Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Herní řetězec GameStop musel prodat svůj tryskáč

Padají mu akcie kvůli Xbox Series S a koronaviru. Co s tím udělá?

Smutný den pro šéfy amerického, na hry specializovaného řetězce GameStop.

Na fiskální konferenci dnes pověděli investorům, že museli prodat svůj korporátní tryskáč, kterým nejvyšší vedení létalo na jednání po celém kontinentu.

Udali ho někomu za 9 milionů dolarů, tedy 200 milionů korun, což by mělo v nelehké době pomoci.

Problém je nejen v tom, že na včerejším oznámení Xbox Series S klesla hodnota jejich akcií o téměř pět procent. Později spadly dokonce o osm procent, což je hrubá ztráta 111 milionů dolarů.

Akcionáři zkrátka prosperitě sítě kamenných obchodů příliš nevěří, když bude na nových konzolích kladen takový důraz na digitální distribuci her a když levnější modely ani nemají Blu-Ray mechaniku.

Meziroční finanční výsledky přiznaly pokles o 26 procent kvůli konci životnosti sedm let starých konzolí, nedostatku zboží a dočasnému zavření obchodů při koronaviru. V důsledku vyřčeného zavře řetězec dalších 450 obchodů.

Co ho má zachránit, ptáte se? Například aktivita GameStopu, aby si mohli nové konzole Xbox Series X či PlayStation 5 koupit i lidé, kteří zrovna nemají po ruce 500 dolarů.

Ve spolupráci s dalšími firmami jim nabídnou možnost splátek, a to buď formou rezervace daného zařízení na prodejně, než je kompletně uhradí, nebo rozdělení plateb do čtyř týdnů během šesti týdnů, kde není žádný úrok z pohledu zákazníka, protože si to poskytovatelé berou z provize obchodu. Pak je v plánu ještě možnost jakoby půjčit si konzoli a postupně ji splácet, než se stane vaše, což může trvat mezi jedním až dvanácti měsíci.

Read this next