Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zatčení Češi z Bohemia Interactive: Bylo to jako ze špatného filmu

Ivan Buchta se rozpovídal o svém zatčení.

Když se Ivan Buchta a Martin Pezlar z Bohemia Interactive, kteří byli zatčeni v Řecku za údajnou špionáž, vrátili konečně zpátky do České republiky, o svých zážitcích se jim příliš mluvit nechtělo a ani se nelze divit. Už ale uběhl nějaký čas a Ivan Buchta se rozpovídal pro server Polygon.

Tam mimo jiné popisuje i den, kdy došlo k zatčení. Jednoho dne se vypravili Ivan a Martin do Panagia Kakaviotisa, hornaté oblasti poblíž hory Kakavos pár kilometrů od Myriny. Nejprve navštívili vesnici Kontias, která je známá svými větrnými mlýny, vylezli na kopec s malou kapličkou a kochali se výhledem. Pak si našli pláž v Thanosu, v malém obchůdku si koupili nějakou vodu a Restinu, typické řecké víno. Pak se vydali zpátky na hotel.

Okolo poledne, jen pár metrů od místa, kde bydleli, je ale zastavila policejní hlídka. „Co následovalo bylo jako ze špatného filmu," vzpomíná Ivan Buchta. „Nejprve nám zkontrolovali doklady a vzali nás pak na stanici, kde se policisté zajímali o naše foťáky a notebooky. Pak se tam objevilo několik mužů v civilním oblečení, procházeli naše fotky a říkali, že jsme možnou hrozbou řecké národní bezpečnosti. Snažili jsme se celé to nedorozumění vysvětlit."

Po pár hodinách strávených na policejní stanici si začínali uvědomovat, že se dostali do opravdu vážné situace. „Byli jsme v kontaktu s velvyslanectvím, kde nám potvrdili, že jsme ve vážné situaci. V 11 večer nám pak řekli, že jsme zatčení ze špionáže. Vzali nám telefony a pásky a zamkli nás v cele na policejní stanici. Byli jsme dost zhrození, ale po tom dlouhém dni jsme si prostě lehli a usnuli."

Celou dobu věřili, že svou situaci dokážou normálně vysvětlit. Že se jim podaří policisty přesvědčit, že jde jen o dvojici nadšených turistů, kteří si ostrov Lemnos zamilovali. Nakonec ale skončili na 129 dní ve vězení. Ivan Buchta říká, že vezení není tak strašné, ale horší je to se spoluvězni. „Měli jsme štěstí, že s námi nebyli zavření vězni za násilné činy - jenom ilegální pracovníci, převozníci drog, podvodníci a zloději. Ve vězení je ale sobeckost normou a nováčci jsou vždycky cílem šikany. Měsíc jsme se učili o zdejších pravidlech a vztazích."

Ivan Buchta také říká, že nemá nejmenší potuchu, co se bude dít dál. Nejprve musí být uzavřeno vyšetřování a pak bude následovat soud, takže oba ještě ze všeho nejsou venku. „I když nebude příjemné se tam znovu vracet, budeme respektovat rozhodnutí řecké justice. Nemáme co skrývat a doufám, že pravda vyjde najevo a soud obvinění ze špionáže shodí ze stolu."

Read this next