If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Asociace o tržbách z prodeje her v ČR

Věnovala se jim reportáž ČT24.

ČT se ve včerejším vydání pořadu Ekonomika24 věnovala rekordním tržbám z prvních prodejů videoher Halo: Reach a Mafia II. Na názor se přitom tentokrát zeptala třeba Martina Bacha nebo Ivana Bradáče z Asociace herního průmyslu, podle níž se český trh v porovnání s tím světovým ještě stále rozrůstá.

"Český herní trh na rozdíl od zahraničních patří do těch rozvojových. Krize se tu víceméně neprojevila a mezi roky 2008 a 2009 zaznamenal patnáctiprocentní nárůst. Růst pramení především z prodeje hardwaru a rozvoje konzolového hraní," řekl v pořadu Bach.

Podle čísel Asociace herního průmyslu se v ČR za počítačové hry vloni utratilo zhruba 1,8 miliardy korun. Jen pro porovnání: z prodejů ve Velké Británii to bylo v přepočtu okolo 48 miliard, v USA pak 211 miliard.

Podle slov Davida Klepetka, manažera divize Entertainment společnosti Microsoft, by jinak měl vývoj letošního předvánočního trhu být pro velké firmy pozitivní. "Předpokládáme, že vývoj trhu je pozitivní a hodně si slibujeme od vánoční sezony. Kinect bude vstupovat na trh v polovině listopadu," řekl Klepetko.

Ve studiu ČT byl následně přítomen také Ivan Bradáč, současný předseda Asociace herního průmyslu ČR. Podle Bradáče prodeje her v posledních pěti nebo šesti letech zažily růst, který se nedá srovnat s prodeji žádného zábavního odvětví.

Bradáč také zmínil, že v USA čítá mírá pirátství okolo 30%, kdežto u nás jsou tato čísla o něco větší. Asociace herního průmyslu prý používá externí agentury, které podnikají na trhu a jsou schopny monitorovat růst pirátství i v ČR. Bradáč v pořadu ještě dodal, že výdělky pirátů se pohybují v milionech korun.

Na celou reportáž se můžete podívat v archivu ČT.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Agarwel Idiriz

Contributor

Comments