Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

THQ ukradli čtyři tvůrce Assassins Creed

UbiSoft šel kvůli tomu k soudu a uspěl.

Díky pobídkám od státní správy si v kanadském Montrealu před lety nejprve otevřel studio UbiSoft, který z toho zpočátku těžil, ale nyní na to trochu doplácí. Po dřívějším přetahování od EA (Army of Two) mu nyní krade talentované vývojáře také THQ, které si ve stejné oblasti zřídilo pobočku vloni a naposledy se zviditelnilo s Homefrontem.

Šlo to tak daleko, že UbiSoft se kvůli tomu rozhodl obrátit na soud, protože podle něj dochází k porušování konkurenční doložky u jeho bývalého zaměstnance. A soud mu nyní v předběžném rozhodnutí dal za pravdu, reportuje Game Informer.

Kreativní ředitel prvních dvou dílů Assassin's Creed a nynější šéf THQ Montreal, Patrice Désilets, totiž do THQ přetáhl další klíčové osoby okolo této série: uměleckého ředitele, produkčního manažera a asistenta producenta (oficiálně to zdůvodnili přáním strávit více času s rodinou, ale ve skutečnosti za to mohla právě práce v THQ). A to prý Désilets vzhledem k podmínkám jeho staré smlouvy nesměl až do května 2011 učinit - do té doby měl zůstat někde v pozadí a nic takového nepodnikat.

Znamená to tedy, že Assassin's Creed ve spekulovaném plnohodnotném třetím dílu, který vyjde letos na podzim, uvadne? To asi nehrozí, UbiSoftu se podařilo tyto čtyři tvůrce důstojně nahradit už v Brotherhoodu. Ale jisté znepokojení mohou nahánět (v kontextu celé kauzy docela netaktická) dřívější slova šéfa THQ pro Joystiq: "Désilets mi řekl, že k sobě potřebuje tyhle tři vývojáře, šlo o jeho nejdůležitější spolupracovníky [na sérii Assassin's Creed], tak jsme jim hodili lano."

A s nimi to neskončilo: jak UbiSoft vypátral, lokalizačnímu manažerovi později nabídlo THQ navýšení platu o 60 procent, čímž se žaloba Ubi rozšířila na další osobu napomáhající Désiletsovi v přetahování bývalých kolegů ke konkurenci. Těmito praktikami si asi THQ pověst v očích hráčů nezlepší...

Read this next