Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vymřou specializované herní obchody?

Prodejní síť GAME má rekordní ztrátu.

Podle šéfa anglické a irské pobočky obchodní sítě HMV by mohly specializované herní obchody do několika let zmizet, pokud supermarkety nepřestanou prodávat klíčové tituly za nižší ceny. Podle ředitele firmy Simona Foxe je nutné, aby tento krok podporovali také samotní vydavatelé her.

Fox v rozhovoru s naším sesterským serverem GamesIndustry připomněl, že některé obchodní řetězce jako Tesco nebo ASDA v Británii vloni prodávaly tituly FIFA 10 či Modern Warfare 2 za cenu někdy až pětadvaceti liber, tedy o patnáct liber pod oficiální cenou.

"Vytváří to masivní deflaci cen a zákazníci si zvykají chodit pro hry tam, kde je to nejlevnější," glosuje Fox. Ve finále to ale zničí specializované obchody, protože ty si nemohou dovolit prodávat pod cenou. A supermarketům zase hry vůbec nemusí vydržet dlouho, pro ně je to jen jedno spotřební odvětví, které mohou za několik měsíců opustit a místo něj začít prodávat něco úplně jiného."

Že Foxova slova nelze brát na lehkou váhu dokazuje také právě zveřejněná letošní bilance herní obchodní sítě GAME, jejíž pobočky ostatně operují i v ČR. Za první polovinu roku 2010 je celá síť ve ztrátě v přepočtu asi 540 milionů českých korun. Jen pro srovnání: vloni GAME vydělal zhruba 416 milionů Kč za stejné období. Propad je tedy obrovitý. Byť je nutné předeslat, že bilance českých poboček není známa. Patrně v hospodaření firmy hraje minoritní roli oproti větším trhům.

Firma GAME si je nicméně této ztráty dobře vědomá a a dál uzavírá pobočky. Jen za posledních 12 měsíců ukončila provoz zhruba třiceti svých obchodů a do Vánoc roku 2013 se chystá zavřít dalších pětaosmdesát obchodů. Ve finále by tak její síť měla čítat "pouhých" 550 prodejen.

Read this next