Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Wii Fit Plus

Dáte špekům konečně sbohem?

Wii Fit se od svého uvedení na trh prodalo kolem dvaceti miliónů kusů, což z něj dělá pátou nejprodávanější hru v historii, s výjimkou těch přibalených zdarma k čemukoliv (zdroj Wikipedia). S ohledem na cenu je to opravdu úctyhodné číslo. A je logické, že Nintendo připravilo pokračování. I když už z názvu je cítit, že nejde o druhý díl, jen o vylepšenou verzi.

Plus se prodává jak samostatně, u nás za doporučenou cenu 599,- Kč, tak i v jednom balení s Balance Board za 2799,- Kč – což je o dvě stě více, než za Wii Fit. Jako hrdý majitel původní verze jsem byl samozřejmě zvědav, jaká vylepšení na nás Nintendo vytáhlo a jestli se poučilo z chyb prvního dílu.

Stejně jako dříve je cvičení rozděleno mezi posilování, jógu, aerobic a minihry zaměřené na rovnováhu. Jóga a posilování se rozrostly o tři disciplíny na celkových osmnáct, aerobic jako takový zůstal na svém a nejvíce přídavků jsme se dočkali u miniher. I když některé z nich by se daly zařadit i do aerobního cvičení.

Skateboard se sice ovládá lépe než ve Skate It!, ale jinak jde o velmi zjednodušenou simulaci.

Vrhněme se nejprve na minihry. Je fajn, že tentokráte už nezapojujete pouze tělo, ale částečně i mysl. Prvním příkladem je Perfect 10, kdy stojíte mezi třemi, později čtyřmi válci, na nichž jsou vyobrazena čísla a vy pohybem pánví musíte označit ty, které dají dohromady deset. Vcelku vyčerpávající je Island Cycling, kdy napodobujete šlapání na kole a projíždíte co nejkratší cestou mezi brankami.

Jedna z trochu aerobních her je Rythm Kung-fu, kdy musíte do rytmu opakovat po předcvičujících jednoduché kung-fu údery. Driving range jsem si příliš neoblíbil kvůli tomu, že jsem ho prostě nezvládal, nicméně by se zde mohli inspirovat EA pro svou sérii Tiger Woods. Stojíte totiž na Balance Boardu, v ruce držíte Wiimote (škoda, že bez Wii Motion Plus) a snažíte se trefit golfovými údery co nejblíže k jamce. Wii měří nejen úhel a rychlost švihu holí, ale i postavení těla. Není vůbec jednoduché zaskórovat a mé pokusy byly velmi nepřesné.

Segway Circiut je prach sprostá reklamní vložka. Stojíte na podložce, v ruce držíte Wiimote a nakláněním se vpřed a do stran ovládáte populární dvoukolé vozítko. Když jsem poprvé spustil Bird's-Eye Bulls-Eye, všichni v místnosti se mohli potrhat smíchy. Stál jsem totiž na podložce a máchal rukama, jako bych měl křídla, nakláněním jsem ovládal směr letu. Cílem je přistávat na kulatých ostrovech. Takovou bžundu už jsem při hraní dlouho nezažil a také jsem zjistil, že létat není žádná legrace.

Kouličkovaná je mnohem těžší, než se na první pohled zdá. Ale trefovat svoje kamarády je sranda.

Snowball Fight je koulovaná spojená s paintbalem. Jste schovaní za překážkou a vykláníte se do stran s cílem trefit ostatní Mii pomocí míření Wiimote. Obstacle Course je takový Mario Galaxy naživo. Musíte na podložce pobíhat mezi houpajícími se koulemi, přeskakovat díry a valící se klády. Tilt City je parádní na koordinaci pohybů. Představte si plošiny ve dvou řadách, z nichž tu vrchní ovládáte pomocí naklánění Wiimote a tu spodní posouváním rovnováhy na desce. Ze shora padají koule, které se správným nahýbáním plošin snažíte dostat do košů stejné barvy.

Rythm Parade je další z aerobních disciplín. Musíte do rytmu šlapat na podložce a k tomu, podobně jako v hudebních hrách, do rytmu máchat ovladači. Můj velmi oblíbený Big Top Juggling spočívá v žonglování na velkém míči. Ten se neustále převaluje do stran, vy ho musíte vyrovnávat pohyby na Balance Boardu a do toho ještě v pravou chvíli jakoby vyhazovat míčky.

Skateboard Arena je velmi zjednodušená simulace jízdy na prkýnku a čtyřech kolečkách. No a zbylé tři minihry jsou jen variace na již známé aktivity. Table Tilt Plus je jen obtížnější naklánění plochy pomocí podložky za účelem dopravení koulí do jamek. Balance Bubble Plus je procházení překážkové dráhy v bublině, která nesmí prasknout dotykem s jiným předmětem. Basic Run Plus je běhání po ostrově Wuhu, s jediným rozdílem a tím jsou tři otázky, které dostanete po protnutí cílové pásky. Například: kolik jste potkali psů nebo jakou barvu mělo moře?