Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Srpen byl nejhorším měsícem v prodeji her za uplynulých 20 let

Žebříčky a analýza z USA. Kde je Control?

Není to tak, že by v minulém měsíci nevyšly žádné nové hry, naopak jich bylo nadstandardně moc, alespoň tedy na prázdninové poměry, zejména koncem srpna. Jenže často šlo jen o nějaké konverze či re-edice, případně menší indie hry či okrajové žánry.

Když se výsledek zkombinoval s čím dál více postupující transformací z krabicovek na digitální verze a také s brzkým koncem současné generace konzolí, kdy si mnozí výrobci schovávají ten nejlepší obsah až na příští rok pro start PlayStation 5 či nového Xboxu, je nasnadě, jak to nevyhnutelně muselo dopadnout.

Americký auditor trhu NPD smutně hlásí, že tamní odbyt herního software (jen krabicovky a část digitálních kanálů) byl v srpnu 2019 nejslabší za uplynulých 20 let.

"Tržby z prodeje sledovaného herního software spadly meziročně o 22 procent ve srovnání se srpnem 2018, na hodnotu jen 257 milionů dolarů. To značí nejslabší čísla v tento měsíc roku od 1998, kdy šlo o 234 milionů dolarů," komentoval to analytik Mat Piscatella.

Jediné, co situaci trochu zachránilo, bylo Nintendo Switch, jehož exluzivity zabraly hned pětici míst v žebříčku. Pokud by se Switch nezapočítalo - tedy něco, jaká panuje situace v ČR, kde tato platforma tolik nefrčí oproti PS4 či PC - muselo by se asi už vyloženě bít na poplach a lidé pracující v branži by houfně zaplnili ordinace psychiatrů.

Nepočítáme-li aktuální ročník amerického fotbalu, největší ne-exkluzivní nová velká hra, The Dark Pictures: Man of Medan, debutovala až na 19. místě, což však souvisí i s tím, že na to měla jen pár dnů. Control od Remedy v TOP20 kupodivu úplně chybí, což je po neúspěchu v evropských hitparádách další špatné znamení ohledně jeho prodejů, možná i kvůli ne tak zkušenému vydavateli 505 Games. Potěší aspoň Age of Wonders: Planetfall na 15. příčce, což dokládá, že některé digitální kanály jsou skutečně započítány, byť existují výjimky (hry), u kterých chybí kvůli nedohodě s výrobci o poskytnutí dat.

Mortal Kombat 11 jinak zůstává zatím nejúspěšnější hrou v USA za dosavadní měsíce 2019, následovaný Kingdom Hearts 3, Madden NFL 20, The Division 2, Anthem, Super Smash Bros. Ultimate a Resident Evil 2.

Nicméně zaměříme-li se na data za uplynulých 12 měsíců, pak v čele figurují hry z loňského podzimu: Red Dead Redemption 2, Call of Duty Black Ops 4, NBA 2K19, Spider-Man či Assassins Creed Odyssey.

Watch on YouTube

Read this next