Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

První info o Mass Effect 3

Větší důraz na RPG a několik závěrů. Co dál?

Na internetu se začínají objevovat první střípky informací o Mass Effect 3, kterému se věnuje nejnovější číslo Game Informeru (pokud jste nehráli přídavek Arrival pro ME2, raději přeskočte následující dva odstavce).

Samotná hra začne ve chvíli, kdy už je Shepard na Zemi a zrovna je souzen za události z přídavku Arrival pro druhý díl. Uprostřed soudu však dorazí Reaperové, načež v následném prologu Shepard uprchne na palubu své lodi Normandy a vydá se na jakousi strastiplnou cestu.

V průběhu hry má odrážet útoky nejrůznějších Reaperů, bránit se Cerberusu, jenž se ho snaží zabít, a hledat spojence pro své finální tažení proti Reaperům. Zásadní roli má v celém příběhu hrát také Illusive Man.

Oproti prvním dvěma dílům bude Mass Effect 3 obsahovat výraznější RPG prvky, což se projeví větší volností při vybírání skillů (= rozšířenějšími skillovými stromy) nebo opakovaným vylepšováním vašich schopností, které se v předchozích dílech vyvinuly jen jednou.

Systém zbraní má vycházet z toho použitého v ME2, tentokrát však se setlistem a znovu s módy. Díky nim půjde vyměňovat jednotlivé části zbraní, od hledáčku až po zásobníky, což samozřejmě ovlivní přesnost/účinnost střelby i celkový vzhled dané zbraně.

Ze všech hráčských tříd zvládne jedině voják nést všechny zbraně naráz. Ostatní třídy mají mít omezený počet slotů na zbraně, což nejspíš znamená, že adepti, inženýři a sentinelové budou omezeni na dvě, třídy Vanguard a Infiltrator asi na tři.

Mass Effect 3 má mít dle očekávání několik možných závěrů, od toho nejlepšího happyendu až po dost strašlivé vyznění celé ságy. To, koho si vyberete do party a s kým se proti Reaperům spolčíte, bude prý hrát naprosto stěžejní roli.

Pokud se rozhodnete neimplementovat uložené pozice z konce druhého dílu, nebo jste žádný z předchozích Mass Effectů nehráli, na začátku absolvujete krátké sesumírování děje formou interaktivního komiksu a v něm uděláte všechna stěžejní rozhodnutí - což je identický princip, který už autoři použili při vydání ME2 pro PlayStation 3.

Najisto se do vaší party přidá Liara, Ashley, nebo mariňák Kaiden, pokud žije, stejně tak i Garrus a nějaký chlap jménem James Sanders, což by mohl být ten z prvního traileru. Mimochodem, Ashley si v třetím díle poprvé rozpustí vlasy a podle čtenářů Game Informeru jí to sekne víc než kdy předtím.

Z dalších potvrzených postav se můžete těšit na Wrexe, Mordina, Legiona a Andersona, tedy pokud vám v průběhu prvních dvou dílů nezemřeli. Ani u jednoho z nich ale není jasné, zda si je budete moci přidat do party, nebo se objeví jen jako nehratelná NPC.

Autoři také v Game Informeru potvrdili, že Mass Effect 3 nebude obsahovat multiplayer. Na stole je prý několik návrhů včetně multiplayerového spin-offu, nic konkrétnějšího se ale zatím nerýsuje.

Více informací jsme se měli dozvědět včera na předváděčce EA Spring Showcase v Londýně, které jsme se jako jedni z mála domácích médií zúčastnili, ale bohužel EA nic z ME3 na akci nepřivezli.

Mass Effect 3 vyjde koncem roku 2011 pro PC, Xbox 360 a PlayStation 3.

Read this next