If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Německo zakáže i vývoj násilných her

Někteří tvůrci her se asi budou stěhovat.

Od té doby, co v městečku Winnenden v Německu sedmnáctiletý chlapec zastřelil šestnáct lidí a média potom vyšťourala, že (jako 90 procent dalších teenagerů) hrál doma hry, ve kterých se střílí (konkrétně Counter Strike a Far Cry 2), začali cenzoři bláznit. Teď už to začíná být ale opravdu vážné. Do dolní komory německého parlamentu totiž přichází zákon, který by zcela zakazoval jakýkoliv prodej, ale i výrobu násilných her. A že je zákon opravdu přísný, to dokazuje znění daného odstavce: "Zákaz produkce a distribuce her, ve kterých značná část hry se skládá z realistického znázornění zabíjení nebo jiných brutálních aktů násilí na osobách nebo osobám podobných stvoření." Čili by německou cenzurou neprošly ani hry, ve kterých by se střílelo třeba do mimozemšťanů s anatomií podobnou člověku.

V praxi by schválení tohoto zákona znamenalo, že by se v Německu nejenže nemohly prodávat hry jako Grand Theft Auto IV nebo Modern Warfare (a to ani online), ale nemohly by se podobné hry v Německu ani vyvíjet. Což by například pro Crytek, který vyrábí Crysis, znamenalo, že by musel svou produkci přestěhovat do nějaké sousední země.

Samozřejmě, tuto legislativu musí v Německu nejprve schválit parlament a k tomu dojde někdy těsně před tamními volbami, které proběhnout 27. srpna. Děsivé je, že tento zákon plně podporuje všech 16 spolkových zemí, ale prosazování tohoto zákona je jistě předvolebním krokem, který si má získat přízeň voličů. Velice těsně po střelbě ve Winnendenu chtěla vláda zakázat v zemi paintball, ale vzhledem k protestům veřejnosti zákon nakonec nebyl schválen.

Na německém webu PCAction.de se mimochodem můžete podívat, jaké hry by se v Německu například nesměly prodávat (Call of Duty 4, Alone in the Dark, Velvet Assassin, Bionic Commando, Crysis,... a spousta dalších).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Crysis

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments