Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

O PS4 je v Polsku masivní zájem, nezvyklé podmínky nákupu i v ČR

Nedostane se zdaleka na každého, takže se situace hrotí.

Vlastní zpráva - Kolegové z polské pobočky Eurogameru hlásí, že počáteční várka kusů konzole PlayStation 4 u nich zřejmě bude příliš malá na to, aby dokázala uspokojit vysokou poptávku zákazníků. Čerpají z vyjádření a kroků různých tamních obchodů, které o tom mají odvahu hovořit.

Například na Muve.pl prý nezbývá ani jeden kus konzole, který by šel koupit v den premiéry (v Polsku již 29.11.). Jiný shop Ultima.pl zase slibuje dodání jen zákazníkům, kteří učinili předobjednávku nejpozději do 20. června. Ti pozdější mají smůlu a nedostane se na ně, takže si prý budou muset počkat několik týdnů, než přijde další várka.

"Kdo si konzoli předobjednal včas a zaplatil zálohu, dostane ji. Ale samozřejmě, čím blíže vydání jste v pořadníku lidí, tím se vaše šance postupně snižují. Po PS4 na trhu panuje obrovská poptávka," řekl kolegům majitel polského obchodu.

Jiné zase přistoupily k vstřícnému, řekli bychom dost nestandardnímu kroku. Pokud si někdo koupí nějakou PS4 hru, ale současně na něj nezbyla konzole, bude mít nárok danou hru vrátit a získat své peníze zpět.

A protože Polsko patří do stejného regionu střední Evropy jako Česká republika, nehledě na mnohem větší trh, je docela možné, že u nás se stav při startu 13.12. nemusí o tolik lišit. Sony zatím na žádost o vyjádření k této věci nereagovala.

Nicméně čtenář Eurogameru BenjaminLinus včera v naší diskusi odhalil, že domácí řetězec JRC údajně netradičně vyžaduje po každém s předobjednávkou PS4 zaplacení její plné ceny dopředu (10 490 Kč). Čtenář roenick zase popsal, jak některé jiné obchody nutí povinně vzít ke konzoli i druhý DualShock 4 nebo hru Knack. Prý to čerpá z nějakého nařízení Sony, což není jak ověřit, ale má to být v emailu zákazníkům od GameHouse zdůvodněno takto:

Všechny tyto nezvyklosti v Polsku i u nás signalizují, že situace okolo sehnání PS4 zpočátku nejspíš nebude vůbec jednoduchá, jelikož zájemců, kteří po nextgenu prahnou, je navzdory kritikům na internetových fórech vážně hodně. Asi proto nebude špatné se různým požadavkům výjimečně podvolit, pokud PS4 opravdu chcete mít doma na Vánoce. V opačném případě ji vzhledem k všemu výše vyřčenému pravděpodobně jinde narychlo neseženete a po tom kusu, kterého byste se kvůli speciálním podmínkám (mimochodem, existujícím i ve evětě) vzdali, ihned hladově skočí deset dalších čekatelů z pořadníku.

Sony si klade za cíl prodat do konce března 2014 (tzn. za 4 měsíce) celosvětově 5 milionů kusů PS4. Pro srovnání, minulé PS3 překonání tohoto milníku trvalo skoro rok. EA odhadují, že do dubna se prodá 10 milionů kusů dohromady PS4 a Xbox One, neboť "má jít o nejlepší starty konzolí v historii Sony i Microsoftu", pro něž dokázali připravit pět svých startovních her (odhaduje se, že každý nový majitel konzole si k ní pořídí průměrně tři hry).

Read this next