Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rusové použili obrázek ze hry jako důkaz, že Američané dodávají zbraně ISIS

To už ani není vtipné.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo obrázek, který měl dokazovat, že americká armáda kryje ústup bojovníků takzvaného Islámského státu. Je to podle nich důkaz toho, že ISIS a Američané spolupracují.

Jediný problém je v tom, že obrázek pochází ze hry AC-130 Gunship Simulator. Je to screenshot ze záběrů z hraní na YouTube, které najdete tady.

Jako první si toho všiml novinář Eliot Higgins. U obrázku mělo ruské ministerstvo obrany napsáno: "Automobilový konvoj ISIS opouští Abu Kamal a míří na syrsko-iráckou hranici (9. listopadu 2017)". Bylo to součástí série obrázků, které se všechny snažili falešně naznačit, že Američané ISIS pomáhají.

Watch on YouTube

Ruské ministerstvo obrany po tomto zjištění Tweet rychle vymazalo, ale ještě předtím stihlo informaci převzít ruské zpravodajství, kde bylo všechno podáno jako pravda pravdoucí.

Není to poprvé, co by Rusko použilo obrázek z nějaké videohry, když se snažilo něco tvrdit. Před třemi lety například ruská státní televize RT vysílala obrázek z Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain v reportáži o afrických vojácích.

Read this next