Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze Uncharted: Fight for Fortune

Karetní hra do kapsy s hrdiny z akční legendy.

Když před nedávnem došlo k ohlášení nové hry ze série Uncharted, snad každý byl překvapen žánrem. Místo klasické dechberoucí akce dostáváme karetní hru na přenosnou konzoli Vita. Jedná se o relativně jednoduchou hříčku, kterou snadno pochopí každý. Díky zpracovaní nemá jak ohromit grafikou a celá hratelnost staví na pravidlech. Proto si určitě uděláte lepší představu s názorných obrázků, než ze strohého nudného textového popisu pravidel.

Fight for Fortune je relativně jednoduchou karetní hrou. Vy i váš protivník střídavě vykládáte karty tří typů. V každém tahu jednu kartu od každého typu.
Prvním typem jsou hrdinové, kteří na sebe vzájemně útočí dle statistik. Některé nabízejí i nějaký unikátní bonus.
Na karty hrdinů můžete poté položit kartičku, která funguje jako pomyslná herní měna. Pokud daná karta úspěšně útočí, bodíky se vám přičtou. Mnohé karty navíc nabízejí bonusy za úspěchy v ostatních Uncharted hrách.
Za takto našetřené bodíky lze poté použít třetí typ karty, který upgraduje některé vlastnosti hrdinů. Nejčastěji zdraví a útok.
Na konci každé tahu na sebe zaútočí karty ležící proti sobě. Jednoduše se od zdraví odečte útočná hodnota karty, která ji napadá. Pokud proti kartě žádná další neleží, zraněna je hlavní postava.
Každá karta, s výjimkou pár bonusů, neútočí ihned, ale až v následujícím tahu. Protivník má tedy vždy příležitost proti ní položit vlastní kartu.
Cílem je tedy co nejrychleji porazit protivníkovy karty a probojovat se jeho ochranou k hlavní postavě. Poražením hlavní postavy je ve valné většině soubojů podmínkou k výhře.
Ideální je tedy dosažení situace jako na tomto obrázku. To již protivník nemá žádnou šanci.
Vyhrání souboje odemykáte další karty. Ale vždy jen jednu. Pokud chcete odemknout všechny, je třeba se do každého souboje pustit opakovaně. Poměrně snadný trik k natažení celkové herní doby.
Z odemknutých karet si samozřejmě můžete skládat vlastní balíček, ze kterého se poté karty náhodně tahají ve hře samotné.
Hra obsahuje hned tři kariéry. Jednu hlavní s tématikou Golden Abbys. Ale z PSN lze stáhnout i další dvě na téma druhého a třetího dílu.
Pravidla jsou relativně jednoduchá. A nemusíte mít strach, že se v nich ztratíte. K dispozici je detailní nápověda a pravidla hry jsou jasná hned od začátku.

Uncharted: Fight for Fortune pro VITA vyšlo v prosinci 2012 pouze digitální distribucí.

Některé souboje jsou zpestřené jinou podmínkou výhry. Ne vždy je o pouhé snížení zdraví protivníka na nulu. Ale musíte třeba přežít určitý počet tahů, zničit určitou kartu, apod.

VERDIKT: Osobně jsem hrou nijak ohromen nebyl. V principu není špatná, ale hraní rychle sklouzne ve stereotyp, který nedokázal udržet mou pozornost na dlouhou dobu. Scházela mi motivace, proč hrát téměř stejné karetní souboje znovu a znovu. Pokud by hra byla přibalená zdarma ke Golden Abyss, stála by za vyzkoušení. Ale za téměř 400 Kč (včetně dvou DLC balíčků) bych její nákup velmi důkladně zvažoval.

4 / 10

Read this next