Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rafinované překupnické skupiny a roboti blokují tisíce kusů PS5

I proto jich je nedostatek.

U hráčů logicky nepopulární, ale mediálně stále velmi vděčný příběh o nedostatkové PlayStation 5 dostal dnes nový rozměr. Aneb ukazuje se, že nedávný krok Alza.cz s vyžadováním občanského průkazu při výdeji byl správný.

BusinessInsider měl příležitost pohovořit s někým z organizované skupiny překupníků ve Velké Británii, která na to jde rafinovaně. Aneb zdaleka se nejedná pouze o problém v ČR a Aukra či Bazoše.

Jejích 12 členů prý v uplynulých týdnech dokázalo úspěšně zakoupit 2500 kusů PS5 a ze startu předobjednávek v září jich měli v držení dalších asi 1000 kusů.

Jeví se to jako takový investičně-podnikatelský záměr: tito lidé musejí dopředu zarezervovat a hlavně zaplatit vysoký počet konzolí, které ovšem později přeprodají nadrženým zájemcům za několikanásobek běžné ceny, čímž se jim vynaložená námaha a prostředky bohatě vrátí.

"Naši vývojáři napsali software, který monitoruje stránky obchodů a sleduje tam dostupné zásoby, načež pak pošle notifikaci všem členům skupiny a ti se hned vydají na lov se snahou je vykoupit," přiznali CrepChiefNotify.

Pro shánění Xbox Series X prý používají to samé, vedle internetových robotů, kteří dokáží vystát virtuální fronty nebo naklikat koupi konzole ve formulářích rychleji než běžný zákazník.

Překupníci pak za jednu PS5 chtějí 1100 dolarů, tedy více než dvojnásobek běžné ceny 500 dolarů. Digitální model bez mechaniky nabízejí za 900 dolarů, byť jinak stojí 400 dolarů. Tyto skupiny také účtují uživatelům měsíční poplatky za to, že používají jejich software a služby.

Read this next