Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sparta Praha zakládá profesionální tým ve FIFA 19

Spolupráce s eSuba + kvalifikace.

AC Sparta Praha se rozhodla jako první sportovní klub v České republice vstoupit do světa profesionálního eSportu. Klub složí tým profesionálních hráčů hry FIFA 19 (Alza.cz), kteří pak budou Spartu reprezentovat na domácí i mezinárodní úrovni. Partnerem Sparty v tomto projektu bude eSuba, nejstarší a nejúspěšnější gamingová organizace v Česku i na Slovensku. Sparta spouští v rámci projektu novou podsekci webu www.sparta.cz/esports.

Paris Saint Germain, AS Řím, Manchester City nebo Ajax Amsterdam - všechny tyto fotbalové kluby mají vlastní eSportové týmy. Od dnešního dne se po jejich bok zařazuje i Sparta. „eSports je obor, který se rychlým tempem rozjíždí po celém světě a jeho důležitou součástí jsou i fotbalové kluby. Chceme, aby Sparta v tomto odvětví, podobně jako v mnoha dalších, udávala v rámci České republiky trend," vysvětluje marketingový ředitel AC Sparta Praha Kamil Veselý. „Právě proto jsme se rozhodli založit svůj profesionální tým, který nás bude reprezentovat na domácích i světových turnajích," dodává Veselý.

Svět eSportu se rapidně rozvíjí v průběhu posledních patnácti let a týká se strategických, akčních i sportovních her. Právě do segmentu sportovních her vstoupí nový sparťanský tým, který se bude soustředit na fotbalovou hru vydavatelství EA Sports. A zapojit se hned od začátku budou moci i fanoušci AC Sparta Praha.

"Víme, že videohry jsou důležitou součástí života mnoha našich mladších fanoušků a chceme s tím pracovat. Proto nabízíme všem sparťanům možnost zapojit se do unikátního kvalifikačního turnaje. Vítěz, který z něj vzejde, pak bude nosit rudý dres a podepíše se Spartou oficiální smlouvu," vysvětluje Veselý.

Hráče FIFA najdete i mezi fotbalisty sparťanského A týmu. Jedním z nich je i záložník Lukáš Vácha, který spolu s dalšími celý projekt představil novinářům. „FIFA je hra, kterou mám velmi rád. Už ji sice nehraju tak vášnivě, jako dřív, ale pořád si rád nějaký ten zápas dám. To, že budeme mít jako Sparta svůj vlastní tým v této hře, mi připadá jako hodně zajímavý nápad a sám se těším, kam se celý tento projekt rozjede."

Klíčovou roli v novém projektu bude hrát spolupráce s herním týmem eSuba, která se gamingem zabývá už od roku 2004. „Jsme rádi, že Sparta následuje trendy, které jsou populární v celém světě, a vstupuje do tohoto dynamicky rostoucího odvětví. Pro sportovní klub je to unikátní projekt, který nastavuje vysokou laťku všem ostatním v České republice i na Slovensku," říká zakladatel společnosti eSuba Ladislav Dyntar. „Vnímáme, že Sparta je nejsilnější sportovní značka v České republice, takže tohle spojení pro nás dává smysl," dodává.

Dlouhodobá ambice klubu pak je, aby se mužstvo prosadilo na mezinárodní scéně a hrálo vyrovnané zápasy s výše zmíněnými týmy.

Watch on YouTube

Kvalifikace do týmu Sparta eSports se koná výhradně na konzolích Play Station ve hře FIFA 19, která bude představena výrobcem v následujících týdnech, a skládá se ze dvou částí. První částí je online kvalifikace, která bude mít 3 samostatné turnaje ve dnech 7., 10. a 13. října.

Druhou, finálovou částí kvalifikace je offline turnaj za účasti 16 nejlepších hráčů vzešlých z kvalifikací a z obdržených divokých karet. Finálový turnaj bude odehrán na stadionu Sparty v GENERALI Areně v druhé polovině října.

Read this next