Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Potápění a lov s harpunou z Assassins Creed 4

UbiSoft nám představil další dvě části rozsáhlé hry.

Pohyb pod vodní hladinou v rozlehlých levelech bude jednoznačným trendem letošního podzimu a na tomto poli spolu budou soupeřit GTA 5, Arma 3, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts i Assassins Creed 4: Black Flag. Z posledního jmenovaného titulu dnes máme možnost shlédnout první pořádné záběry přímo z hraní, které jsou zajímavé i z toho důvodu, že dosud žádná hra pořádně nezpracovala plavání ve 3D.

Pro účely plavání pečlivě rozanimovaný hrdina, samozřejmě bez typické kapuce a bez jakékoli potápěčské výbavy (pořád jsme v roce 1715), se prohání mezi žraloky, rejnoky i medúzami, kde vedle vraků lodí hledá poklady v truhlách. Pod vodou se dá přesto zůstat relativně dlouho, protože tu existují alternativní zdroje kyslíku, jako jsou vzdušné kapsy či potápěčský zvon. Nutno ale dodat, že takový podmořský svět nenajdete kdekoli si zamanete, pouze na určitých místech otevřeného Karibiku.

Watch on YouTube

Do některých jeskyní, kde oloupíte pašeráky o cenné předměty, se půjde dostat pouze potápěním. To má hrát určitou roli v příběhu, ale jeho hlavním smyslem bude vylepšování vaší lodi o nalezené upgrady či peníze. Pod vodou si ale musíte dát pozor na zvířata, z nichž některá mohou být velmi nebezpečná, protože postava je zranitelná a nemá u sebe při plavání žádnou zbraň.

Vedle toho ve hře ještě budou jiné pasáže na hladině (nedaleko korábu), kde stojíte na malé loďce s harpunou v ruce a míříte na velkého bílého žraloka, který se občas okolo vynoří. Když ho trefíte, potáhne vás za sebou na laně, jindy hrozí jeho vynoření těsně u lodi a kousnutí jeho obrovskými tesáky, což obojí doprovází zůstávající kaluže krve.

Watch on YouTube

Za povšimnutí stojí zjištění Eurogameru, že hráč disponuje omezeným počtem harpun, aby jimi neházel rychle za sebou jako pomatený a nutilo ho to při každém hodu k rozvaze. Toto lovení, které nebude jen pro zábavu, ale poslouží i k získání materiálů pro výrobu předmětů (inspirace systémem z Far Cry 3). Takto budete moci s harpunou ulovit celkem šest různých ryb, ale ostatní druhy zatím nebyly ukázány (delfíni? velryby? kosatky?).

Také máte ten pocit, že Assassins Creed 4 se s každým dalším zveřejněným videem stává čím dál lákavějším?

Read this next