Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

K čemu je vlastně krabicovka Black Ops 4, když povinný update má 50 GB?

Obchody otevřou dříve, aby předaly úplně zbytečný fyzický disk.

Včera jsme zde psali o tom, že Call of Duty: Black Ops 4 (Alza.cz) nespustíte bez tzv. Day 1 patche. Dnes má tento tragikomický příběh pokračování...

Vešlo totiž ve známost, že update má velikost 50 GB, tedy na chlup stejně jako veškerá data na Blu-ray disku s hrou. Activision ve FAQ varují, že bez stažení a instalace patche nebude funkční.

Na mysl se tedy logicky vkrádá otázka, proč vlastně vůbec tato krabicovka existuje? Když je na ní vylisovaná jen nějaká stará, už neaktuální verze hry (z léta?), kterou ani nikdy nebudete moci spustit kvůli požadavku patche. Není náhodou výroba takové krabicovky, která je úplně k ničemu, jen mrháním energií a nafty dopravců pro její dovezení na sklady?

Watch on YouTube

A teď se podržte: přední kamenné řetězce s hrami v Austrálii či Británii začnou Black Ops 4 prodávat nezvykle už 11. října večer (změna plánu), tedy den před oficiálním datem. Jako důvod GAME UK uvedlo, že chtějí, aby si lidé stihli právě stáhnout ten 50 GB update, tzn. aby mohli začít hrát hned v okamžik ostrého startu.

Jinými slovy, obchody přizpůsobují svou otevíraci dobu tomu, aby tam mohly lidem "slavnostně" předat de facto bezcenný disk, který každému poslouží jen jako nárok k re-downloadu celé plné hry z internetu. Absolutně tedy neexistuje žádná motivace k tomu, aby si kdokoli kupoval fyzický disk s novým Call of Duty. Pak se někdo diví, že tak rychle meziročně roste podíl digitálek na úkor krabicovek...

Co na to Activision? Vymysleli malý "vstřícný krok". K tomu, abyste směli začít hrát nový režim Blackout (obdobu Battle Royale), vám bude stačit vyčkat do momentu, kdy bude instalace z třetiny hotova (až si stáhnete 16-20 GB).

Nicméně dodávají: "Pro optimální zážitek z downloadu byste měli mít 112 GB volného místa na disku konzole." To není velikost downloadu, nýbrž prostor nutný k tomu, aby se měl update kam stáhnout a pak kam nainstalovat. Po dokončení celého procesu (uff) vám už nainstalovaná hra ukousne na disku 55 GB.

Watch on YouTube

Celá tahle šaškárna nepochybně sovuisí s tím, že jde už pouze o online hru, když v ní chybí singleplayerová kampaň. Nucení hráčů k opětovnému downloadu kompletní hry totiž poskytlo vývojářům měsíc času navíc k práci na vyladění všeho.

Read this next