Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mário pro mobily obtěžuje permanentním připojením k internetu

Žádný offline mód kvůli pirátům.

Měla to být velká sláva, když ikonický instalatér Nintenda konečně dorazí na chytré mobily a bude ovládán prsty na dotykovém displeji. Analytici dopředu odhadovali, že by mohl dosáhnout 1,5 miliardy downloadů či soupeřit s Pokémon GO. Jenže je v tom jeden nemalý háček...

Příští týden (15.12.) vycházející Super Mario Run pro iOS a Android vyžaduje být permanentně připojen k internetu, abyste mohli hrát.

Na mobilní hru velmi nestandardní počin, zvlášť když jsou využívány většinou někde na cestách, např. na zastávce, v MHD, v letadle, při čekání a podobně. Aby hry pro mobil potřebovaly k provozu neustálou online konektivitu, to je přímo proti jejich principu. Málokdo asi bude chtít plýtvat svá data, nemluvě o přetížených sítích operátorů či nestabilitě signálu při přesunech na venkově.

Nintendo úplnou absenci offline režimu pro Mashable zdůvodnilo takto:

"Považujeme náš software za velmi hodnotný majetek. Potřebujeme proto, aby tento software byl dobře zabezpečen a aby byl v bezpečném prostředí. I kvůli zákazníkům, kteří za něj zaplatí. A ano, tím zabezpečením myslíme ochranu před pirátstvím."

Watch on YouTube

Super Mario Run sice půjde stáhnout zdarma, ale jen takové demo. Abyste měli přístup ke všem levelům a většině obsahu, musíte zaplatit 10 dolarů. Oficiálně se uvádí, že internet je potřeba k updatům, zálohování uložených pozic a synchronizaci mezi různými zařízeními přes cloud firmy, což asi v praxi ocení málokdo.

Nintendo se dle vyjádření bojí, že když hru vydává na 150 trzích na mobilních zařízeních, které nemá pod svou kontrolou (na rozdíl od vlastních handheldů/konzolí typu 3DS/Wii), byl by pro něj offline mód moc riskantní. Sice prý uvažovalo, že jeden režim (World Tour) by mohl šlapat i bez netu, ale pak se to prý ukázalo být technickým oříškem.

Nicméně není vyloučeno, že někdy časem z požadavku o připojení ustoupí. Pokud má uživatel mobilu jailbreak operačního systému, nic mu nebrání stáhnout si crack či plnou verzi hry nelegálně, zejména na Androidu.

Read this next