Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Metro: Last Light se za jediný týden prodalo více kusů...

...než minuého dílu za celou dobu.

Vydavatel Deep Silver si může gratulovat. Jeho sázka na postapokalyptickou střílečku východní produkce, na níž po zkrachovalých THQ ukořistil práva v aukci za nemalou částku, se mu určitě vyplatila, a dodatečně poděkoval vývojářům za jejich píli a odhodlání.

Přesný počet prodaných kusů Metro: Last Light sice distributor neprozradil, avšak je nadšen, že celosvětově jde o jeho dosud neúspěšnější titul, čímž nepřímo řekl, že je na tom lépe než předloňský Dead Island od téže firmy. A jak zdůrazňuje, hra také sbírá nadšená hodnocení od kritiků, když na Metacritic má 82%, takže ty raritní sedmičky snad nebyly ničím jiným než úletem od recenzentů, které už asi hraní moc nebaví.

Zejména v USA tato hra táhne, když se tam za jediný týden po vydání prodalo více krabicovek než předešlého dílu Metro: 2033 za několik měsíců. Ve Velké Británii se naopak novému dílu dařilo méně než minule. Hitem je každopádně na digitální distribuci, která asi má zásadní podíl na celkových číslech (na Steamu bylo nejprve dvojkou kvůli DLC pro Borderlands 2, teď sedí na sedmém místě).

Avšak bylo by nespravedlivé připisovat veškeré zásluhy jen Deep Silver, kteří přišli takřka už k hotovému, ač zaslouží pochvalu za neotálení s vydáním. Značnou míru na výsledku Last Light mají dnes už neexistující THQ, kteří jednak byli trpěliví, nasypali do tvorby spoustu peněz, vyslali do těžkých podmínek na Ukrajině svého producenta, aby na vývoj v mini-kanceláři dohlížel. Předtím také dobře navnadili marketingem, nehledě na "zařízení" minule neexistující PS3 verze.

"Naše studio 4A Games je poctěno tím, jakého přijetí se našemu titulu ve světě dostalo. Jsme velmi malým, ale oddaným týmem, který měl to štěstí, že dostal kreativní svobodu, aby vytvořil herní zážitek, jaký si jeho členové sami vždy přáli jakožto hráči. Naše práce na Metro nekončí, viz už ohlášená DLC a naše příští projekty, které teprve odhalíme," okomentoval úspěch kreativní ředitel Andrew Prokohorov a zároveň tím nakousl, že by snad mohl vzniknout třetí díl Metra. Už jste k Last Light viděli fotoseriál?

Read this next