Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Český Xbox Live pod lupou

Proč se nevyplatí přejít na český profil?

Takřka současně s uvedením Kinectu na domácí trh došlo také ke spuštění oficiální české podpory online služby Xbox Live, bez níž je jak známo xbox jen poloviční. Každopádně se na tuto službu čekalo jako na smilování boží, i když po těch mnoha letech od premiéry konzole je to skoro s křížkem po funuse. Nicméně české Live již máme tady, buďme tedy rádi za ty dary, ale skákat radostí bohužel netřeba.

Prvotní nadšení totiž záhy rychle vyprchá, když zjistíte jako já, že oproti jiným zemím, kde je Live podporovaný už dlouhá léta, je ten náš zatím dosti ořezaný. A tak jej můžeme v tuto chvíli považovat spíše za takové čerstvě narozené nedochůdče, než plně srovnatelnou službu s takovými Spojenými státy nebo Spojeným královstvím, kde si hrají stále zcela jinou a lepší ligu – bohužel...

Je ovšem třeba říci, že po technické stránce není mezi např. Anglií a námi žádného rozdílu. Všechny základní a řekl bych kořenové služby Xbox Live fungují naprosto rovnocenně. Škála nastavení a přizpůsobení konzole je stejná, k dispozici jsou veškeré online komunikační funkce, jako posílání textových, zvukových a obrazových zpráv, nebo zvukový či video chat apod.

Ani v našem novém Live nechybí seznam přátel a kompletní management vašeho hráčského profilu, kde se samozřejmě hrdě vyjímá, že tento hráč pochází a hraje z naší krásné a světově ceněné České republiky! To je všechno moc pěkné, ale tak nějak očekávané. Lámat chleba se začne ale záhy, kdy si dáte tu práci s porovnáním bohatosti online služeb a funkcí Xbox Live třeba mezi námi a Velkou Británií, kde má autor dlouhá léta spokojený hráčský účet.

V kostce se dá říci, že když budete se svým xboxem a novým českým profilem služby Xbox Live bez připojení k internetu, vše je veskrze zcela shodné s jinými účty v jiných a herně vyspělých zemích. Ale to je samo k ničemu, na to si účet zakládat nemusíte. Pokud se ale připojíte na Xbox Live, pak i na zběžný pohled zjistíte, že toho hodně chybí a vůbec je celá česká služba tak nějak prostě chudák.

Nejdříve bych ale začal z opačného kraje, protože díky české podpoře dostanete na talíř několik funkcí, které s cizími účty nejsou možné. Jasnou věcí je, že místo cizí měny již vidíte částky v korunách. Ceny například MS bodů nejsou nijak přemrštěné, ale třeba balíčků těchto platebních bodů je na anglických účtech větší počet na výběr. Je také konečně u nás plně podporována platba přes platební karty, což na cizí profil mnohdy hapruje a jsou tam problémy s ověřováním transakcí kvůli změněné cizí adrese, která neodpovídá adrese příslušející kartě.

PayPal ale v naší nabídce nefunguje a možná nejhorší překvapení je, že dashboard zůstal stále cizojazyčný. Čeština podporována není a zřejmě jen tak nebude. Věřím, že mnoho hráčů spoléhalo, že se s domácí podporou spustí i lokalizace celého dashboardu konzole. Velkou výhodou ale je zpřístupnění služby Games on Demand, tedy možnosti si přímo kupovat a stahovat starší a původně krabicové AAA hry do konzole. To na cizí profily nelze, ale zase je tu jeden háček, protože nabídka titulů je dosti ořezaná.