Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vojenské obchody nechtějí Medal of Honor

Zákaz prodejů kvůli Talibánu v multiplayeru.

Obchody GameStopu, které se nachází na vojenských základnách americké armády a letectva, nebudou moci prodávat nadcházející Medal of Honor. A to z důvodu, že v multiplayeru lze hrát za Talibán a střílet americké vojáky. Stažení hry z obchodů si vyžádala přímo armáda a Air Force Exchange Services (AAFES) – agentura zabývající se dodáváním zboží a služeb americkým vojákům.

Hra se tak nebude prodávat nejen ve 49 GameStopech na vojenských základnách na území Ameriky, ale ani na žádné americké vojenské základně ve světě. V emailu svým zaměstnancům vedení GameStopu vysvětluje, že rozhodnutí neprodávat Medal of Honor padlo „kvůli respektu pro minulé a současné muže a ženy v uniformách."

GameStop na těchto základnách také nebude Medal of Honor nijak propagovat a přestal brát objednávky. Zákazníci, kteří budou chtít nový Medal of Honor, budou odkázáni na nejbližší GameStop, který se nachází mimo vojenskou základnu.

Velící generál AAFES řekl Kotaku, že jeho rozhodnutí stáhnout Medal of Honor z amerických vojenských základen padlo na základě „dobře dokumentovaných reportů o zobrazení talibanských bojovníků útočících na americké jednotky" ve hře."

Stažení hry potvrzuje i generál AAFES Bruce Casella: „Je nám líto potíží, které tím způsobíme autorizovaným obchodům, ale jsme optimističtí a věříme, že rozumí citlivosti situací, kdy jde o život, které tento produkt prezentuje jako zábavu."

Zákaz prodejů na vojenských základnách není první aférkou Medal of Honor. Nedávno se do něj opřel britský ministr a dožadoval se toho, aby se hra na území Anglie vůbec neprodávala, a označil MoH jako „nechutný produkt."

Medal of Honor si také odbyl podobnou nepříjemnou chvilku na televizní stanici FOX, kde se do něj v kratičké reportáži pustila maminka, která ztratila v Iráku syna. Maminka byla taktéž přesvědčena, že by se taková hra neměla vůbec prodávat. EA tehdy vydala následující prohlášení:

„Medal of Honor je zasazen do aktuální války, kde se hráči vžijí do role dnešního vojáka. Nabízíme hráčům možnost hrát za obě strany. Většina z nás to dělala, když nám bylo sedm. Pokud je někdo četník, někdo musí být zloděj. Někdo je pirát a někdo musí být vetřelec. V multiplayeru Medal of Honor někdo musí být Taliban."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Medal Of Honor

PS3, Xbox 360, Nintendo GBA, PC

Related topics
About the Author

Adam Homola

Contributor

Comments