Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Reakce na možné blokování použitých her od Sony

Není to zase tak horké, uklidňují analytici po poklesu akcií GameStopu.

Včerejší objev patentu Sony s mechanismem pro zamezení hraní bazarových her vyvolal mnoho reakcí napříč herním průmyslem. Je skoro neuvěřitelné, že prvotně příspěvek na NeoGAFu může v konečném důsledku shodit cenu akcií GameStopu o 7 procent.

Největší americký řetězec obchodů s hrami totiž na bazarovky hodně sází a pokud by s nimi byl příští generaci konec, znamenalo by to pro něj snížení zisku. Dnes se akcie GameStopu začaly vracet mírně zpět, ač původní hodnoty ještě nedosáhly. Podobné výkyvy zažily před uvedením PS3, kdy se spekulovalo o téže funkci, kterou Sony nakonec nepoužila (takových patentů v záloze má mraky). Už vloni muselo vedení GameStopu hasit situaci prohlášením o nepravděpodobnosti takového kroku.

Analytici mezitím upozorňují na možnou konkurenční nevýhodu spekulované PlayStation 4, pokud by tuto technologii pro blokaci bazarovek skutečně používala, zatímco nový Xbox a Wii U nikoliv. Je zřejmé, že by to sehrálo značnou roli v rozhodování kupujících, kterou konzoli pořídit. Ochrana proti bazarovkám u PS4 může být někde schovaná a připravena na aktivaci v budoucnosti, bude-li to nezbytné.

Ilustrační neoficiální obrázek PS4.

Nikde ale není psáno, že by ochrana proti bazarovkám musela být pro všechny hry povinná, teoreticky by šla využít jen pro vybrané tituly v závislosti na rozhodnutí výrobce. Analytici si myslí, že nyní by do toho nikdo jako první nešel, navzdory hlasitým protestům kvůli přicházení o část tržeb.

A také podle typu hry, některé jsou náchylnější k dání do bazaru po dohrání, jiné si lidé schovávají pro jejich znovuhratelnost nebo přísun lákavých DLC. Koneckonců, i pokud by toto opatření bylo uvedeno do praxe, hráči by si na to po prvotním remcání po čase zvykli, stejně jako na všechny Online Passy atd.

Sony vše jen zpovzdálí potichu sleduje a nijak to nekomentuje. Někteří proto připomínají starší vyjádření jejího šéfa, který prý nebyl fandou blokování bazarovek, což se od té doby mohlo změnit: "Myslím, že přeprodej použitých her je pro koncového zákazníka báječná věc. Existuje spousta lidí, kteří si konzoli koupí později a pak vybírají her z těch zlevněných starších. Pokud bychom bazarovky zařízli, bylo by to proti zájmům zákazníka," údajně měl pronést Jack Tretton vloni v květnu, jak hlásil analytik Pachter.

Read this next