If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vyhlášení hry roku 2009

Kterou si nejvíce oblíbili čtenáři Eurogameru?

Během prosince a ledna vybírali čtenáři českého Eurogameru své nejoblíbenější hry roku 2009. Po průběžných výsledcích nyní oficiálně vyhlašujeme vítěze, který vzešel z názorů téměř tisíce z vás. Zapojit se do ankety totiž mohli pouze registrovaní uživatelé na EG, což zaručilo její regulérnost.

Z několika stovek nominovaných her každý z vás zvolil první až desáté místo ve své soukromé hitparádě. Hra dosazená hlasujícím na první místo ve formuláři získala 5 bodů, ta druhá v pořadí 4 body, třetí 3 body, čtvrtá 2 body a ty zbylé na 5.-10. místě obdržely vždy po 1 bodu, ačkoli jejich vyplnění nebylo povinné. Platformy dané hry se nerozlišovaly, neboť v naprosté většině případů dnes bývají různé verze kvalitativně totožné.

Po sečtení sesbíraných bodů dostáváme žebříček, který vypovídá nejen o oblíbenosti her u čtenářů Eurogamer.cz, ale také zohledňuje jejich preference: které tituly měli vloni nejraději a které se líbily rovněž, avšak o trochu méně.

Jak tedy vše ve finále dopadlo? Ocenění HRA ROKU 2009 od čtenářů Eurogamer.cz si hrdě odnáší...

1. Dragon Age: Origins (multiplatformní) = 1601 bodů

2. Modern Warfare 2 (multiplatformní) = 1178 bodů

3. Assassin's Creed II (multiplatformní) = 883 bodů

4. Batman: Arkham Asylum (multiplatformní) = 833 bodů

5. Uncharted 2: Among Thieves (PlayStation 3) = 572 bodů

6. Borderlands (multiplatformní) = 348 bodů

7. Risen (PC) = 339 bodů

8. ArmA II (PC) = 276 bodů

9. Mirror's Edge (PC) = 267 bodů

10. Empire: Total War (PC) = 265 bodů

Vítěz není nijak překvapivý a těší nás, že jsme s výjimečnou známkou 10/10 udělenou ještě před vydáním Dragon Age: Origins nešlápli vedle.

Zajímavých je na této TOP 10 pár jiných věcí: třeba že volba čtenářů víceméně kopíruje velký komerční úspěch. Každá z her na prvních pěti místech vygenerovala aspoň dva tři miliiony prodaných kusů v obchodech. Už se tolik nestává, že by některá hra byla oblíbená u kritiků i hráčů, ale prodejnostně vyloženě propadla.

Jak říkají EA Czech: "V prodeji v Česku a na Slovensku Dragon Age: Prameny překonává velmi populární NHL či slavnou závodní sérii Need for Speed. Tento úspěch způsobila jistě i (ve srovnání se zahraničím) neobvyklá popularita žánru RPG her v Česku a na Slovensku. Podle zkušeností prodejců i analýz trhu vyplývá, že RPG žánr je u nás populárnější, než například závodní hry."

Za povšimnutí dále stojí, že přesně polovinu úvodní desítky tvoří nové herní značky, které nejsou pokračováním zavedených sérií a že taková hra dokonce vyhrála. Že každý z největších vydavatelů je většinou zastoupen jen po jedné hře - EA, Activision, UbiSoft, Eidos, Sony, Take 2, SEGA aj.

Nebo že se projevila obvyklá stinná stránka podobných anket a to že v nich bodují jen hry z podzimu, zatímco na ty nejlepší z jara se příliš rychle zapomnělo. Pokud vám tu chybí Resident Evil 5, Killzone 2, Anno 1404, Prototype nebo snad The Sims 3, podívejte se na další stránku s pořadí na 11. - 50. místě hlasování očima čtenářů Eurogamer.cz.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dragon Age: Origins

PS3, Xbox 360, PC

About the Author

Redakce

Contributor

Comments