Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Letošní ročník veletrhu ForGames se konat bude

Později než vloni, opět mezi dětskými kočárky a zatím s nejasným programem.

Vlastní zpráva - Vzhledem k dynamicky se měnící situaci na domácím trhu a neochotě některých distributorů zúčastnit se to během prázdnin vypadalo, že možná z konání druhého ročníku jednoho z řady českých herních veletrhů sejde. Nakonec se ale přeci jen v nějaké, zatím neznámé formě uskuteční, potvrdila včerejší tisková zpráva Asociace herního průmyslu ČR/SK. Ta ho oznámila relativně pozdě, pouhé dva měsíce před konáním, což je kvůli oslovení potenciálních vystavovatelů a partnerů na poslední chvíli.

Oproti debutu ForGames loni koncem září, se kterým byl organizátor ze společnosti ABF spokojen, účastnilo se ho celkem šest vystavovatelů a referovali jsme o něm v reportáži, se letošní ročník uskuteční o několik týdnů později, přesně o víkendu 10. - 13. října 2013.

Posun data by o něco mohl zvýšit šance na přítomnost více podzimních her či obou nových konzolí, ač ani jedno z toho zatím není jisté. Pouze se neurčitě hovoří o "prezentování nového herního hardware, trendů z oblasti interaktivní zábavy a nejočekávanějších herních hitů připravených pro vánoční trh." S přihlédnutím k faktu, že minimálně PlayStation 4 si bude moci široká veřejnost vyzkoušet již příští týden na německém Gamescomu nebo na zářijovém Eurogamer Expo v Londýně, by její zdejší absence byla překvapením i zklamáním.

Místo konání ForGames 2013 v pražských Letňanech v areálu výstaviště PVA Expo zůstává. Stejně jako výše vstupného 150 Kč a bytí součástí dětských a modelářských veletrhů (ForToys, ForBabies a Model Hobby). Mezi herní stánky tedy opět často zabloudí rodiče či důchodci s kočárky, kteří to budou chápat především coby vhodný prostor pro procházku a zabavení ratolestí jako vloni. To je vlastně ve výsledku správně, jelikož smyslem celé akce je především zviditelnění her u mainstreamového publika, nikoli u skalních hráčů.

Velikostně se ForGames nijak nerozroste, tak jako minule se uvádí 2800 metrů čtverečních (čistá výstavní plocha 1086 m2), takže opět jen jedna letňanská hala, což podle některých nezávislých ohlasů moc nešlo nazývat vznešeně "veletrh", pod nímž si člověk obvykle představí spíš něco většího. Část prostor pro sebe navíc ukousne progamingové Mistrovství ČR v počítačových hrách 2013, které je nyní jediným ohlášeným bodem programu.

Watch on YouTube

Read this next