Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Co všechno oznámili Valve na GDC?

Něco tam ale pořád chybí...

Pamatujete si, jak se kdysi mělo za to, že tzv. Steambox bude zápasit o obývácí pokoj s PS4 a X1 v době jejich uvedení na trh před Vánocemi 2013? Zatímco obě konzole to stihly, Valve a jejich partneři mají dva roky zpoždění - dnes oznámili, že Steam Machines konečně dorazí na trh v listopadu 2015.

Jak známo z dřívějška, budou to sestavy od různých výrobců o různých konfiguracích i různé ceně. Podle Kotaku mají ty nejlevnější Steam Machines stát mezi 350-400 dolary. Valve k tomu řekli, že za stejné peníze, jaké stojí PS4/X1, dostanete výkonnější PC. Na GDC jsou ukazovány sestavy od Falcon Northwest a Alienware.

Letos v listopadu se rozjede i streamovací služba Steam Link, která vám za 50 dolarů umožní streamovat hry mezi vašimi zařízeními nacházejícími se v různých místech vaší domácnosti. Podporován má být Linux, Mac a PC s rozlišením až 1080p při nízké prodlevě. Stejně bude stát i Steam Controller.

Další novinkou od Valve bohužel není Half-Life 3, nýbrž oficiální oznámení Source 2 enginu, o němž se vědělo už dlouho díky nálezům ve zdrojovém kódu. Tak jako Unity 5 či Unreal Engine bude dostupný zdarma pro všechny tvůrce obsahu, což má ještě posílit pozici PC coby hlavní platformy pro takovou práci.

Valve na rozdíl od ostatních firem neohromili nějakým technologickým demem, ani neuvedli výčet vlastností a efektů nástupce enginu, který kdysi poháněl Counter-Strike či HL2. Pouze zdůraznili, že se s novou verzí Source soustředí na produktivitu autorů obsahu. Bude podporovat Vulkan, což je multiplatformní 3D grafické rozhraní, dříve přezdívané jako OpenGL nové generace.

Read this next