If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Brněnští tvůrci Silent Hill: Downpour z Vatry končí

Potvrdilo to několik zdrojů, vlastník studia ještě ne. Co kutili?

Vlastní zpráva - Vše odstartoval David Šemík, bývalý zaměstnanec 2K Czech, když v pátek na svém Twitteru stroze konstatoval "Vatra Games RIP". Těmito slovy chtěl říct, že domácí studio Vatra Games, které před pár lety zformovali převážně odpadlíci z řad autorů Mafia 1 z 2K Czech a které v březnu pro Konami dodělalo hororovou akci Silent Hill: Downpour, mělo ukončit svou činnost.

Ověřit tuto zprávu nebylo nijak jednoduché. Přímo z Vatra Games v Brně s médii obvykle nikdo nekomunikuje, mnozí lidé to rovněž jako drb zaslechli, ale báli se cokoli říct (aby to nebylo vnímáno jako odplata za někdejší přetahování talentu z 2K), vlastník Vatry z britské společnosti Kuju Entertainment se k tomu zatím nijak nepostavil a maily s žádostí o vyjádření se od něj vracely jako nedoručitelné.

Na oficiálním Twitteru a Facebooku firmy stále visí jen žádosti hráčů o patch pro konzolovou verzi nebo PC konverzi Silent Hillu. LinkedIn profily vedení Vatra Games, mezi něž patří například Alexander Sila, Marek Berka či Viliam Korbel, se zatím nezměnily a a podle nich stále působí ve firmě, která na homepage dokonce pořád hledá posily.

Český Eurogamer se přesto dopátral svědectví několika lidí, kteří mu konec studia Vatra Games potvrdili. Jedná se o několik na sobě nezávislých zdrojů, kteří promluvili pod podmínkou anonymity.

Vatra podle nich po vlažně přijatém Downpour (6/10) začala pracovat na novém, zatím neoznámeném projektu, který už nebyl pokračováním Silent Hillu, jak se spekulovalo.

Podle zdroje Eurogameru se mělo jednat o jiný žánr, konkrétně o rubačku ve stylu Darksiders nebo God of War. Avšak tento projekt jim nyní z neznámých důvodů krachnul. Většina z pár desítek zaměstnanců Vatra Games má proto v těchto dnech obdržet výpověď.

Přesné důvody zániku studia v tuto chvíli nejsou známy - jestli pro další hru nenašlo vydavatele, zda jim nějaká dohoda na poslední chvíli padla nebo zda jen britským majitelům z Kuju došla trpělivost? Každopádně Vatra Games už vloni za zvláštních okolností opustil šéfdesignér, mnohá média nazvala Downpour nejhorší hrou výstavy E3 2011 a přestože nebyla špatná, Konami se s její propagací dvakrát nepředřeli a pak se ani moc dobře neprodávala.

Update - Britsti Kuju v reakci na nas clanek poskytli britskym kolegum vyjadreni, podle nejz nyni byznys Vatry u noveho managmentu Kuju prochazi "strategickym prehodnocenim", ale pry jeste neni jiste, zda bude pokracovat nebo skonci, nicmene pry to visi ve vzduchu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Silent Hill: Downpour

PS3, Xbox 360

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments