Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Soud se vysmál modelce ždímající GTA

Zamítnuto.

Pamatujete ještě na tu starou kauzičku, ve které se herečka a modelka Lindsay Lohan snažila přiživit na úspěchu Grand Theft Auto 5 (Alza.cz) a požadovala od Take 2 vysoké finanční odškodné za to, že se jeden oficiální artwork dost podobá její reálné fotce?

Protože americké soudy pracují asi stejně rychle jako ty naše, o tomto případu z roku 2014 rozhodly teprve letos. Verdikt zní: zamítnuto.

Pětičlenná porota soudu to dle Kotaku odůvodnila slovy, že její skutečné jméno ani podoba ve hře nejsou použity. A co ta podobnost artworku?

"I kdybychom uznali argumenty Lohanové, že postavy z GTA 5 ji mají dostatečně blízko, aby je šlo považovat za její reprezentaci, stejně bychom museli její žádost zamítnout. Hra totiž obsahuje unikátní příběh, postavy, dialogy a prostředí, což v kombinaci s volností hráče, jak postupovat dál, z GTA 5 dělá dílo založené na fikci a satiře."

Ta mají v amerických zákonech garantovanou ochranu, tzv. First Amendment, což je zjednodušeně řečeno něco jako svoboda vyjadřování pro tvůrce.

Read this next