Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA Access mohlo být i na PlayStation 4, ale Sony řekla ne

Nespatřuje v něm dobrou hodnotu.

Člověk nemusí být druhým Janečkem, aby si dokázal spočítat, že program EA Access dokáže ušetřit až tisíce korun, pokud patří mezi aktivní kupující novinek a zároveň nevlastní některé starší tituly nabízené v něm za hubičku.

Oči majitelů PlayStation 4 proto začaly vyčítavě hledět na Sony a chtít po ni vysvětlení, jak je možné, že EA Access je dostupný jen na Xbox One. Na intenzitě nabraly zvlášť poté, co srpnová nabídka PlayStation Plus není kdovíjak zázračná, zejména u PS4 her, které už několik měsíců vyplňují jen indie kousky a ne áčkové tituly. EA Access se oproti tomu aktuálně jeví s FIFA 14 a Battlefield 4 pro X1 výhodněji, navíc je skoro o půlku levnější, když nezohledníte placený mulťák.

Jak na to reaguje mluvčí Sony? "Zvažovali jsme nabídku od EA na předplatné EA Access i u nás a dospěli k závěru, že nemá takovou hodnotu, jakou naši zákazníci s PlayStation obvykle očekávají. Oproti tomu členství PlayStation Plus od uvedení PS4 zaznamenalo nárůst o 200 procent, což dokazuje, že lidé spíš hledají předplatné nabízející více služeb na vícero zařízeních."

Sony závěrem dodala, že chtít po lidech dalších pět dolarů měsíčně za speciální EA program by podle ní nebylo hodno hráčů na PlayStation. Jinými slovy, Sony rozhoduje za její zákazníky, protože ona nejlíp ví, co je pro ně dobré, nikoli oni sami. Koho vám tento přístup připomíná? Ano, hádáte správně, uvažování Microsoftu o Xbox One z roku 2013.

Je zjevné, že se Sony obávala, že pokud by na PS4 umožnila nabízet další předplatné velmi podobné PS Plus, někteří lidé by ji mohli utéct právě k EA Access a mohla by přijít o část tržeb z PS Plus. Bude ještě zajímavé sledovat, jestli se tato potyčka nějak projeví na vztazích obou firem - např. zda v příštích měsících budou na PS Plus nabízeny ještě nějaké plné hry od EA nebo zda si je na oplátku schovají jen pro jejich předplatné, jak se dá očekávat.

Video o srpnových hrách na PS Plus v USA

Read this next