Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nvidia se stává advokátem PC hraní a argumentuje s GTA 5 pro PC

Vyrazila do boje proti konzolím a ohání se čísly i odhady.

Když se všude pořád mluví buď jen o nextgen konzolích, které jsou obě osazeny grafickým čipem od AMD, nebo o tabletech a chytrých telefonech, se asi Nvidia cítí být trochu vyšachována ze hry. Rozhodla se proto zhostit role aktivního obhájce platformy PC, něco jako měla být kdysi PC Gaming Alliance, aby tím prosazovala své zájmy, které se stále točí hlavně okolo trochu opomíjených počítačů.

"PC trh se překotně vyvíjí. Notebooky nejnižší třídy čelí tlaku od tabletů, které slouží jako zařízení pro čtení webu, emailů či sociální sítě a konzumaci videa mnohem lépe než obyčejná PC. Ale odbyt specializovaných PC, jako jsou herní systémy či pracovní stanice, pokračuje v dalším růstu," začala zeširoka Nvidia svou výroční finanční zprávu za 2. čtvrtletí 2013.

Zjevně tím narážela na různé statistiky, jak trh s běžnými PC neustále meziročně klesá kvůli rozmachu tabletů a mobilů, jak to denně slýcháme z televizních zpráv. "V kontrastu s tím však hráči upgradují své stroje před bohatou nadílkou letošního podzimu, aby mohli hrát Call of Duty: Ghosts, Grand Theft Auto 5 a Assassins Creed 4."

Vidíte to? Nvidia doslova zmínila GTA 5 pro PC, dokonce v souvislosti s letošním podzimem. Možná toho ví více než my...? A není to poprvé, co to zaznělo.

Aby dala váhu svým slovům a pochválila rostoucí otevřené platformy jako PC či Android, zmínila ještě odhad, že v roce 2015 se mají tržby z PC her pohybovat okolo 20 miliard dolarů. Zatímco tržby z her pro PS3+PS4 dohromady prý podle Nvidie budou menší než 10 miliard dolarů, a u Xboxu jen poloviční. Chris Evenden, Senior IR ředitel argumentuje i průzkumem na březnové konferenci GDC, kde pouhých 11 procent PC vývojářů odpovědělo, že dělá něco pro nextgen konzole.

Nvidia rozjela svou protiofenzivu i prostřednictvím prestižního magazínu Forbes, který cituje analytickou společnost Jon Peddie Resarch, podle níž mají nadcházející PC exkluzivity jako jmenovaná Arma 3 (srdce našince zaplesalo) motivovat hráče k utracení až 800 milionů dolarů za PC sestavy.

Update - Nvidia dodatečně řekla, že šlo o chybu a že o PC verzi GTA 5 nic netuší.

Read this next