Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oznámení PlayStation Move

Vše o pohybovém ovladači, první hry, obrázky...

Sony hodinu po půlnoci oficiálně oznámila, že její nový pohybový ovladač pro PS3 se jmenuje PlayStation Move. Dala tak za pravdu včerejším spekulacím a zároveň vyvrátila dřívější označení Gem nebo Arc, což asi byly jen názvy vývojářských knihoven. Podívejte se do naší galerie na velkou sadu oficiálních fotek PlayStation Move. Jeho uvedení na celosvětový trh bylo znovu potvrzeno na podzim 2010 (bližší termín není znám).

Přesná cena PlayStation Move nebyla oznámena, nicméně určitý nástřel existuje: balíček s ovladačem Move, kamerkou PlayStation Eye a startovní BluRay disk s herními demy bude stát pod 100 amerických dolarů (cca 2000 Kč). Alternativně se nabídne možnost pořídit si samostatný ovladač pro ty, kteří už PlayStation Eye vlastní. Nebo naopak kompletní sadu konzole PS3, DualShock 3, Move, PS Eye a s různými hrami.

PlayStation Move.

Ovladač, který funguje na stejném principu jako Nintendo Wii a jehož prototyp byl prvně ukázán na E3 2009, váží ve své finální podobě 145 gramů a má rozměry 200 milimetrů x 46 milimetrů. Obsahuje gyroskop a akcelerometr, oba pracující ve třech osách, plus snímač zemského magnetického pole. Koule PlayStation Move mění barvy a je sledována kamerou PlayStation Eye u konzole PS3. Podporuje vibrace a má akční tlačítka i analogový spouštěč. Stejně jako Sixaxis a DualShock 3 ovladače má i Move zabudovanou lithium-iontovou dobíjitelnou baterii. S PS3 se synchronizuje skrze rozhraní Bluetooth.

Move má být velmi rychlé, citlivé, bez zpoždění a vhodné i pro snímání velmi prudkých pohybů hráče. "Vše, co uděláte v reálném světě, bude věrně přeneseno do hry. Pro vývojáře neexistují žádné limity a mohou Move využít pro kterýkoli herní žánr," prohlásila dnes Sony na tiskové konferenci v San Franciscu.

Sport Champions.

Ovladač bude na základě propagačního traileru podporovat kupříkladu multiplayerové hry před jednou TV obrazovkou, bojové hry, simulátor golfu, fackovačky pěstí, mlátičky s mečem, střílení z luku, rodinné hry s dětmi, ping pong, ale i hardcore hry. Bude cílit na všechny možné skupiny zákazníků.

Nejprve byla na GDC konferenci předvedena kompilace her Sport Champions, což vypadá na obdobu Wii Sports. Bude v ní zahrnutý mimojiné duel gladiátorů v aréně připomínající starověký Řím. Hráč jednou rukou drží štít a druhou mlátí kladivem nepřítele před sebou při vedení útoku různými směry, včetně závěrečného komba. Používá dva ovladače v jednu a tu samou chvíli. Všechny obrázky ze Sport Champions v galerii.

Sport Champions.

Stolní tenis bude také součástí kolekce her Sport Champions. "Opravdu zde záleží, jakým směrem zahrajete s obdobou pálky," vysvětlil zástupce Sony. Natočením vašeho těla před televizí určíte směr, kterým budete podávat. Můžete dávat menší nebo větší rány, točené míčky, smeče, loby atd. Další screenshoty z ping pongu tady.

A jak bude starší LittleBigPlanet podporovat PlayStation Move? Speciální level je vytvořen stejnými nástroji a používá pohybový ovladač k interakci s některými předměty na scéně. Hráč s Move hýbe plošinkami. Otáčením ovladače v ruce rotuje s pyramidou ve hře. Chytá něco do klobouku a pohybem to vystřeluje nahoru, podobně jako později Sackboye. Všechny ty věci, které se dají ovládat s Move, jsou v levelu barevně (růžově) zvýrazněny (plošinky, výtahy...). Nebo je nutné trefit se na obrazovce do určitého místa a pak s ním třeba otáčet, abyste se dostali dál... Není jasné, jestli z tohoto bude přímo hra, mělo jít hlavně o příklad, jak do starší hry implementovat podporu Move.

Move Party.

Rodinné Move Party zase slibuje posunout sociální hry na novou úroveň. Předvedla to žena, která hýbala s tenisovou raketou a likvidovala s ní věci na scéně, něco jako EyeToy na PS2. V jiném levelu například kreslí a vyplňuje svými tahy kruh na obrazovce, což je velmi podobné jako mytí oken ve starších hrách na konzolích Sony, akorát že tady se vše dělá novým ovladačem Move. Jindy střihá vlasatce v různých úhlech a to, jak právě ovladačem hýbe v ruce, včetně nejmenších změn směru pohybu, to vše se projevuje ve hře. Dále zase zachraňuje ptáčky vrtulkou fénu, aby padali přesně do hnízda. Další ukázky ze hry Move Party zde.

Move bude rovněž dovolovat interakci s EyePet. Má to být prý vynikající příležitost pro společné hraní dětí a rodičů, kdy jeden ovládá Move a druhý mu do toho kecá :) Vydání o Vánocích 2010.

Motion Fighters

Z hardcore her, oplývajících výpočetně náročnější grafikou, jsme viděli jen Motion Fighters. Jde o brutální mlátičku / box čenichovkami do tváře soupeře v bezprostřední blízkosti. Představte si Fight Night Round, akorát že se to odehrává v temných halách nebo přímo na ulici, a celé to je ovládané jedním Move v každé ruce. Také to reaguje na úhybné manévry do stran a dají se provádět obouruční komba, ale narozdíl od ostatních her tady docela byly znát lagy. První obrázky z Motion Fighers (Dukes) opět v galerii.

Všechna na GDC ukázaná dema byly jen pre-alpha verze. "Vše je lepší si zahrát osobně naživo, je to zajímavější, než se jen dívat na předváděčku na pódiu nebo na video," zdůraznil moderátor ze Sony. Dalšími hrami s podporou Move jsou Slider (kung-fu akce v ulicích asijského města), Brunswick Pro Bowling, The Shoot (westernová střílečka, ve které musíte sejmout zlé hochy a zalíbit se režisérovi) nebo TV SuperStars (stanete se hvězdou v pěti televizních show). Hyperlinky vedou do galerií každé z her.

The Shoot

Sony také plánuje uvést menší podzařízení k PlayStation Move, něco jako nunchuk u Wii. Tento tzv. sub-controller budete držet pouze v jedné ruce. Bude mít vlastní analogový stick a směrové klávesy, ale už ne kouli navrchu. Má jen 95 gramů a rozměry 138 mm x 42 mm. Nabídne dodatečnou funkcionalitu např. pro střílečky, jedná se ale jen o volitelné příslušenství.

Předvedli to na SOCOM 4, kde člověk v levé ruce používá Move pro pohyb ve third-person pohledu kamery a tím pravým sub-controllerem zaměřuje, střílí, hází granáty atd. Z prezentace to nebylo moc znát, chtělo by to přiblížit na detail předvádějícího na pódiu, co to přesně v rukou dělá. Nejhorší předváděčka. S Move prý bude možné takto projít celou hrou, ale nevidíme moc důvodů, proč tímto způsobem hrát takový typ her - nové obrázky ze SOCOM 4 jsou každopádně tady.

Zástupce Sony na příkladu SOCOM 4 vyzdvihl jednoduchou a rychlou integraci podobných akcí. Více her s podporou Move má Sony oznámit v příštích měsících. Do 31. března 2011 slíbila vydat více než 20 her vlastní výroby, které budou používat nebo podporovat Move. Výhodou má být, že mohou vycházet vždy dvě verze her, co se obě vejdou na jeden Blu-Ray disk - první verze pro normální PS3 ovládání a druhá verze pro Move.

PlayStation Move.

Move v tuto chvíli podporuje 36 vývojářů nebo vydavatelů, z nichž byli speciálně vyzdvihnuti Tecmo a Koei. Tady je kompletní seznam firem podle abecedy: 505 Games, Activision, AQ Interactive, Arc Systems Work, Atlus, Bigben Interactive, Capcom, CCP, Crave, Cyberfront, Disney, Electronic Arts, FromSoftware, Game Republic, Gust, Hudson Soft, Irem Software, Koei, Konami, Majesco, Marvelous Entertainment, Namco Bandai, Ongakukan, Oxygen Games, Paon Corporation, Q Entertainment, Q-Games, SEGA, Sony Online, Spike, Squre Enix, Tecmo, THQ, UbiSoft, Warner Bros, Zoo Entertainment.

Nezapomeňte se podívat i na propagační video PlayStation Move od Sony.

Read this next