Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vyšel SteamOS, operační systém hlavně pro hráče

Můžete stahovat, nebo se aspoň mrknout na jeho vzhled.

Valve si docela věří. Zrovna v pátek třináctého amerického času uvolnili slíbenou veřejnou betu jejich nového operačního systému SteamOS, kterým mimojiné odpovídají na neoblíbenost Windows 8 u Gabe Newella. Ten je navržen především pro PC hráče (info), kteří se v něm mohou jednoduše přepínat mezi hrami na Steamu a systémem, v němž prý mají běžet graficky náročné hry rychleji než ve Windows.

Staví na opensource Linuxu, konkrétně na jeho verzi Debian 7.1 Wheezy. Instalátor má 960 MB a stáhnout si ho může úplně kdokoli zdarma odsud nebo z neoficiálního torrentu.

Přestože se autoři snažili o blbuvzdornost, kvůli předvoji instalační procedury se doporučuje zkoušet jen opravdu zkušeným uživatelům PC, nejlépe experimentátorům se znalostí Linuxu. Ostatní toužící po jeho umístění do obýváku namísto některé staré konzole by si spíš měli počkat na uvedení už nachystaného stroje Steambox příští rok, například od Digital Storm za 1500 dolarů, neboť patrně skončí na prvním požadovaném kroku.

Vybrat si můžete mezi dvěma metodami instalace za pomoci externího 4GB USB disku naformátovaného na FAT32, ale počítejte s tím, že obě smažou veškerá data na dané partition i předešlý systém. Jedna využívá image s už předinstalovaným systémem potřebující aspoň 1TB harddisk a ta druhá vás postupně provede celou instalací, v jejíž závěru se přihlásíte na účet s loginem steam a heslem desktop.

Důležitá je také skutečnost z FAQ, že v současnosti běží SteamOS jen na grafických kartách NVIDIA (podpora těch od AMD a Intelu přibude později). Jiné uvedené HW nároky uvádí 64bitový procesor od Intelu či AMD a 4 GB paměti. Operační systém, který nebude prahnout po exkluzivních hrách, se sám aktualizuje a zatím v této rané fázi nepodporuje služby pro hudbu/filmy.

Předních her samozřejmě na něm v současnosti ještě tolik nespustíte, pouze těchto 227 ze Steamu, které podporují Linux. Jejich řady se pořádně rozrostou až příští rok, kdy Valve pomohou s prosazením mnohá známá studia typu tvůrců Total War: Rome 2, Metro: Last Light a další. Speciálně navržený ovladač Steam Controller (info) je nicméně už kompatibilní se spoustou her včetně Payday 2, XCOMu, Gone Home, Outlastu, Far Cry 3 či Call of Duty: Modern Warfare 3 (seznam).

Watch on YouTube

Read this next