Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

VITA má lepší protipirátskou ochranu než PSP

Sony tvrdí, že k prolomení jen tak nedojde.

Není žádným tajemstvím, že na PSP bylo jednoduché nahrávat pirátské hry, což dost snížilo atraktivnost tohoto handheld zařízení pro západní vývojáře. Sony si na to tedy dala dost pozor a VITA má mnohem lepší ochranu.

"O protipirátské ochraně jsme přemýšleli hned od začátku vývoje tohoto zařízení," prozradil Scott Rohde ze Sony pro server Gamasutra. "Potřebovali jsme něco, co bude bojovat proti pirátství od prvního dne a z tohoto důvodu jsou také karty, na kterých si můžete kupovat hry, speciální paměťové karty jenom do VITA."

Speciální karty do VITA je výrazný odklon od PSP, kam šly standardní paměťové karty, což pirátům dost usnadnilo práci. Vlastně nejhlavnějším důvodem, proč ve VITA tento formát zavedli, je podle Scotta Rohdeho právě boj proti pirátství.

"Cítili jsme, že tento krok je nezbytný, aby nebylo možné nahrávat do VITA pirátské hry. Jsme přesvědčeni, že nás tentok krok dlouhodobě uchrání před pirátstvím."

Jak se také zdá, Sony je dost spokojené s tím, jak vypadá start prodejů VITA na západě. Zatímco v Japonsku mohlo být Sony zklamané, protože se tam VITA prodávala hůře než jak se tam stále prodává PSP, jinde to vypadá pozitivněji. Podle Jacka Trettona, šéfa americké Sony, jsou "velmi, velmi pozitivní". Dost se prodávají také dodatečné paměti, i když jsou součástí řady bundlů. Také se velice dobře prodává software. "Nejlépe je na tom Uncharted Golden Abyss, ale to jsme vlastně očekávali." Žádná konkrétní čísla ale neuvedl.

Navíc podle něj ani prodeje v Japonsku nejsou tak špatné, jak se snaží média naznačit. "Pokud bychom prodali 500 tisíc kusů za tři týdny v USA, měl bych velkou radost. To je velice dobré číslo pro start nové platformy."

Read this next