If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vyjasnění údajné selekce recenzentů BF3

EA přístup ke hře dotazníkem nepodmiňovali.

Středeční kauza z Norska, kterou odreportovaly i přední weby ve světě, vrhla na EA stín podezření, že zkoušejí ovlivňovat, kdo přesně jejich titul ohodnotí. Ale když se řekne A, musí se říct i B - podobně jako když nezávislá média standardně zmiňují jak všechny pozitivní, tak třeba i negativní události okolo kterékoli očekávané hry (a nemohou kalkulovat s důsledky, že někomu se ta zpráva nemusí úplně líbit, zatímco někomu jinému ano).

Jak totiž vyšlo dodatečně najevo, s dotazníkem to prý mělo probíhat úplně jinak, než se dosud všude psalo. Dotazník podle nových informací nesloužil k selekci, kdo ze specializovaných magazínů hru v Norsku předčasně dostane a kdo ne. Údajně měl být pouze z EA Norway omylem poslán médiím, společně s nějakými dalšími dokumenty k Battlefieldu 3 (zřejmě s instrukcemi ke hře nebo tiskovkou). To je to, za co se EA omlouvali, za nic jiného ani nemuseli.

Proti svému jmenování v této kauze se nyní ohradily magazíny GameReactor i Gamer.no: "Žádný dotazník pro získání přistupu ke hře jsme dopředu vyplňovat nemuseli. Preview-kód jsme již obdrželi a hra na recenzi již je na cestě k nám. V této věci jsme s EA nikdy neměli žádné spory," uvedly shodně v dodatečném vyjádření zaslaném Bluesnews.

Čili zvenčí se zdá, že onen dotazník ptající se na názory recenzentů na Call of Duty či současný postoj k Battlefieldu 3 mohl sloužit pouze pro interní potřeby výrobce, jinak by ho asi ani nikdo nikdy nesepsal. Dá se tipovat, že někdo z PR oddělení EA mohl dotazník mít ve stejném adresáři jako jiné dokumenty k BF3 a (možná nechtěně?) ho rozeslal médiím, když např. k e-mailu hromadně přidával přílohy?

Zástupce magazínu GameReactor se domnívá, že dotazník teoreticky mohl být namířen jen pro zamezení toho, aby v mainstreamovém deníku NRK (nebo někde jinde) hodnotil BF3 některý ze "závadných" autorů z minulosti nebo že proto mu hru EA odmítli dát. Ale to už je zvenčí neprokazatelné a komentář NRK k novému vývoji není k dispozici.

Takže kauza se vyjasnila, znesvářené strany se usmířily a EA jsou čistí (jako křišťál :) Norské časopisy už BF3 hrát mohou a recenze, které se začnou objevovat od pondělního rána, se důvodně nemusejí podezřívat více než kdykoli jindy, protože údajné ovlivňování autorů napříč médii se neprokázalo a to je hlavní. Herní scéna naštěstí není tolik prohnilá, jak to někdy může na první pohled vypadat.

Druhá část exkluzivní videoreportáže EG, o singleplayeru Battlefieldu 3

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Battlefield 3

PS3, Xbox 360, PC, Nintendo 3DS

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments