Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Podle analytiků je Wii U drahé, Nintendo oponuje vysokou hodnotou

Hlásí velký zájem a vysvětluje, proč ho jen tak nezlevní.

Včerejší představení seznamu startovních her a ceny nové konzole Wii U, které je určitě nejdůležitější událostí měsíce a na Eurogameru jsme se mu podrobně věnovali, samozřejmě vyvolalo spoustu reakcí napříč celým herním průmyslem. A to nejen kvůli nezvykle dlouhému pětiměsíčnímu startovnímu oknu, které je prý kvůli tomu, aby vydavatelé měli dostatek času doladit své produkty, jejichž přesná data teprve postupně oznámí.

Většina komentátorů a analytiků oslovených sesterským GamesIndustry se nadšeně shoduje, že nabídka her pro startovní období je fantastická a že splnila i ta nejvyšší očekávání. Jak mnoha exkluzivními tituly vlastní výroby a trháky od třetích stran (zejm. UbiSoftu), tak podchycením multiplatformních her (Ass.Creed, Black Ops 2, Mass Effect 3). Na Wii U však vidí dva potenciální problémy.

Jednak přestřelenou cenu, kterou budou zpočátku ochotni zaplatit pouze hardcore fanoušci Nintenda nebo skalní hráči (stávající vlastníci X360 nebo PS3, kteří nechtějí čekat až na příští generaci). Michael Pachter proto odhaduje, že konce ledna 2013 by se v USA mohlo prodat 1 až 1,5 milionu kusů Wii U.

On i jiní analytici tipují, že Nintendo bude muset do roka (někdy na podzim 2013) zlevnit, aby se dostalo pod kůži dalším lidem, pro něž může být cena moc vysoká vzhledem k nynější tuhé konkurenci tabletů, handheldů atd. 300 dolarů by akceptovali, jen pokud by to bylo balení již s hrou. A zadruhé, mezi vánočními hrami chybí hit určený pro pířležitostné hráče, jako bylo svého času Wii Sports nebo Wii Fit, tudíž mainstreamové publikum zatím nemá pádný důvod ke koupi.

Šéf amerického Nintenda to pochopitelně vnímá odlišně: "Snažíme se ujistit, aby zákazník dostal za své peníze odpovídající protihodnotu. Za 300 dolarů toho získá spoustu: inovativní GamePad se všemi novými herními možnostmi, Miiverse pro herní komunitu, službu TVii, videochat atd. Jsme přesvědčeni, že síla této hodnoty nepoklesne ani časem," odvolal se Reggie Fils-Aime na udržení původní ceny Wii (250 dolarů) po více než tři roky od uvedení (mimochodem, původní Wii hodlají i nadále podporovat).

Ve snaze přesvědčit zájemce o Wii U, aby s pořízením nečekali na eventuální zlevnění, argumentoval šéf Nintenda také ztrátou, kterou firma vůbec poprvé vykázala v důsledku brzkého snížení ceny 3DS: "Věříme ve vydělávání na našem hardware, i pokud by šlo o menší částku na každém prodaném kusu při startu." Jinými slovy, na zachování ceny Wii U prostě budou lpět, i kdyby trakaře padaly, protože jinak by jim znovu špatně vyšlo hospodaření. Obchody podle něj hlásí vysoký počet předobjednávek a předvánoční konkurence v podobě iPhone 5 nebo Kindle Fire se nebojí.

Read this next