If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Wii Fit U

Když potřebujete po svátečním hodování něco shodit...

Svého času zažehlo Wii Fit (recenze) zájem o cvičební tituly. Po čtyřech letech jsme se dočkali už třetí verze, tentokrát pro Wii U. Máte-li nacvičeno na Wii, můžete si dokonce přenést svá data a pokračovat s nabíráním kondice v modernějším kabátu. Navíc Nintendo přichází s novým příslušenstvím a poměrně atraktivní cenou pro majitele předchozí verze.

Na první pohled se Wii Fit U příliš neliší od svých předchůdců. Jednou z prvních nabídek po spuštění je připojení kroko-výško-měru. Za nějakých 500 korun jsem si ho pořídil a díky tomu se mi z třicetidenní zkušební verze stala plnohodnotná hra. Krokoměr nosím připnutý na pásku u kalhot a každý den kontroluji, kolik jsem nachodil. Přiznám se, že to není příliš hezký pohled. Například teď, ve čtvrt na osm večer, mám za sebou 2865 kroků, čímž jsem spálil 403 kalorií. A to je zatraceně málo!

Na druhou stranu, o to větší motivaci mám se zvednout a na půl hodinky si jít zacvičit. Mimo poskakování před obrazovkou mě nošení Fit Meteru docela nutí k omezování pohodlných přesunů autem a zvýšil se můj zájem o výlety. Ale přišel jsem i na jednoduchý způsob, jak cheatovat. Stačí připnout Fit Meter k pasu, sednout do auta a vyrazit na D1!

Odšlapané kilometry můžete zpětně nejen třídit podle dnů, popisovat, prohlížet a sledovat změny v návycích, ale například víte, kolik už jste ušli z cesty kolem světa, New Yorku nebo po Itálii. Za odšlapané vycházkové okruhy a překonané výškové rozdíly získáváte ve Wii Fit U třeba nová trička a svými úspěchy se můžete chlubit kamarádům. Zároveň lze vstoupit do jedné z dostupných cvičebních komunit a vystavovat své výkony před ostatními hráči. Další motivační prvek.

Kromě uvedených změn je struktura Wii Fit U totožná s předchozím dílem. Téměř všechny nové cvičební rutiny jsme vám představil v našemu videu z E3 2012. Je škoda, že Nintendo nepřidalo více svěžích miniher, než nošení táců s jídlem, bobování, stříkání z hadice, skoky na trampolíně, potápění a veslování. Místo zábavných aktivit přibyla pro mě spousta nezáživných tanečně pohybových cvičení, která jsou všechna na jedno brdo. Naštěstí staré známé posilování i jóga neztratili nic ze své atraktivity.

Pozitivní je, že veškeré cvičení lze teď provádět pouze s GamePadem. Pokud máte dvacet minut běhat po ostrově Wuhu, můžete vyklusávat po celém bytě. Seriálů chtivé osoby mohou zároveň spalovat kalorie i sledovat televizi. Já jsem pokládal GamePad před sebe na zem, protože bylo při některých cvicích jednoduší sledovat menší displej než kroutit hlavu směrem k obrazovce. Nově máte i mnohem více možností, jak si nechat sestavit cvičební plán. Podle volného času, spálených kalorií nebo jestli chcete nabrat fyzičku či spíše svalovou hmotu.

Wii Fit U jen pro Wii U vyšlo v listopadu za 1399 Kč nebo za 1899 Kč s fitmeterem nebo za 3890 Kč i s Balance Board.

více na produktové stránce distributora ConQuest.

Technicky se Wii U verze liší snad jen vyšším rozlišením, trochu mě mrzí změna trenérky, protože ta z minulé generace mi byla sympatičtější. Potěší, že namísto cvičení s WiiMote a nunchakem propojenými kabelem používáte dvě WiiMote. Už se nemusíte bát samouškrcení. Škoda, že na pár místech zůstaly instrukce ze staré verze a ikonky zobrazují WiiMote a nunchak, což působí zmatečně. Snad Nintendo přijde s opravným patchem.

E3 trailer

VERDIKT: Wii Fit U je mírná evoluce v sérii, která se povedla díky Fit Meteru. Ten vás nutí nejen více chodit, ale častěji se ke hře vracet a ukládat do ní našlapané kilometry. A při té příležitosti už si většinou pár minut i zacvičíte. Podporu dodávají i komunity na MiiVerse v nichž můžete sdílet své úspěchy s ostatními. Zamrzí jen menší počet nových miniher a pár chybek v rozhraní.

8 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Wii Fit U

Nintendo Wii U

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments