhovoru se serverem Big Download potvrdil, že ve čtvrtém díle se opět zhostíte role diktátora El Presidenta a začnete se starat o blíže neupřesněný karibský ostrov. Autoři se prý chtějí nadále držet fungující a zaběhnuté formule, k níž přibudou některé menší nové nápady a také spousta věcí, které se z časových důvodů nepodařilo implementovat do třetího dílu.

Tropico 4 se bude znovu odehrávat v období Studené války, ovšem narozdíl od třetího dílu ke geopolitickým mocnostem SSSR a USA tentokrát přibudou ještě "drobečci" Evropa, Čína a kolektivní společenství zemí na Blízkém východě.

Vaše vzájemné diplomatické vztahy s těmito třemi stranami sice nebudou hrát takovou roli jako bezprostřední komunikace s dvěma hlavními mocenskými centry na Zemi, přesto vám mohou zásadně pomoci rozproudit ekonomiku nebo získat podporu pro protlačení klíčových politických rozhodnutí.

Komické postavičky a ministři

V rámci kampaně vás čeká celkem dvacet misí; ty první by měl zvládnout i každý nováček, obtížnost ale bude postupně růst. Vývojáři také na přání hráčů rozšířili plochu ostrova, na němž půjde vybudovat znatelně větší metropoli než ve třetím díle hry.

Takovéhle obchoďáky nemá ani Fidel.

Na ostrově přibude několik nových komických postav, které mají zastupovat zájmy cizích zemí nebo stát v čele roztroušených odbojářských či neutrálních frakcí. Nově také budete moci jmenovat vládní kabinet, ať už z řad prostých občanů ostrova nebo třeba přizvaných mezinárodních expertů.

Ministři vám pomohou s časově náročnými úkoly i byrokracií, zároveň ale mohou být zkorumpovaní nebo jednoduše neschopní. Výhodou je, že když budete s prací konkrétního člena vlády nespokojeni, kdykoliv ho můžete propustit - ba co víc, dokonce na něj lze "hodit" i nějaký z průšvihů vašeho vládnutí a zásadně si tak zlepšit image u lidu.

Zásadnější novinku mají představovat tzv. interaktivní katastrofy, které budou mít dalekosáhlejší dopad, než že jen zničí pár budov na ostrově. Nově na ně ale také budete moci adekvátně reagovat. Pokud ve městě třeba vypukne požár, stavíte se na hasičské stanici a nařídíte šéfům, které budovy se mají hasit přednostně.

Když na ostrově Tropico vybuchne sopka, ministr pro cestovní ruch vás bude ihned nabádat, abyste zastavili veškerou leteckou dopravu, jenže to může mít nedozírné následky na vaší ekonomiku. Chcete si zahrávat se smrtí? Pak přímo pod sopkou otevřete tematicky laděný horský park.

Agenda místo systému questů

Let balónem nad chemičkou?

Ve čtvrtém díle přibude okolo dvaceti nových budov včetně chemičky, mauzolea, hasičské stanice nebo právě zábavního parku s gigantickou horskou dráhou. Ve hře se také objeví mírně přepracované budovy z Tropica 3 a jeho datadisku Absolute Power - změny byste měli zaznamenat prý především u budov souvisejících s cestovním ruchem.

Poslední zásadní novinkou je tzv. národní agenda, která shrne všechny priority vaší vlády a pomůže vám zorientovat se v jinak komplikované změti úkolů. To vše na podobném principu, jakým v RPG hrách funguje systém questů.

Pokud budete třeba chtít zlepšit své vztahy s náboženskou komunitou na ostrově, vyjednáte si setkání s jejími předáky, kteří vám pak nabídnou konkrétní úkol. Když ho přijmete, kýžený cíl se automaticky zařadí do vašeho vládního programu a po splnění vaše vztahy s daným společenstvím utuží vzájemná důvěra. Má to ale také háček: pokud na úkol přistoupíte a pak se ho rozhodnete nesplnit nebo se vám to jednoduše nepodaří, vztahy naopak spadnou na bod mrazu.

PC verze hry slibuje také integraci Facebooku, kam budete moci nahrávat screenshoty přímo ze hry a srovnávat své mocenské postavení s ostatními diktátory. Počítá se i s podporou Twitteru, kam pro změnu půjde psát zprávy přímo ze hry.

Tropico 4 pro PC vyjde v létě letošního roku a s předstihem si jej vyzkoušíte díky hratelné demoverzi, dušují se autoři. Podle oficiálních zdrojů se hra nejspíš objeví i v konzolových verzích, byť prozatím byla oznámena jen pro PC.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Tropico 4

Xbox 360, PC

Related topics
PC
About the Author

Levis

Contributor

Comments