If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Your Shape: Fitness Evolved pro Kinect

Konečně cvičení bez drátů a vratkých podložek!

Stát se někým, kdo recenzuje všechny fitness hry, nebyl dobrý nápad. Nebo možná jo. Jak jinak bych se donutil několikrát ročně potit týdny před televizí místo toho, abych držel v ruce ovladač a bojoval za čest vesmíru? Nicméně pokaždé když cvičím, si říkám, že tohle bude těžce vypocená recenze. Rovněž jsem na vážkách, zda k takovým titulům ještě přistupovat jako k hrám. Your Shape: Fitness Evolved ale už rozhodně hrou není, je to nástroj pro lidi, kteří chtějí něco dělat se svým „milanem" nebo přestat sípat po vyšlápnutí pěti schodů.

Jako v jiných podobných titulech si na začátku vytvoříte vlastní profil. Your Shape vás oskenuje od hlavy až k patě, nicméně zvážit už vás nedokáže. Rovněž je potřeba zadat věk a frekvenci, s jakou vykonáváte nějakou aktivitu, alespoň vzdáleně podobnou cvičení. Nakonec si vyberete, jaký cíl máte. Jestli chcete vytvarovat svaly, zhubnout, nebo třeba zlepšit kondici. Na základě vašeho výběru je vám oznámeno, že máte vykalkulován osobní plán. Smutné je, že tím je myšleno pouze slovo „Recommended" (doporučeno), zobrazené u názvu některých sérií cviků.

Celkově je přístup Your Shape ke cvičenci spíše chladný. V EA Sports Active máte třicetidenní plán, což vás motivuje se vracet. Wii Fit jsem spouštěl často už proto, že jsem se chtěl zvážit. A když už jsem ho měl zapnutý, tak jsem si trochu zaskákal. Zde jediné, co je sledováno, je počet spálených kalorií. Ukazatel je to hezký, ale nijak motivující. Už vidím, jak se dvě ženy na mateřské budou bavit u řezníka: „Tak včera jsem konečně prolomila tu dvoutisícovou hranici v Your Shape.", a druhá odpoví: „To je ale dobrý pocit, viď?"

Nechám ironie, protože když se ty dvě nepotkají v obchodě, mohou data mezi sebou sdílet v rámci služby Uplay. To je stránka samotného Ubi, který pomocí ní spojuje hráče svých her. Na podobné sociální sítě jsem už trochu alergický, protože každá společnost má svou a začínám se v tom ztrácet. Naštěstí by mělo být v budoucnu možné z Uplay posílat přinejmenším aktualizace třeba na Facebook, což už by pro některé mohlo být zajímavé. Navíc, dokud se na Uplay nezaregistrujete, neotevřete si některá cvičení.

Až doteď jsem se věnoval spíše omáčce, než hře samotné. A v tomto ohledu Your Shape: Fitness Evolved zadupává veškerou konkurenci do země. Důvod je jednoduchý. Ať je Kinect jakýkoliv, na fitnes hry se hodí dokonale. Nemusíte se trápit s žádnými ovladači, které jsou spojeny kabely, není potřeba používat dalších gumových pásů. Prostě a jednoduše stojíte před telkou, v ní vidíte trenéra i sami sebe, a snažíte se ho napodobovat. A protože vás Kinect vidí, nemůžete jej nijak ošálit.

Všechny pohyby jsou přesně vyhodnocovány. Když neplníte některou z podmínek vyznačenou v pravém horním rohu, její popis zešedne a okamžitě vám trenér řekne, co děláte špatně. Například je vám vytknuto, že nejste rozkročeni dostatečně doširoka nebo že ruce máte při dřepech moc nízko. Což je oproti konkurenci naprosto skvělé. BalanceBoard ani WiiMote vás nedokážou proklepnout tak dokonale. To vede k možnosti je obalamutit nebo k opakování stále stejných chyb, jež ale hra samotná nezaregistruje.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Your Shape: Fitness Evolved

Xbox 360

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments