If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nálož podrobností o Grand Theft Auto 5 v online reportáži

Větší mapa než RDR, GTA4, San Andreas dohromady.

Čtvrtek 8. listopadu 2012 si jako den D dlouho dopředu nevybral pouze potomek šéfredaktora EG pro svůj nadcházející (zatím neuskutečněný) příchod na svět, ale i Rockstar pro představení veškerých podrobností o herní náplni dlouho chystané akce v oteřeném světě Grand Theft Auto 5. Tuto významnou událost sledujeme živě v průběžně aktualizované online reportáži s veškerými drobky a útržky, jak postupně vylézají na povrch. V příštích dnech na to navážeme sérií několika preview s doplňujícími informacemi o náplni hry a misí.

Our live coverage of this event has finished.

Tuto významnou událost budeme sledovat živě v průběžně aktualizované online reportáži s veškerými drobky a útržky, jak postupně budou vylézat na povrch (podobně jako se to dělo během vydání Diablo 3 nebo při kauze s nabouráním PlayStation Network). Pro čtenáře je výhodná v tom, že najdou všechno pěkně na jednom místě a rovněž tak snad nazaberou celou hlavní stránku :)

Jan Doskocil

Mozaika detailů o vlastnostech patrně nejočekávanější hry současnosti se začne skládat díky oficiálnímu odhalení v americkém časopisu Game Informer. Jeho nové číslo slibuje rozsáhlý, 18-stránkový speciál věnovaný právě GTA 5, který má být napěchovaný informacemi a obrázky až po okraj, prý více než u srovnatelných premiér v minulosti.

Jan Doskocil

Čtvrtek 8. listopadu 2012 si jako den D dlouho dopředu nevybral pouze potomek šéfredaktora EG pro svůj nadcházející (zatím neuskutečněný) příchod na svět, ale i Rockstar pro představení veškerých podrobností o herní náplni dlouho chystané akce v oteřeném světě Grand Theft Auto 5. Aneb všechno, co jste o něm dosud četli z prapodivných zdrojů a nejrůznějších úniků, dost možná byly pouhé výmysly - to pravé a věrohodné vyleze až teď.

Jan Doskocil

Zatím ještě spekulace, čerstvá z magazínu ShortList: Protagonistou GTA 5 má být gangster původem z východního pobřeží USA, který se přestěhoval do Los Santos (tzn. na západ USA), aby tam začal nový život. Ale podobně jako ve třetím filmu Kmotr, i v novém prostředí ho to vrátilo mezi kriminálníky.

Jan Doskocil

Věděli jste, že o GTA 5 promluvil šéf Rockstaru Dan Houser poprvé před třemi lety, přesně 15. listopadu 2009? Bylo to v rozhovoru pro deník Times of London, kde zmínil "příští GTA" v souvislosti s psaním scénáře, který tehdy měl mít 1000 stran. Nejprve se zabýval městem a až pak postavami.

Jan Doskocil

Jinak ještě poupravení Honzy ohledně času, kdy to všechno pořádně vypukne (a ukázání, že na odhalení GTA V nás dělá asi padesát, protože je to událost velikostí srovnatelná s comebackovým koncertem Ivety Bartošové). V šest hodin večer bude obálka Game Informeru, samotné číslo vyjde někdy po osmé hodině večerní, kdy se nám dostane do nenechavých pracek a hned budeme psát, co všechno jsme se dozvěděli. Bude to plné vášně, orgasmických výkřiků a tak všeho. Znáte to. GTA!!!

Ales Harazim

Šílenství by mělo vypuknout dnes po 18. hodině středoevropského času, kdy má být venku digitální edice magazínu pro PC, iPad či Android.

Jan Doskocil

Stále ještě spekulace: Mark "B-Dup" Wayne, postava z GTA: San Andreas, se má vrátit na scénu. Naznačil to jeho aktér, americký rapper The Game, ve Wired: "Z Rockstaru mi zavolali a něco jsme společně spáchali," naznačil v pořadu.

Jan Doskocil

Analytik Jesse Divnich z EEDAR věští, že GTA 5 by se za úvodních 12 měsíců mohlo prodat 25 milionů kusů. Konec životnosti současných konzolí podle něj nemá vliv na odbyt takových AAA titulů, řekl NowGameru.

Jan Doskocil

Podle informací Eurogameru chystá masivní propagační kampaň k GTA 5 i domácí vydavatel Cenega, který zastupuje Take 2. Rozjet by se měla někdy v úvodních měsících příštího roku.

Jan Doskocil

Jan Doskocil

Lidé z Game Informeru nás provokují, že to číslo možná vyjde až v devět nebo v deset hodin večer. Zajisté chápete, že v té době už nebudou naše prsty oplývat nehty, které budou nervy okousané až na dřeň v kostech. Takže omluvte případné večerní překlepy. Budeme psát přes dřeň!

Ales Harazim

Informace o stavu vývoje GTA 5 budou docela aktuální, neboť podklady sbíral redaktor časopisu v polovině října v kanceláři Rockstaru v New Yorku, kterou nedávno postihly výpadky elektrické energie kvůli hurikánu Sandy.

Jan Doskocil

Ticho před bouří (čas na sauničku! :) prořízl moderátor GameTrailers Geoff Keighley, podle nějž půjde o "velký den pro všechny fanoušky Rockstaru". Z nového Game Informeru se prý také dozvíme něco o "jeho" prosincových cenách Video Game Awards (VGA) o mnoha světových premiérách.

Jan Doskocil

Zjevně přetížený web Game Informeru přesně ve slíbených 18:00 zveřejnil obálku s novým artworkem z GTA 5. Zkuste štěstí zde.

Jan Doskocil

Jan Doskocil

Jan Doskocil

Níže další nový artwork jednoho z hrdinů (jeho jméno zatím neznáme), oblečeného v saku a držícího zbraň s mířidlem v ruce. Pro verzi ve vysokém rozlišení klikněte zde.

Jan Doskocil

Jak vidno, moc toho tedy zatím Game Informer nepustil. Ta hlavní nálož informací se objeví až okolo druhé hodiny odpolední amerického Central Time, tedy toho, který používají např. v Chicagu. To znamená někdy po 20. hodině večerní pražského času.

Jan Doskocil

Tak už chápeme, proč se dosavadní spekulace o hrdinech rozcházely... hrdinové GTA 5 budou totiž hned tři najednou. Prý se máme těšit na "převratný" způsob, jak za ně budeme hrát. Překopané Los Santos má být největším otevřeným světem, co kdy Rockstar vytvořil, ale to se už vědělo.

Jan Doskocil

Ales Harazim

Ten předchozí obrázek je něco k zamyšlení, pokud nemáte co dělat, vrtat v nose se vám nechce a nemůžete se dočkat osmé až desáté hodiny večerní, kdy tu začnou přibývat další informace.

Ales Harazim

Matt Bertz z Game Informeru na svém Twitteru říká, že žádný z těch tří hrdinů se nejmenuje Albert. A to se všichni těšili na Alberta De Silvu!

Ales Harazim

Na čekání doporučujeme pustit si tuhle senzační písničku z trošku jiné a neprávem dost přehlížené hry od Rockstaru. Pokud se ptáte, proč sem dáváme a píšeme blbosti, také se nudíme, těšíme a čekáme. Jsme v tom prostě s vámi!

Ales Harazim

Takže nová aktualizace - nejdříve vyjde nové číslo Game Informeru v devět. Nejdříve. Takže stále čekačka.

Ales Harazim

Tak jdeme na to! Podle všeho bude možné mezi třemi protagonisty GTA V přepínat téměř vždy zcela libovolně.

Ales Harazim

V podstatě naznačují, že budete hrát za hlavního záporáka i za klaďase a v některých cutscénách může být konverzace mezi dvěma postavami - a vy vlastně hrajete za obě dvě.

Ales Harazim

Dan Houser v článku říká, že všechny herní mechaniky GTA V byly od základů přepracovány. Například co se řízení týče, auta budou mnohem víc držet na zemi než v dřívějších dílech série.

Ales Harazim

"Měli jsme díky tomu možnost lépe si pohrát s fyzikou a jezdění v GTA V teď působí spíš jako závodní hra," říká.

Ales Harazim

Ve hře bude výrazně vylepšený i souboj na blízko, ale asi nemáme očekávat nic podobného jako ve Sleeping Dogs. Boj na blízko je podle slov Dana Housera "vylepšený", ale mnohem důležitější je střílení.

Ales Harazim

Hlas, který jsme slyšeli v traileru, patří postavě jmenující se Michael.

Ales Harazim

Jde o bývalého bankovního lupiče, který je v programu pro ochranu svědků.

Ales Harazim

Dalším hrdinou je Trevor. Zatímco Michael si žije život bohaté smetánky, Trevor žije ve čtvrti plné feťáků a zločinu. Právě libovolným přepínáním mezi různými postavami se můžete rychle dívat na různé části obrovského světa, které Rockstar vybudovalo.

Ales Harazim

Trevor je feťák a psychopat. Když se podíváte na obálku Game Informeru, velice snadno ho poznáte úplně vlevo. Psychopat od pohledu.

Ales Harazim

Třetím hrdinou je Franklin. Je to zlodějíček, co krade auta pro svého šéfa. Poprvé ho uvidíme zase v úplně jiném prostředí - u pláže.

Ales Harazim

Když nebudete za některou z těchto tří postav hrát, budou si žít vlastní životy a když na ně zase přepnete, můžete být dost překvapení, v jakých situacích se ocitli.

Ales Harazim

Příběh se bude potýkat s mnoha společenskými tématy spojenými s Los Angeles - v tomto případě Los Santos. Hollywood, pornoprůmysl, dekriminalizace marihuany, problémy s imigranty, luxusní oblasti a mezitím místa plná bezdomovců...

Ales Harazim

Rockstar pro GTA V samozřejmě vybudovali i rozsáhlé oblasti mimo město Los Santos. Prostředí bude vlastně takovou kombinací mezi městskými oblastmi v GTA IV a divočinou z Read Dead Redemption. Tady bude jednoduše obojí.

Ales Harazim

A jak je tedy mapa GTA V velká? Whooow. Když sečtete celé světy Read Dead Redemption, GTA IV a San Andreas DOHROMADY, pořád to bude méně, než co bude v GTA V.

Ales Harazim

Procházet se můžete po horách, zamířit si to do vinařské oblasti, dostanete se na pláže, do vojenské základny. Dokonce si můžete nasadit také potápěčské vybavení a prozkoumávat DETAILNÍ podmořský svět. Yep. Můžete se i potápět.

Ales Harazim

Co se dopravních prostředků týče (přeci jen dostávat se někam v tak velké oblasti chce nějaký dopravní prostředek), očekávat můžete všechno možné a myslitelné. Co nás zaujalo? Lyže. Můžete se projíždět po horách na lyžích.

Ales Harazim

Tak omyl, lyže ne! :) Jet Ski

Ales Harazim

Také nebudete muset příliš dlouho čekat, než se proletíte v letadle. Trevor je bývalý válečný veterán s leteckou zkušeností, takže stačí najít letadlo a nasednout si...

Ales Harazim

Podle obrázků z Game Informeru budete moct lítat i se stíhačkou. Vyzbrojenou stíhačkou (kdepak jí asi najdete... hm, neříkali jsme něco o vojenské základně?).

Ales Harazim

Pamatujete si na asi nejoblíbenější misi z GTA IV s názvem Three Leaf Clover? Tu s loupeží? Tak vlastně celý příběh GTA V bude taková jedna velká loupež, proplétající se dějová linka zahrnující nějakým způsobem všechny tři postavy.

Ales Harazim

Některé loupeže budete provádět se všemi třemi hlavními hrdiny a můžete se mezi nimi přepínat, jak každý má nějaký jiný úkol. Tím vlastně bude plnění mise mnohem adrenalinovější a akčnější. Jako při střihu ve filmu, ale ty střihy budete dělat sami - přepínat se budete dle libovůle.

Ales Harazim

V GTA V bude také orchestrální hudba, která bude pohánět akční mise. Poprvé v sérii.

Ales Harazim

Co se aktivit mimo mise týče, určitě se také nebudete nudit. Každá postava ale bude mít trošku jiné koníčky a možnosti. Takže například šílený Trevor bude krást létadla a prolétávat se v nich, Michael dá přednost návštěvě jógy.

Ales Harazim

Co se týče upravování postav, nepůjde například ztloustnout jako to šlo v San Andreas. Je to kvůli tomu, že v San Andreas nebyla grafika a animace tak pokročilé jako dnes a šlo to. Dnes by něco takového, navíc u tří postav, bylo příliš složité. Můžete ale upravovat vzhled všech tří postav pomocí oblečení.

Ales Harazim

V GTA V se vrací zábavné pořady v televizi, u kterých se dalo v předchozím díle trávit opravdu spousta času.

Ales Harazim

Co se miniher týče, můžete skákat z padáku, projíždět se na Jet Ski, věnovat se józe, triatlonu, dokonce si můžete zahrát tenis a do hry je dokonce integrována plnohodnotná golfová hra (!!!).

Ales Harazim

"K dispozici je celé golfové hřiště," říká Dan Houser.

Ales Harazim

Zatímco Niko ve čtyřce chodil na rande s holkama, v pětce nic takového nečekejte. Důvodem jsou právě postavy, za které hrajete - není to v jejich nátuře... Copak si dovedete představit psychopatického Trevora na romantickém rande?

Ales Harazim

Sice nebudete mít žádnou romanci, zato tam bude spousta vedlejších zajímavých postav, se kterými můžete ve chvílích volna komunikovat. Lamar je šílený kamarád vážného Franklina, Michael bude mít celou svou rodinu, se kterou má hodně komplikované vztahy a Trevor má Rona - paranoidního konspiračního teoretika žijícího v přívěsu.

Ales Harazim

Nemáte očekávat, že v GTA V potkáte Niko Bellicka nebo jakoukoliv postavu z GTA série z éry Playstation 2.

Ales Harazim

"Pět PS2 her jsou z jiného vesmíru a hry na PS3 a X360 jsou zase jiný vesmír," vysvětluje Dan Houser.

Ales Harazim

CJ nebo Tommy Vercetti prostě v GTA V vůbec neexistují.

Ales Harazim

Opět budete mít k dispozici mobilní telefon a tentokrát se přes něj budete moct připojovat také na internet - už tedy žádné zdlouhavé ježdění do internetové kavárny jako ve čtyřce.

Ales Harazim

Při projíždění se krajinou můžete narazit i na zajímavé události. Jedete autem a vidíte v pustině u silnice člověka jdoucího pěšky? Zkuste zastavit a uvidíte, co se stane. Nebo v poušti narazíte na pár zaparkovaných aut a spoustu mrtvol. Že by nějaký drogový deal, který se nepovedl? Také můžete zastavit a jít prozkoumat, co se tam stalo.

Ales Harazim

O multiplayeru Rockstar v preview Game Informeru nemluví a dozvíme se o něm až později. Ale přístup do něj bude opět ze singlu podobně jako ve čtyřce.

Ales Harazim

A to je, přátelé, v kostce asi tak všechno důležité v bodech, co jsme se o GTA V dozvěděli. Tři hlavní postavy, možnost libovolného přepínání mezi nimi a mapa, která je větší než součet map Red Dead Redemption, GTA IV a San Andreas. V nejbližší době zpracujeme ještě plnohodnotné preview s bližším popisem některých pasáží ve hře.

Ales Harazim

Jan Doskocil

Je tady všech 19 screenshotů z GTA 5 v oficiální kvalitě, žádné scany, nýbrž přímo od Game Informeru - jeden lepší než druhý: prohlédněte si galerii zde (thx JeuxVideo).

Jan Doskocil

Tímto si dovolujeme čtvrteční online reportáž Eurogameru ukončit a poděkovat vám za pozornost. I podle stovek komentářů od zaregistrovaných uživatelů věříme, že se vám snad líbila. A nezapomeňte: hned v pátek ráno, odhadem kolem deváté hodiny, navážeme první částí preview GTA 5, kde se Martin Klekner blíže podívá na příběhové pozadí a povahu tří hrdinů i rozebere některé mise. Dobrou noc!

Jan Doskocil

Rockstar úplně neprozradil, co všechno bude možné dělat s penězi, které si ve hře vyděláte, ekonomika ve hře fungovat bude. Ale nakupování bejváků a budov tu kupodivu nenajdete, na rozdíl od předchůdců.

Ales Harazim

Pro pořádek ještě doplňujeme linky na první preview z pátečního rána o postavách/misích a druhé preview ze soboty o herním světě a vedlejších aktivitách.

Jan Doskocil