Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Útočník z Osla radí trénink v Modern Warfare 2

I vymlouvání na WoW. A proč se Krampol bojí her?

Po každém masovém útoku nějakého vyšinutého šílence například na školu se objeví, že dotyčný prý seděl až nezdravě dlouho před počítačem a hrál například Counter-Strike, než mu z toho hráblo. Obvykle tyto zprávy pocházejí od okolí onoho mladistvého, protože ho sousedé nepotkávali moc často před domem nebo je nezdravil. Přicmrndávají k nim psychologové, což pak vrhá negativní světlo na celý herní průmysl, aniž by se někdo namáhal zabývat širšími souvislostmi, vlivem rodiny, výchovy, školy atd.

To u strůjce pátečního útoku v Norsku, který nejprve nechal vyhodit do vzduchu vládní budovy v Oslu a pak převlečený za policistu vystřílel skoro celý prázdninový tábor na nedalekém ostrově, je to trochu jinak. Andrew Berwick nepůsobí co do inteligence jako hlupák, jinak by asi nedokázal sepsat manifest o délce 1500 stran. Sám v něm mluví i o hrách a jak užitečně posloužily k jeho odsouzeníhodnému činu.

"V zimě 2010 jsem si koupil Modern Warfare 2 a je skvělé. Beru ho jako součást mé tréninkové simulace více než cokoli jiného. Můžete v něm víceméně kompletně simulovat skutečné operace," radí norský vrah na 1418. straně své bible, k čemuž jinde dodává, že při tréninku to ještě chce praktickou zkušenost se skutečnou útočnou puškou.

Další hrou, kterou Andrew Berwick zmiňuje, je World of Warcraft, který hrál asi rok v kuse a je podle něj dobrý jako účinná výmluva před kamarády nebo rodinou v době příprav na provedení útoku. "Abyste ve WoW něčeho dosáhli, potřebujete k tomu pár měsíců nebo let. Tento design hry výborně obhájí vaši izolovanost od okolí a proč nikomu neberete telefony. Stačí každému odpovědět, že vás pohltil World of Warcraft. A když kvůli přípravě útoku musíte cestovat, povězte jim, že jedete navštívit přítelkyni z vaší guildy v jiné zemi. Díky tomu se vás už nikdy nebudou na nic dalšího vyptávat."

Páteční čin pravicového extermisty vyprovokoval k reakci i Jiřího Krampola. Ten má jasno v tom, že jde o důsledek vstřebávání zla z televize, pohádek či počítačových her. Herec, moderátor a sympatizant Sociální demokracie by se prý nedivil tomu, kdyby se něco podobného přihodilo i u nás, protože tu děti jsou odkojeni násilím od raného dětství. Demonstroval to na následujícím, na jednu stranu vtipném, na druhou stranu alarmujícím příkladu, který je jak vystřižený z Kultury Kriplů od Radovana Holuba v Reflexu:

"Byl jsem nedávno na dovolené. Malý, asi desetiletý kluk, po celé ty dny nevlezl ani jednou do moře, nezajímal ho pingpong ani jiné sportovní aktivity. Celou tu dobu jen hrál hry na nějakém elektronickém přístroji. To přece na něj musí jednou mít vliv. A jelikož od vnuka mého známého vím, že ty hry jsou plné násilí, nechci ani domýšlet, kolik lidí mezi námi s podobnými úmysly může žít... Sám jsem jednu takovou, v které honil stařečka, aby ho mohl pobodat a pak spálit, viděl," varoval Krampol v aktuálním komentáři pro ParamentniListy.cz.

Napadá někoho, co je to za hru - že by Postal 2? A nezasloužilo by to oficiální reakci od Asociace herního průmyslu v ČR, která by podobné předsudky vůči hrám a jejich obviňování jednou provždy smetla ze stolu, například nějakým univerzálním osvětlujícím textem zaslaným do mainstreamových médií...?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

World of Warcraft

PC, Mac

See 1 more
Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments