Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Beta Fallout 76 bude už plnou hrou, ale na Steamu je kupodivu nenajdete

Pokrok se přenese dál.

Můžeme hořekovat nad tím, že současné bety, velmi populární v herním průmyslu, nejsou bety v pravém slova smyslu - spíš takovými většími, časově limitovanými demoverzemi nebo předčasným přístupem. Ale hráči si na tento termín zvykli a rozumí mu, takže ho prostě používá i Bethesda.

V aktualizaci oficiálního FAQ na homepage Fallout 76 jsme se dozvěděli dvě zajímavosti týkající se právě B.E.T.A. programu, který k předobjednávce poskytne většina domácích obchodů včetně Alza.cz (tam jen řeší technický způsob distribuce kódů).

Jednak: obsahem bety bude prý de facto plná verze hry (testeři k ní dostanou přístup), takže si ji vlastně zahrajete už někdy během října a ne až v půlce listopadu, kdy je oficiální termín vydání. Jen samozřejmě musíte omluvit nějaké chyby, nedodělky či padající servery, jak se to u betaverzí občas děje.

Druhá věc je také překvapivá: pokrok ve vylepšování postavy se vám přenese z bety do finální hry. Čili nedojde k plošnému resetu, jak to bývá často pravidlem, a účastníci bety budou mít náskok nad těmi hráči, kteří si počkají až na finálku do listopadu. Dvě velké motivace k objednávce, ne?

Watch on YouTube

Jinou velkou, ještě zásadnější novinkou je, že Fallout 76 nebude na Steamu. Ani beta, ani plná verze. Jde tak po Call of Duty Black Ops 4 PC o už druhou velkou hru letošního podzimu, která dala sbohem službě Valve, aby se výrobce nemusel dělit o desítky procent z tržeb.

Uvedla to přímo Bethesda v čerstvém vyjádření pro PC Gamer, čímž potvrdila podezření, že na její nákupní stránce chybí logo Steamu: "Hra bude v PC verzi k mání jen přes Bethesda.net, nikoli na Steamu."

Jinými slovy, firma chce mohutně tlačit svůj vlastní program / službu - i za cenu toho, že přijde o publicitu na Steamu, nicméně Fallout je tak silná značka, že si to klidně může dovolit.

Vše vyřčené platí minimálně pro dobu startu, který nejspíš nebude úplně hladký... Ostatně ani Fallout Shelter nebyl na Steamu od začátku, přibyl tam milostivě až třičtvrtě roku po vydání (červenec 2016 až březen 2017).

Read this next